Οικονομία|20.10.2018 22:43

Νέα επένδυση Leroy Merlin στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο

Πένυ Κούτρα

Απόβαση στο κέντρο της Αθήνας θα κάνει αμέσως μετά το Πάσχα η αλυσίδα ιδιοκατασκευών Leroy Merlin, εγκαινιάζοντας το νέο της κατάστημα επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, δίπλα στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.

Επειτα από μια μάλλον συντηρητική πορεία δεκατριών χρόνων (η εγκατάσταση της Leroy Merlin στην Ελλάδα χρονολογείται από το 2005, ενώ το πρώτο κατάστημα της στο εμπορικό πάρκο του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» δημιουργήθηκε το 2007), η μεικτή εταιρεία του γαλλικού γκρουπ Adeo και του επιχειρηματία Παύλου Φουρλή ανεβάζει στροφές, υλοποιώντας εντατικό πλάνο επενδύσεων. Είχε προηγηθεί το 2016 επένδυση 30 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ενός καταστήματος στο Μαρούσι, το οποίο σηματοδότησε τη στροφή της αλυσίδας ειδών οικιακού εξοπλισμού και DIY σε πιο κεντρικές αγορές. Υπενθυμίζεται πως η αλυσίδα διεθνώς διατηρεί καταστήματα στο κέντρο των πόλεων, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το κατάστημα απέναντι από το Μουσείο Ζορζ Πομπιντού στο Παρίσι.

Δραστηριότητα

Η εταιρεία στην Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα αθροιστικές επενδύσεις ύψους 180 εκατ. ευρώ και ελέγχει ένα δίκτυο πέντε καταστημάτων (τρία στην Αθήνα και από ένα σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη), καθώς και ένα κατάστημα στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τον κ. Φουρλή, η αλυσίδα δραστηριοποιείται σε μια αγορά που αγγίζει στην Ελλάδα το 1 δισ. ευρώ, κατέχοντας μερίδιο μόλις 7%, το οποίο εκτιμά ότι μπορεί να αυξήσει σημαντικά μέσω της προγραμματισμένης επέκτασης. Το νέο κατάστημα (που εδράζεται στο κτίριο «Δάκων», στον αριθμό 112 της Βασιλίσσης Σοφίας) θα εγκαινιαστεί στις 18 Απριλίου. Θα αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα, σε ισόγειο, ημιώροφο και πρώτο όροφο. Θα είναι συνολικής επιφάνειας 6.000 τ.μ., θα διαθέτει 300 θέσεις πάρκινγκ, ενώ η λειτουργία του θα δημιουργήσει 130 άμεσες θέσεις εργασίας. Η τοποθέτηση της Leroy Merlin στην Αθήνα εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσει και άλλες επενδυτικές κινήσεις στο κέντρο από εμπορικούς ομίλους, «ξυπνώντας» μια περιοχή που είχε περιοριστεί στην ύπαρξη ενός μεγάλου υπερμάρκετ (αυτό που σήμερα λειτουργεί υπό τη σκέπη της Σκλαβενίτης) στη συμβολή των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισίας.

Σίγουρα πάντως πρόκειται να «ζωντανέψει» ένα κτίριο που παρέμενε ανεκμετάλλευτο για πολλά χρόνια. Ειδικότερα, το κτίριο της εταιρείας Δάκων, όπου θα στεγάζεται το Leroy Merlin, προοριζόταν να αποτελέσει ακίνητο πολλαπλών χρήσεων, πέντε επιπέδων και με σύμπλεγμα 10 κινηματογραφικών αιθουσών, υπό την επωνυμία Athens City Center. Ωστόσο, το 2001 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αιθουσαρχών Κινηματογραφιστών και ο πολιτιστικός περιβαλλοντικός σύλλογος κέντρου Αμπελοκήπων προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την αναστολή των οικοδομικών εργασιών. Το Διοικητικό Εφετείο απέρριψε τις αιτήσεις για ακύρωση της οικοδομικής άδειας, αλλά το Ε' Τμήμα του ΣτΕ κατέληξε σε διαφορετική απόφαση. Επικαλούμενο διάταγμα του 1975, απεφάνθη ότι στο συγκεκριμένο τμήμα της Βασιλίσσης Σοφίας επιτρέπεται η ανέγερση κινηματογράφων και όχι «πολυκινηματογράφων».

Ως αποτέλεσμα, το κτίριο, που βρίσκεται δίπλα στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, σε μία από τις καλύτερες τοποθεσίες της Αθήνας, παρέμεινε κατασκευαστικά ημιτελές.

Μελέτη

Το 2012 η εταιρεία ολοκλήρωσε τη μελέτη μετασκευής του σε κτίριο γραφείων και προχώρησε στην κατεδάφιση του ελικοδρομίου που υπήρχε στην οροφή του. Ετσι, το ύψος του κτιρίου μειώθηκε, με τη Δάκων να εξασφαλίζει -τότε- νέα οικοδομική άδεια για να προχωρήσει στις απαιτούμενες εργασίες μετα-
σκευής. Τελικά, ο δρόμος για την επαναλειτουργία του κτιρίου άνοιξε ύστερα από τη μακροχρόνια μίσθωσή του στον γαλλικό όμιλο.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της ελληνογαλλικής διοίκησης της Leroy Merlin, το 2018 η αλυσίδα θα περάσει σε λειτουργική κερδοφορία. Τα προηγούμενα χρόνια η αλυσίδα κατάφερε, παρά την κρίση διαρκείας, να διατηρήσει -χωρίς επεκτάσεις- τις πωλήσεις της στην ελληνική αγορά και κατά την τελευταία διετία να αυξήσει τζίρο και μερίδια. Εως το 2019 η αλυσίδα στην Ελλάδα θα επικεντρωθεί στη δημιουργία τριών καταστημάτων μεγάλου εμβαδού στην Αθήνα, καθώς και στην πολυκαναλική ανάπτυξή της με πωλήσεις μέσω καταλόγου, τηλεφωνικές παραγγελίες και -φυσικά- ηλεκτρονικές πωλήσεις.

Περαιτέρω, στο μακροπρόθεσμο πλάνο της έως το 2025 περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός δικτύου 20 καταστημάτων στην Ελλάδα, εισάγοντας μάλιστα διαφορετικά concepts και με μικρότερα σημεία πώλησης. Σημειώνεται ότι η Leroy Merlin αποτελεί τη ναυαρχίδα του γαλλικού ομίλου Adeo (που δεν είναι εισηγμένος), ο οποίος διαθέτει άλλες 14 αλυσίδες υπό τη σκέπη του. Διεθνώς ελέγχει 588 καταστήματα και κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη και την 3η παγκοσμίως στην αγορά του DIY.