Οικονομία|23.07.2024 13:53

Τράπεζες: Ξεκίνησε η συνεδρίαση στη Βουλή για τον πέμπτο πυλώνα - «Το κράτος δεν θα έχει καμία ζημιά» λέει ο Χατζηδάκης

Αλέξανδρος Διαμάντης

Ξεκίνησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα, με τον Υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη να ζητά από το κόμματα να στηρίξουν το σχέδιο νόμου, καθώς «δεν υπήρχε καλύτερη λύση». Όπως εξήγησε αν δεν δεχόταν τη συμφωνία τότε οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας δεν επαρκούσαν για να λυθεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων στις δυο τράπεζες.

«Η κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών θα είναι αδύνατη», εξήγησε χαρακτηριστικά ενώ υπενθύμισε ότι η Τράπεζα της Ελλάδας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι «είναι εξαιρετικά πιθανό το σενάριο σημαντικής εκροής καταθέσεων και η κατάρρευση των δυο τραπεζών, με σημαντικές επιπτώσεις στις τράπεζες συνολικά». «Δεν γίνεται το όγδοο θαύμα του κόσμου, έχουμε μια θετική εξέλιξη. Ναι, με στήριξη του κράτους, αλλά κάνουμε το αυτονόητο. Δίνουμε λύση που είναι επωφελεία των καταθετών, της τράπεζας και του τραπεζικού συστήματος», συμπλήρωσε ο ίδιος. Σε ό,τι αφορά την κριτική της αντιπολίτευσης σημείωσε ότι το κράτος δεν θα έχει καμία ζημιά.

«Πλήττει το δημόσιο συμφέρον» λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά, του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Καραμέρος ξεκαθάρισε ότι η Κουμουνδούρου δεν πρόκειται να στηρίξει το σχέδιο νόμου τονίζοντας ότι «όλα αυτά τα πέντε χρόνια η ΝΔ επιλέγει συνειδητά επιλογές που πλήττουν το δημόσιο συμφέρον και αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση αυτή». «Δεν πρόκειται να συναινέσει η αξιωματική αντιπολίτευση σε αυτή τη σύμβαση, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία σύμβαση με περιορισμένη ισχύ, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των πολιτικών της κυβέρνησης που πλήττουν το δημόσιο συμφέρον», προσέθεσε ο ίδιος.

Απαντήσεις ζητεί το ΠΑΣΟΚ

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος Πρόεδρος, Παύλος Γερουλάνος δήλωσε ότι η Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι αρνητική στη δημιουργία πέμπτου πυλώνα. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι «το Υπουργείο πρέπει να δώσει καθαρές απαντήσεις». Νωρίτερα, ο βουλευτής της ΝΔ Στέλιος Πέτσας είχε χαρακτηρίσει επωφελή τη συμφωνία.

Βουλήτράπεζεςειδήσεις τώρα