Το Δημόσιο καλείται να πληρώσει 200 εκατ. ευρώ στην Ελληνικά Ναυπηγεια
Γιώργος ΜανέτταςΣτην καταβολή ποσού άνω των 200 εκατ. ευρώ καλείται να καταβάλλει το Ελληνικό Δημόσιο στην Ελληνικά Ναυπηγεια Α.Ε (ΕΝΑΕ), η οποία διαχειρίζεται τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Εφετείο Αθηνών με απόφαση που εκδόθηκε πριν από μερικά 24ώρα απέρριψε την προσφυγή του Ελληνικού Δημοσίου κατά της απόφασης του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, ανοίγοντας τον δρόμο στην ΕΝΑΕ να διεκδικήσει πάνω από 150 εκατ. ευρώ (το συνολικό ποσό ξεπερνάει τα 240.000.000 ευρώ).
Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Οκτωβρίου 2017 το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο (ICC) επιδίκασε υπέρ της ΕΝΑΕ στη διαμάχη με το Ελληνικό Δημόσιο τα ακόλουθα ποσά:
- 75.500.000 ευρώ συν τόκοι για τη σύμβαση υποβρυχίων «Αρχιμήδης»
- 64.500.000 ευρώ συν τόκοι για τη σύμβαση υποβρυχίων «Neptune» και
- 15.000.000 ευρώ συν τόκοι για τα επιπλέον υλικά της σύμβασης υποβρυχίων «Neptune».
Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, το Ελληνικό Δημόσιο κατέθεσε αίτηση ακύρωσης στο Εφετείο Αθηνών και δυο μήνες αργότερα, αρχές Φεβρουαρίου του 2018 αίτηση αναστολής εφαρμογής της απόφασης ώστε να μην μπορεί να διεκδικήσει ως ναυπηγείο χρήματα μέχρι να εκδικαστεί η αίτηση ακύρωσης.
Πηγές που παρακολουθούν από κοντά την υπόθεση αναφέρουν πως η παραπάνω απόφαση δεν φαίνεται να στέκεται εμπόδιο στη διαδικασία εξυγίανσης των ναυπηγείων που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης πριν από περίπου ένα χρόνο, μέσα από την ένταξή τους σε καθεστώς ειδική διαχείρισης. Η παρουσία του ειδικού διαχειριστή, όπως λένε, δεν επηρεάζεται με κανένα τρόπο από τις απορριπτικές αποφάσεις του Εφετείου Αθηνών, καθώς έχει οριστεί από άλλο δικαστήριο. Ανάλογη άποψη εκφράζουν και κυβερνητικοί κύκλοι, οι οποίες εμφανίζονται καθησυχαστικοί σχετικά με τις επιπτώσεις της απόφασης του Εφετείου στην διαδικασία ειδικής εκκαθάριση που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ο Ειδικός Διαχειριστής της ΕΝΑΕ κληθείς να σχολιάσει τις παραπάνω εξελίξεις σημειώνει πως έχει ενημερωθεί για τις αποφάσεις του Εφετείου Αθηνών, ωστόσο επιφυλάσσεται να απαντήσει εν ευθέτω χρόνω όταν λάβει τα πλήρη κείμενα των εν λόγω αποφάσεων. Μεταξύ άλλων πρέπει να διευκρινισθεί πως θα αξιοποιηθούν τα χρήματα που επιδικάστηκαν από το ICC στην ΕΝΑΕ, από τον Ειδικό Διαχειριστή.
Από την άλλη πλευρά, πηγές της προηγούμενης διοίκησης της Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε αναφέρουν ότι η Privinvest δεν μπορεί να τοποθετηθεί επίσημα πριν λάβει τα κείμενα των αποφάσεων του Εφετείου Αθηνών, υπογραμμίζουν ωστόσο πως οι αποφάσεις του
Εφετείου Αθηνών δείχνουν ξεκάθαρα ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει κάνει λανθασμένους χειρισμούς στην υπόθεση του μεγαλύτερου ναυπηγείου της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση επέλεξε τη λύση της ειδικής διαχείρισης για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, προκειμένου η Ελλάδα να συμμορφωθεί στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την ανάκτηση παράνομων κρατικών ενισχύσεων στα ναυπηγεία που έφθασαν με τις προσαυξήσεις στα 667 εκατ. Ευρώ. Το σχέδιο προβλέπει την τμηματική πώλησή της εμπορικής, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και της αμυντικής δραστηριότητας του ναυπηγείου, παρά τις αντιρρήσεις του βασικού μετόχου, της Privinvest και την ανοιχτή δικαστική διαμάχη των δυο πλευρών.
Η Privinvest είχε προσφύγει στη διεθνή διαιτησία, αξιώνοντας πάνω από 1,2 δισ. ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο για αθέτηση των όρων της μεταξύ τους συμφωνίας. Η Διεθνής Διαιτησία έκρινε ότι η Ελληνική Δημοκρατία ευθύνεται τελικά έναντι της ΕΝΑΕ για ποσά πάνω από 150 εκατ. ευρώ.
Τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα οποία ιδρύθηκαν το 1958 από τον Σταύρο Νιάρχο για την κατασκευή και συντήρηση των πλοίων του στόλου του, υπολειτουργούν από το 2011. Το εμπορικό τμήμα έκλεισε σε εφαρμογή της καταδίκης της Ελλάδας για τις κρατικές ενισχύσεις ενώ την ευθύνη λειτουργίας του στρατιωτικού τμήματος και της μισθοδοσίας των 650 εργαζομένων ανέλαβε το Πολεμικό Ναυτικό, ύστερα από σχετική συμφωνία το 2012.
Οι οφειλές της ENAE προς τους εργαζομένους υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 176 εκατ. ευρώ (περιλαμβάνονται αποδοχές και άλλες αξιώσεις) ενώ προς τους πιστωτές ανέρχονται προς το μεν Ελληνικό Δημόσιο σε πάνω από 620 εκατ. ευρώ, λόγω της χορήγησης παράνομων κρατικών ενισχύσεων, οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και μαζί με τις προσαυξήσεις ξεπερνούν τα 667 εκατ. ευρώ ενώ προς την Τράπεζα Πειραιώς πάνω από 24 εκατ. ευρώ.
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό