Οικονομία|04.09.2024 08:57

Οι προοπτικές ανοίγουν με την επένδυση της Aegean στην ισπανική Volotea

Newsroom

Στην ενδυνάμωση της θέσης της απέναντι στον αυξανόμενο ανταγωνισμό στην αγορά της Νότιας Ευρώπης κυρίως σε ό,τι αφορά τον εισερχόμενο τουρισμό από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία στοχεύει η μεγάλη επένδυση της AEGEAN με 25 εκατομμύρια ευρώ στη Volotea, η οποία ανακοινώθηκε σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι διοικήσεις των δύο εταιριών.

Η συμμετοχή της AEGEAN στη χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρία με έδρα τη Βαρκελώνη θα γίνει μέσω μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου από κοινού με τους υφιστάμενους μετόχους της Volotea με δικαίωμα συμμετοχής στα κέρδη

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η συμφωνία προβλέπει τη δυνατότητα και δεύτερης δόσης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Volotea, με μετατρέψιμο δάνειο, για ακόμη έως 50 εκατ. ευρώ, και πάλι από κοινού με τους υφιστάμενους μετόχους.

Σε περίπτωση που η αρχική συμμετοχή της πρώτης εκταμίευσης της AEGEAN μετατραπεί σε μετοχές, τότε η επένδυσή της θα ισοδυναμεί σε μερίδιο 13% στη Volotea ενώ στην περίπτωση που εκταμιευθεί και η δεύτερη δόση και μετέπειτα μετατραπεί σε μετοχές τότε το συνολικό ποσοστό της AEGEAN στη Volotea θα ανέλθει στο 21%.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, η AEGEAN θα παραμείνει μέτοχος μειοψηφίας

Η πλειοψηφία, παραμένει στην ομάδα των αρχικών μετόχων της Volotea. Παράλληλα το management της Volotea παραμένει και αυτό χωρίς καμία διαφοροποίηση, υπό την ηγεσία του ιδρυτή και CEO της Carlos Munoz. 

Η AEGEAN θα έχει τη δυνατότητα συμμετοχής με ένα μέλος στο Δ.Σ της Volotea χωρίς ψήφο από την αρχή κι εφόσον γίνει και η δεύτερη ΑΜΚ θα έχει τη δυνατότητα να τοποθετήσει κι ένα μέλος με δικαίωμα ψήφου.

Οι δύο εταιρίες θα διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ελληνικού αερομεταφορέα, Ευτύχιος Βασιλάκης διευκρινίζοντας ότι η AEGEAN θα παραμείνει μία full service εταιρεία με βάση στην Ελλάδα, που επιχειρεί κατά προτεραιότητα από την Αθήνα και ακόμα τρία αεροδρόμια (Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Λάρνακα), ενώ η Volotea θα παραμείνει ένας low cost αερομεταφορέας.

«Είμαστε ανεξάρτητες εταιρείες με διαφορετικές στρατηγικές» ανέφερε ο κ. Βασιλάκης. Και συνέχισε: «Η AEGEAN και η Volotea έχουν διαφορετικά επιχειρηματικά μοντέλα και προϊοντική φιλοσοφία αλλά σε μεγάλο βαθμό λειτουργούν συμπληρωματικά και μοιράζονται την ίδια πελατοκεντρική φιλοσοφία. Επενδύουμε στη Volotea καθώς πιστεύουμε στη στρατηγική και στις προοπτικές ανάπτυξης της εταιρείας, αλλά και στοχεύοντας στην ενδυνάμωση της διανομής και κάλυψης σημαντικών αγορών (όπως Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία) καθώς και στη δυνατότητα προσφοράς απευθείας συνδέσεων με τα περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας». 

Όσον αφορά στο ύψος της επένδυσης, ο κ. Βασιλάκης επεσήμανε ότι αυτό δε θα επηρεάσει το επενδυτικό πλάνο του ελληνικού αερομεταφορέα δεδομένου ότι και τα ταμειακά διαθέσιμα ξεπερνούν τα 700 εκατομμύρια ευρώ: «Βάσει των οικονομικών δεδομένων της AEGEAN, τα 25 εκατ. ευρώ ή και τα 50 εκατ. ευρώ της δεύτερης φάσης είναι ένα ποσό που μπορεί να επενδύσει χωρίς να στερήσει ούτε ένα τοις χιλίοις από τον πυρήνα των δραστηριοτήτων και των αναγκών της».

Ως προς την απόδοση της επένδυσης και τα αποτελέσματα της συμφωνίας, θα πρέπει να αναμένεται σε περίπου μία τριετία με κάποιες μικρές αλλαγές να είναι ορατές ακόμα και από το 2025.

Σε εμπορικό επίπεδο οι δύο εταιρείες θα προσφέρουν και θα προωθούν στο δίκτυο πωλήσεών τους, το σύνολο των προϊόντων και υπηρεσιών τους, διατηρώντας τις διακριτές ιστοσελίδες και τα κανάλια διανομής τους, διευκολύνοντας τους επιβάτες να επιλέξουν τον προορισμό της επιλογής τους από το σύνολο του δικτύου και των δύο εταιρειών (μετά από τις απαραίτητες τεχνικές προσαρμογές στα websites και των δύο εταιρειών). Αυτό δημιουργεί ευκαιρίες επέκτασης των πωλήσεων των δυο εταιρειών ενώ διευρύνει συνολικά τις επιλογές των επιβατών. 

Παράλληλα οι δύο εταιρείες, θα ενισχύσουν τη διεθνή τους δραστηριότητα, συνδέοντας τοπικές αγορές όπως το Ηράκλειο, τα Χανιά και την Ρόδο με διεθνείς προορισμούς, διευρύνοντας με αυτό τον τρόπο τα μερίδια αγοράς τους σε περιοχές που διαθέτουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. 

Την πρώτη διετία στο επίκεντρο της συνεργασίας θα τεθούν οι προορισμοί Ηρακλείου, Χανίων και Ρόδου προς τις τρεις βασικές αγορές της Volotea, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, που συγκεντρώνουν το 92% της δραστηριότητάς της, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν και σημαντικές αγορές για τον ελληνικό τουρισμό. Οι δύο εταιρίες θα συνεργαστούν σε επίπεδο κοινού σχεδιασμού και συντονισμού πτήσεων δίνοντας περισσότερες επιλογές στους επιβάτες τους. Αυτό αναμένεται να παράσχει σημαντικά οφέλη όχι τόσο στο αεροδρόμιο της Αθήνας όπου η AEGEAN κατέχει μερίδιο 45-47%, αλλά για παράδειγμα στο Ηράκλειο που το μερίδιό της προς την Ευρώπη είναι 5% και της Volotea 4%.

«Η συμπληρωματικότητα αποτελεί το κύριο στοιχείο και την ομορφιά αυτής της συνεργασίας. Δεν μπορεί ένας μόνο αερομεταφορέας να τα προσφέρει όλα», σημείωσε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της AEGEAN, Δημήτρης Γερογιάννης.

Στα οφέλη της συμφωνίας συγκαταλέγεται και η διερεύνηση από τις δύο εταιρείες της δυνατότητας εξυπηρέτησης μέρους των αναγκών της Volotea  για χρήση εξομοιωτών πτήσεων, αλλά και υπηρεσιών συντήρησης μέρους των αεροσκαφών της στο νέο εκπαιδευτικό κέντρο και τη νέα τεχνική βάση της AEGEAN.

Η ταυτότητα της Volotea 

Η Volotea ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 2012 και επιχειρεί από 22 βάσεις, κυρίως στη Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, εξυπηρετώντας πάνω από 450 δρομολόγια, εστιάζοντας κυρίως σε εποχιακές, μικρότερες διαδρομές και αγορές αναψυχής, οι οποίες δεν είχαν προηγούμενη απευθείας κάλυψη και στις όποιες προσφέρει νέες συνδέσεις. Το 2023 μετέφερε 10,3 εκατ. επιβάτες με έναν στόλο 41 αεροσκαφών Airbus A320/A319. Οι βάσεις στις αγορές της Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας αντιπροσωπεύουν περί το 90% της συνολικής της δραστηριότητας με τις αγορές της Ελλάδας και Γερμανίας να αποτελούν το υπόλοιπο 10%.

Η Volotea ιδρύθηκε το 2011 από τον Carlos Munoz και τον Lazaro Ros, οι οποίοι ήταν επίσης ιδρυτές της Vueling. Η Volotea, την τελευταία δεκαετία, είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αεροπορικές εταιρείες στην Ευρώπη, σταδιακά αυξάνοντας κάθε χρόνο τον στόλο, τους προορισμούς που καλύπτει το δίκτυό της και την προσφερόμενη χωρητικότητα. Φέτος, η εταιρεία γιόρτασε το σημαντικό ορόσημο της συνολικής επιβατικής κίνησης των 60 εκατομμυρίων επιβατών σε όλο το δίκτυό της, σωρευτικά από την ίδρυσή της. Το πρόγραμμα δρομολογίων της καλύπτει ένα δίκτυο 110 αεροδρομίων ενώ διατηρεί βάσεις σε 22 προορισμούς σε μεσαίου μεγέθους ευρωπαϊκές πόλεις.

Φέτος, η Volotea πραγματοποιεί σχεδόν 450 δρομολόγια (περισσότερα από τα μισά δρομολόγια καλύπτονται σε αποκλειστικότητα), προσφέροντας περίπου 12,5 -13,0 εκατ. θέσεις (+12% με +16% περισσότερες σε σχέση με το 2023), πραγματοποιώντας περίπου 80.000 πτήσεις. Η εταιρεία επιχειρεί με ένα στόλο 44 αεροσκαφών τύπου Airbus A319 και A320, ενώ απασχολεί περί τους 2.100 υπαλλήλους.

Η Volotea βραβεύτηκε λαμβάνοντας 4 αστέρια το 2024 και αναγνωρίστηκε από την Skytrax ως η «Καλύτερη αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους στην Ευρώπη» στα World Airline Awards, στην παγκόσμια έρευνα ικανοποίησης επιβατών το 2023 και το 2024. Η εταιρεία προσθέτει αυτές τις διακρίσεις στον αυξανόμενο κατάλογο των επιτευγμάτων της, ο οποίος περιλαμβάνει διαδοχικές διακρίσεις ως «Η κορυφαία αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους στην Ευρώπη» στα World Travel Awards το 2021, το 2022 και το 2024.

επένδυσησυμφωνίααεροπορική εταιρείαAegeanειδήσεις τώρα