Οικονομία|30.08.2024 10:20

Είδος πολυτελείας το αγαπημένο και παραδοσιακό σουβλάκι: Πόσο έχει αυξηθεί η τιμή του στα χρόνια

Newsroom

Μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις για τον Έλληνα αλλά και για τους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας, μοιάζει πια να είναι είδος πολυτελείας. Το σουβλάκι, ή αλλιώς το γνωστό σε όλους μας τυλιχτό, γίνεται όλο και πιο ακριβό, με ορισμένα σουβλατζίδικα να το χρεώνουν κάτι λιγότερο από 5 ευρώ.

Οι συνεχείς αυξήσεις στο κόστος παραγωγής του και τα εξωφρενικά ενοίκια που πληρώνουν οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων φτάνουν την τιμή ενός μόνο τυλιχτού να κυμαίνεται από 3,30-4,50 ευρώ.

Πριν μερικά χρόνια και ιδιαίτερα πριν την περίοδο του COVID-19, το σουβλάκι δεν ξεπερνούσε τα 3 ευρώ. Όμως, οι συνεχείς ανατιμήσεις τον προϊόντων αλλά και η αυξανόμενη ακρίβεια έχει αναγκάσει τους ιδιοκτήτες να διπλασιάσουν την τιμή του.

Η μεγάλη διαφορά στο κόστος έχει να κάνει και με τις υπηρεσίες. Ένα σουβλάκι στο χέρι μπορεί να κοστίζει μέχρι και ένα ευρώ λιγότερο από το να το απολαύσεις στο μαγαζί, όπου χρεώνεται και η υπηρεσία της εξυπηρέτησης.

Οι λόγοι της αύξησης

Σε ρεπορτάζ της εκπομπής «Ώρα Ελλάδος» οι καταστηματάρχες δηλώνουν ότι αναγκάζονται να αυξάνουν συνεχώς τις τιμές, καθώς οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες είναι συνεχείς, ενώ και το ρεύμα παραμένει «βραχνάς» για εκείνους.

Η κυρία Κοντογιάννη, ιδιοκτήτρια επιχείρησης που εδώ και χρόνια πουλάει σουβλάκια δήλωσε: «Έχουν ακριβύνει τα πάντα. Τα ενοίκια, το ρεύμα και το φυσικό αέριο, οι μισθοδοσίες έχουν φτάσει στο Θεό. Οι πρώτες ύλες έχουν πάρει έως 200% αύξηση».

«Το δίλημμα κάθε επιχειρηματία είναι ένα. Να κρατήσει χαμηλές τιμές ή να αυξήσει τις τιμές έτσι ώστε να έχει μία υποτυπώδη κερδοφορία και να μην έχει πελάτες;», τόνισε στη συνέχεια.

ακρίβειασουβλάκιειδήσειςειδήσεις τώρα