Οικονομία|17.07.2024 18:15

Λογαριασμοί ρεύματος: Ποια τιμολόγια και ποια νοικοκυριά θα επιδοτηθούν - Η ακτινογραφία των ανακοινώσεων Σκυλακάκη

Newsroom

Όλα τα νοικοκυριά με κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, δηλαδή με πράσινα και κίτρινα τιμολόγια, θα επιδοτηθούν οριζόντια για τον μήνα Αύγουστο, όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. 

Η επιδότηση, σύμφωνα με το OPEN, θα έχει ταβάνι τις 500 κιλοβατώρες, παρ΄ότι πολλά νοικοκυριά καταναλώνουν πολύ περισσότερες τις ημέρες της ζέστης και του καύσωνα. Καθώς οι τιμές δεν έχουν βγει ακόμα, τα ποσά επιδότησης θα ανακοινωθούν τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου.

Διπλάσια από τον Μάιο η τιμή του ρεύματος τον Αύγουστο 

Σημειώνεται πως τα πράσινα τιμολόγια τον περασμένο μήνα ήταν στα 13 λεπτά και η εκτίμηση είναι πως θα φτάσουν μέχρι και τα 18-19 λεπτά. Πρόκειται για μεγάλη αύξηση καθώς σε σύγκριση με τον Μάιο που ένα νοικοκυριό πλήρωνε κοντά στα 80 ευρώ, τον Αύγουστο φαίνεται πως θα πληρώσει τα διπλάσια. Όσον αφορά το κοινωνικό τιμολόγιο, θα υπάρξει ειδική μέριμνα παραπάνω, με τις ανακοινώσεις για την επιδότηση να αναμένονται επίσης τις επόμενες ημέρες. 

«Το 2023 είχαμε θέσει έναν πήχη που έγινε αποδεκτός από την κοινωνία και σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να πάμε σε μη αποδεκτές τιμές», δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης.

Σημειώνεται πως οι επιδοτήσεις του 2023 πάντως «κούμπωναν» στις αρχικές λιανικές τιμές ώστε η τελική τιμή για τον καταναλωτή να μην υπερβαίνει τα 15-16 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, αναφέρει η imerisia

Εκτός επιδότησης οι επιχειρήσεις - Διαγράφονται τα αναδρομικά χρέη ΕΤΜΕΑΡ

Εκτός των επιδοτήσεων μένουν οι επιχειρήσεις, ακόμη και οι μικρομεσαίες, καθώς, όπως διευκρινίστηκε οποιαδήποτε παρέμβαση για τις επιχειρήσεις απαιτεί έγκριση από την Κομισιόν.

Σχετικά με τις επιχειρήσεις, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης ανακοίνωσε πως κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θα κληθούν να επιστρέψουν τίποτα σε σχέση με τις εκκρεμότητες του ΕΤΜΕΑΡ, «που είναι μια μεγάλη εκκρεμότητα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Αυτή η εκκρεμότητα δεν θα επιλυθεί εις βάρος των ΜμΕ επιχειρήσεων», είπε ο κ. Σκυλακάκης, εξηγώντας πως δεν θα αναζητηθούν τα ποσά αναδρομικά.

Πρόκειται για μια νέα επιβάρυνση, η οποία θα έπεφτε - αν δεν διαγράφονταν - στις πλάτες των επιχειρήσεων μετά το «πλήγμα» των επιστροφών επιδοτήσεων που χτύπησε πρόσφατα την πόρτα χιλιάδων επιχειρήσεων με απαίτηση της Κομισιόν.

Προτροπή στους αγρότες να ενταχθούν στο πρόγραμμα ΓΑΙΑ 

Οι αναδρομικές οφειλές αφορούν πολλά χρόνια πίσω και «το μέτρο αυτό είναι αφάνταστα ευνοϊκότερο από την όποια επιδότηση», εξήγησε ο κ. Σκυλακάκης, προτρέποντας όλους τους αγρότες - τους οποίους επίσης αφορά η διαγραφή χρεών από τις αναδρομικές οφειλές ΕΤΜΕΑΡ - να ενταχθούν στο πρόγραμμα ΓΑΙΑ ώστε να έχουν σημαντικά μικρότερο κόστος ρεύματος.

Τι είναι ο έκτακτος φόρος

Οι επιδοτήσεις θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης μέσω της επαναφοράς του έκτακτου τέλους στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο, που είχε θεσπιστεί στην διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.

Ο φόρος θα επιβληθεί προσωρινά για τουλάχιστον 2 μήνες (Ιούλιο και Αύγουστο). Το ακριβές ύψος θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών, καθώς πρέπει πρώτα να μετρηθεί το φαινόμενο της κρίσης.

Η εισφορά θα νομοθετηθεί άμεσα και θα υπολογιστεί ανά θερμική μεγαβατώρα στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμα το φυσικό αέριο.

Η έκτακτη εισφορά θα υπολογίζεται επί της ποσότητας φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται από κάθε υπόχρεο παραγωγό, τα στοιχεία θα δίνονται από το ΔΕΣΦΑ, ενώ το ύψος του τέλους θα προσδιοριστεί τις επόμενες μέρες με τη νομοθέτηση του μέτρου.

Στόχος του μέτρου, είναι να συγκεντρωθούν τα ποσά που θα απαιτηθούν για να δοθούν επιδοτήσεις στους καταναλωτές για το μήνα Αύγουστο.

Θα αφορά την ποσότητα του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται από κάθε υπόχρεο παραγωγό για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Σε κάθε περίπτωση πάντως ο φόρος θα υπολογίζεται από τον ΔΕΣΦΑ.

Τι είναι ο έκτακτος μηχανισμός

Το τρίτο μέτρο που ανακοινώθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο ώστε να μπορεί μελλοντικά να παρέμβει η κυβέρνηση με έκτακτο μηχανισμό.

Ο υπουργός προανήγγειλε ότι, άμεσα με νόμο θα ενσωματωθεί από τη χώρα μας η νέα Κοινοτική Οδηγία για την ενέργεια προσαρμόζοντας το σχετικό άρθρο σε σχέση με τον έκτακτο μηχανισμό. Θα προβλεφθεί η δυνατότητα για ενεργοποίηση νέου έκτακτου μηχανισμού, ο οποίος θα παρεμβαίνει σε περίπτωση στρεβλώσεων με ενδημικά χαρακτηριστικά. «Ο στόχος μας είναι να υπάρξει μια διακριτική πρόνοια για ελευθερία παρεμβάσεων. Θέλουμε να ανοίξουμε την κουβέντα με την ΕΕ για τις αδυναμίες που είναι ενδημικές στο ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας», εξήγησε ο κ. Σκυλακάκης.

Στόχος είναι να αυξηθεί η ευελιξία της κυβέρνησης ώστε να μπορεί να ενεργοποιεί την επιβολή μηχανισμού και στην περίπτωση ολιγοήμερων στρεβλώσεων με ειδικά χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το άρθρο 66 της Οδηγίας, σήμερα δεν συντρέχουν οι συνθήκες για επιβολή μηχανισμού αν και υπάρχει μεγάλη αύξηση τιμής στην ενέργεια γιατί το άρθρο προβλέπει ότι απαιτείται ενεργειακή κρίση διάρκειας 3 μηνών. Όμως όταν ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο με νομοθετική ρύθμιση, θα προστεθεί η πρόβλεψη ότι μπορεί να ενεργοποιείται Μηχανισμός και σε έκτακτες συνθήκες μικρότερου χρόνου.

«Υπάρχει από την Ευρώπη, ρητή αναγνώριση της ανάγκης επιβολής μηχανισμού στην περίπτωση περιφερειακής κρίσης στις τιμές ενέργειας», τονίστηκε από τον κ. Σκυλακάκη, ο οποίος επισήμανε πως «μπορούμε άμεσα να προχωρήσουμε στις αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο ώστε να μπορούμε να το κάνουμε».

τιμολόγιαεπιδότησηΘεόδωρος Σκυλακάκηςεπιχειρήσειςμικρομεσαίες επιχειρήσειςειδήσεις τώραλογαριασμοί ρεύματος