Οικονομία|09.04.2019 12:36

Τσακαλώτος: Πρόωρη αποπληρωμή «ακριβών» δανείων στο ΔΝΤ

Newsroom

Τη διαβεβαίωση ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων για τα χρέη προς την εφορία «βεβαίως δεν θα αργήσει» και ότι θα μπουν σε αυτή όσοι έχουν πραγματική ανάγκη, ενώ αντίθετα θα αποκλειστούν οι κακοπληρωτές, έδωσε σήμερα, μιλώντας στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη» ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ερωτηθείς αν η κυβέρνηση τοποθετεί χαμηλά τον πήχη ως προς το ποιοι θα μπορούν να επωφεληθούν.

«Για τις 120 δόσεις ποτέ δεν είπα ότι θα είναι χαμηλά ο πήχης, αλλά ότι πρέπει να κάνουμε ένα έξυπνο σύστημα, όπου μπαίνουν όσοι έχουν πραγματική ανάγκη (...) γιατί παλαιότερα έμπαιναν σε τέτοια συστήματα κι άνθρωποι που είχαν χρήματα. Πρέπει να προστατέψουμε αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη και τους καλοπληρωτές», είπε και διευκρίνισε ότι οι 120 δόσεις δεν είναι εντός της σφαίρας της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, «απλώς οι θεσμοί κοιτάζουν με το ένα μάτι μην καταστρέψουμε την κουλτούρα πληρωμής, στην οποία θεωρούν, όχι τελείως αδίκως, ότι στην Ελλάδα υπήρχε μια χαλαρότητα τα τελευταία 30-40 χρόνια».

Ως προς την πλατφόρμα για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια και ερωτηθείς αν ο αυτοματοποιημένος χαρακτήρας της ενδέχεται να οδηγήσει σε απώλεια του κοινωνικού χαρακτήρα της ρύθμισης, καθώς δεν θα υπάρχει η διαπροσωπική επαφή, ο κ.Τσακαλώτος, αφού επισήμανε ότι η πλατφόρμα «θα δουλέψει πάρα πολύ γρήγορα», εξήγησε ότι «το τετ- α- τετ δια ζώσης αργεί πάρα πολύ, και αργεί και για τους δανειολήπτες και για τις τράπεζες, που θέλουν τα "κόκκινα" δάνεια να πρασινίσουν. Κι αυτό (το να γίνεται η διαδικασία γρήγορα) είναι σημαντικό όχι μόνο για τους δανειολήπτες, που έχουν ένα στεγαστικό δάνειο και δυσκολεύονται να το αποπληρώσουν, αλλά και τα νέα ζευγάρια που θέλουν να πάρουν δάνεια. Η πολιτική της κυβέρνησης είναι να μπορεί να βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια, ώστε να μπορούν και τα νέα ζευγάρια να πάρουν δάνεια».

Για τη μείωση του αφορολόγητου

Κληθείς να σχολιάσει αν η κυβέρνηση θα δώσει από τώρα μάχη ώστε να μην υπάρξει αλλαγή στο ύψος του αφορολόγητου στις 31 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι το ερώτημα αυτό «δεν είναι της ώρας» να απαντηθεί: «Η δική μου θέση (ως προς τη μείωση του αφορολόγητου) είναι η ίδια που ήταν πέρυσι τέτοια εποχή, αν με ρωτούσατε αν θα μειωθούν οι συντάξεις. Τότε έλεγα κάθε πράγμα στην ώρα του και τελικά δεν μειώθηκαν οι συντάξεις. Δεν είναι της ώρας. Η κυβέρνηση σε όλα αυτά διαπραγματεύεται, νομίζω με καλό τάιμινγκ, ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια, και προφανώς ακούει την κοινωνία όταν λέει ότι θα ήταν πολύ προβληματική μια μείωση του αφορολόγητου».

Για την αποπληρωμή του χρέους προς το ΔΝΤ

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση βεβαίως και θα διαπραγματευτεί την πρόωρη αποπληρωμή του χρέους προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεδομένου ότι πρόκειται -όπως είπε- για ένα πολύ ακριβό χρέος. «Ιδιαίτερα (για) ένα μεγάλο κομμάτι, 3-4 δισ. ευρώ, (το επιτόκιο) είναι 5% και, ενώ εμείς μπορούμε τώρα να δανειστούμε με 3,4% και τα δάνεια του ΕSM είναι με 1,5%. Άρα όταν αγοράζεις πρόωρα, βοηθάς να αναδιαρθρωθεί το χρέος και να υπάρχουν περισσότερες δαπάνες και για μείωση φόρων και για κοινωνικές δαπάνες», σημείωσε.

Ο «χώρος» των 3,5 δισ. ευρώ για τις μειώσεις φορολογίας

Ως προς την κριτική ότι η κυβέρνηση έχει εστιάσει όλο το βάρος των προσπαθειών της στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, με αποτέλεσμα η αγορά και η μεσαία τάξη να αφεθούν στο περιθώριο και να έχουν κλείσει την πόρτα στον ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι εν μέρει υπάρχει δίκαιο σε αυτή την κριτική, καθώς "είναι προφανές πως όταν παίρνεις την κυβέρνηση με 27%-28% ανεργία, αργή ανάπτυξη, άδεια ταμεία, πρέπει να έχεις προτεραιότητες. Προτεραιότητά μας ήταν να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση γι' αυτούς που είχαν περισσότερη ανάγκη. Τώρα όμως βεβαίως έχουμε ανακοινώσει ότι αλλάζει το πράγμα".

Προφανώς, πρόσθεσε, δεν θα αναπτυχθεί η χώρα χωρίς ιδιωτικό τομέα «και γι' αυτό έχουμε αυτό τον χώρο, τα 3,5 δισ. που εξασφαλίσαμε για τα επόμενα τρία χρόνια, που μισά από αυτά θα πηγαίνουν σε μείωση φόρων, όπως μειώθηκε ο φόρος στα κέρδη 1% φέτος και θα συνεχίσει αυτό για άλλα τρία χρόνια, όπως μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές και θα συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο, αλλά θα το κάνουμε σε μια κατεύθυνση που μπορεί να χρηματοδοτηθεί».

«Όσο πιο αργά, τόσο πιο καλά» για τις εθνικές εκλογές

Σχετικά με το πότε θα γίνουν οι εθνικές εκλογές, είπε χαρακτηριστικά «όποτε αποφασίσει ο πρωθυπουργός», διευκρινίζοντας ωστόσο πως η δική του θέση είναι όσο πιο αργά, τόσο πιο καλά. «Για μένα, κάθε μήνας που περνά είναι καλύτερα τα πράγματα για τον κόσμο. Τον Σεπτέμβριο θα είναι πιο πολλοί αυτοί που θα έχουν δουλειά, θα είναι άλλη μια χρονιά με καλό τουρισμό, θα έχουν φτιαχτεί και άλλες εταιρείες», σημείωσε.

Όσον αφορά τις συγκρίσεις που γίνονται κατά καιρούς με την Πορτογαλία, σε ό,τι αφορά την ανάκαμψη, ο κ.Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι δεν μπορείς να συγκρίνεις μια χώρα που βγήκε από το μνημόνιο πριν από τρία χρόνια, με μία -την Ελλάδα- που εξήλθε πριν από μόλις έξι μήνες. «Πήραμε μια χώρα με 28% ανεργία, που τώρα μειώθηκε στο 17%, που δεν είχε ανάπτυξη και έχει ανάπτυξη, που δεν είχε βιώσιμο χρέος και τώρα έχουμε χρέος που είναι βιώσιμο και έχουμε 15 χρόνια μπροστά μας που (θα) πληρώνουμε λιγότερο από την Πορτογαλία, αφήνουμε σε οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση, δική μας ή της αντιπολίτευσης, μια καβάντζα 35 δισ. ώστε να μην βρεθεί η χώρα σε κρίση» υπογράμμισε, όσον αφορά την κριτική ότι η κυβέρνηση δεν έχει πετύχει σημαντικές προόδους.

Για το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ προς στελέχη άλλων κομμάτων

Σχολιάζοντας το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ προς τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ και άλλων κομμάτων, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει στόχο να γίνει ένα κόμμα "σούπα", που οποιοσδήποτε, με οποιαδήποτε άποψη, θα μπει μέσα. Θα συζητάμε με ανθρώπους που προέρχονται και από την οικολογική συνιστώσα και από τη σοσιαλδημοκρατία». Ξεκαθάρισε ότι κάθε συνεργαζόμενη δύναμη θα διατηρήσει την οντότητά της και τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέβει στις εκλογές ως Αριστερά».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την κριτική που ασκείται σε αυτήν στη Βόρεια Ελλάδα, ο κ.Τσακαλώτος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συγκεκριμένη περιοχή θα κερδίσει πιο πολλά από την Κρήτη, την Πελοπόννησο ή την Πρέβεζα. «Γιατί; Γιατί κοιτάξτε έναν χάρτη, πού βρίσκεται η Θεσσαλονίκη. Υπάρχει περίπτωση να κερδίσει η Θεσσαλονίκη κοιτάζοντας προς το νότο και ανταγωνιζόμενη την Αθήνα; ΄Οταν ήταν συμβασιλεύουσα, γιατί ήταν; Το επιχείρημά μου, καλοπροαίρετα, είναι πως θεωρώ ότι (η συμφωνία) έχει πάρα πολύ μεγάλες προοτπικές, ιδιαίτερα για Θεσσαλονίκη», υπογράμμισε.

δάνειαΔιεθνές Νομισματικό ΤαμείοαποπληρωμήΕυκλείδης Τσακαλώτος