Οικονομία|28.08.2024 06:55

Καλάθι του μαθητή: Πρεμιέρα σήμερα - «Βαρύς» ο λογαριασμός για τα νοικοκυριά με την αγορά σχολικών

Newsroom

Βαθιά το χέρι στην τσέπη αναμένεται να βάλουν τα νοικοκυριά και αυτόν τον Σεπτέμβριο για να γεμίσουν τις σχολικές τσάντες των παιδιών με τα απαραίτητα. Σήμερα (28/8) ξεκινάει το καλάθι του μαθητή το οποίο θα περιλαμβάνει βασικά σχολικά είδη σε προσιτές τιμές. Μαζί με τα σχολικά έξοδα, υπάρχει και ο φόβος των ανατιμήσεων στα τρόφιμα.

Οι γονείς πιέζονται από την ακρίβεια και έχουν... βγάλει τα κομπιουτεράκια για την λίστα των σχολικών ειδών.

Όπως λέει ιδιοκτήτρια βιβλιοπωλείου στο OPEN, «μία σωστή σχολική τσάντα, που θα διαρκέσει έως και 2 χρόνια το λιγότερο για τα παιδιά» κυμαίνεται από 25 μέχρι 35 ευρώ.

Σύμφωνα με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας ένα σετ στυλό 10 τεμαχίων πέρυσι κόστιζε 1,49 και φέτος 1,99, ένα τετράδιο σπιράλ 80 φύλλων πέρυσι κόστιζε 1,99 ενώ φέτος κοστίζει 2,39.

Το καλάθι του μαθητή περιλαμβάνει σχολικές τσάντες, κασετίνες, τετράδια, μολύβια, μαρκαδόρους, στυλό γόμες, ξύστρες, διαβήτες, χάρακες και φωτοτυπικό χαρτί. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση βάζει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των σχολικών ειδών με απειλή προστίμου από 5.000 έως και 5 εκατ. ευρώ.

Με απειλή νέων ανατιμήσεων έρχεται ο Σεπτέμβρης

Ο Σεπτέμβριος όμως έρχεται με την απειλή νέων ανατιμήσεων και στα τρόφιμα.

Το ελαιόλαδο στα ράφια των σούπερ μάρκετ συνεχίζει να καίει τους καταναλωτές και μπορεί η αυξημένη παραγωγή να καλλιεργεί ελπίδες αποκλιμάκωσης των τιμών ωστόσο αυτή αναμένεται να φανεί στον καταναλωτή προς το τέλος του έτους λένε οι ειδικοί.

Ανησυχία επικρατεί και για τις τιμές των γαλακτοκομικών, καθώς η πανώλη που έχει χτυπήσει τα αιγοπρόβατα απειλεί με ελλείψεις την αγορά.

Εστίες αναζωπύρωσης του πληθωρισμού εντοπίζουν οι ειδικοί στα φρούτα και τα λαχανικά, τις σοκολάτες και τα γλυκά λόγω της αυξημένης τιμής του κακάο στις διεθνείς αγορές, αλλά και στους χυμούς -όπως και στον καφέ.

ανατιμήσειςμαθητέςακρίβειασχολικά είδηάνοιγμα σχολείωνειδήσεις τώρα