Οικονομία | 10.04.2019 13:45

Το Ελληνικό Δημόσιο δανείστηκε 815 εκατ. ευρώ με μειωμένο επιτόκιο

Ελευθερία Αρλαπάνου

Με αισθητά μειωμένο επιτόκιο, στο 0,35% από 0,50% στην αντίστοιχη έκδοση Φεβρουαρίου, το ελληνικό δημόσιο δανείστηκε την Τετάρτη 815 εκατ. ευρώ δημοπρατώντας έντοκα γραμμάτια τρίμηνης διάρκειας.

Η υποχώρηση του κόστους δανεισμού και στα τρίμηνα έντοκα γραμμάτια στη σημερινή δημοπρασία είναι ευθυγραμμισμένη με την ευρύτερη τάση στην ελληνική αγορά ομολόγων καθώς τα επιτόκια υποχωρούν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Πριν από λίγο το επιτόκιο του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, βασικού ομολόγου αναφοράς για την ελληνική αγορά χρέους βρισκόταν στην περιοχή του 3,4% καθώς ανεβαίνει το θερμόμετρο για το σχέδιο πρόωρης αποπληρωμής μέρους των δανείων - περίπου 4 δισ. ευρώ σύμφωνα με πληροφορίες - που οφείλει η χώρα στο ΔΝΤ ενόψει και των επαφών που θα έχει στην Ουάσινγκτον ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Τα συγκεκριμένα δάνεια είναι το πιο ακριβό κομμάτι του συνολικού υπολοίπου των 9,5 δισ. που οφείλει το δημόσιο στο Ταμείο και με αυτή τη λογική θεωρείται πως το εν λόγω σχέδιο θα προχωρήσει καθώς θα πρόκεται πρακτικά για μια μικρής κλίμακας αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που θα εξοικονομήσει δαπάνες από τον προϋπολογισμό. 

Όσον αφορά στα αποτελέσματα της τακτικής δημοπρασίας στην οποία προχώρησε πριν λίγο το δημόσιο πέραν της μείωσης του επιτοκίου, ο συντελεστής κάλυψης της έκδοσης ανήλθε στο 2,26 από 2,11 που ήταν στην αμέσως προηγούμενη έκδοση.

επιτόκιαπτώση