Οικονομία | 12.09.2024 12:58

Αυξάνονται Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, επίδομα στέγασης και επίδομα παιδιού - Όλα τα μέτρα για την ενίσχυση της οικογένειας

Newsroom

Ένα πλαίσιο μέτρων για την στήριξη της οικογένειας ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση. Πρόκειται για παρεμβάσεις που έχουν στόχο στην ενίσχυση και ελάφρυνση των οικογενειών, την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος, την αναμόρφωση των κοινωνικών επιδομάτων, καθώς και την υποστήριξη των εργαζόμενων γονιών μέσω της βελτίωσης της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.

Στην Διυπουργική Συνέντευξη Τύπου που έγινε μετά τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, πήρε τον λόγο αρχικά η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, ανακοινώνοντας τις εξής παρεμβάσεις:

Ενίσχυση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε 250 ευρώ 

Νέες παροχές σε τρίτεκνες οικογένειες

  • Αναγνώριση ιδιότητας εφ’ όρου ζωής
  • Θεσπίζεται πιστοποίησ

Φοροαπαλλαγή οικειοθελών παροχών σε νέους γονείς

  • Παροχές σε νέο γονέα για έως 12 μήνες από την απόκτηση τέκνου, μέχρι το ποσό των 5.000 ευρώ, με αύξηση ανά εξαρτώμενο μέλος.
  • Προστασία των αποδοχών
  • Θεσπίζεται πλήρης φοροαπαλλαγή για τα vouchers των βρεφονηπιακών σταθμούς

Πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ

Vouchers σε όλα τα βρέφη και τα νήπια, με επιπλέον χρηματοδότηση για το 2024 ο τελικός προϋπολογισμός έφτασε σχεδόν στα 380 εκατ. ευρώ. 20.000 νέες θέσεις σε δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφικούς σταθμούς. Αυτό το πρόγραμμα θα είναι στον «αέρα» τον Οκτώβριο.

Πανελλαδική εφαρμογή του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς»

Έχει ήδη διπλασιαστεί το voucher και διευρύνεται. Από το α’ τρίμηνο του 2025 θα προσφέρεται σε όλους τους δήμους της χώρας. 

Επιπλέον Παροχές

  • Κατάργηση του φόρου 15% στις ιδιωτικές ασφάλειες υγείας για παιδιά μέχρι 18 ετών
  • Δωρεάν προληπτικός έλεγχος γονιμότητας σε γυναίκες

Προνοιακά επιδόματα ΟΠΕΚΑ

Όπως επισήμανε η κ. Ζαχαράκη υπάρχουν ορισμένες στρεβλώσεις οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν για να γίνεται σωστό «μοίρασμα» και αυτό θα γίνει με αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Το πεδίο εφαρμογής αφορά στα τρία μεγαλύτερα επιδόματά βάσει προϋπολογισμού και αριθμού δικαιούχων:

  • Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
  • Επίδομα Στέγασης
  • Επίδομα Παιδιού

Τα βασικά χαρακτηριστικά της αναμόρφωσης περιλαμβάνουν την αύξηση του ποσού των 3 επιδομάτων, διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια και γίνεται εξορθολογισμός μέσω της εισαγωγής / βελτίωσης περιουσιακών στοιχείων.

Τι αλλάζει στο επίδομα παιδιού

Παράλληλα, ενοποιείται η 2η και η 3η εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος παιδιού σε μία, και έτσι αυξάνεται το επίδομα παιδιού της 3ης εισοδηματικής κλίμακας από τα 28 ευρώ ανά παιδί σε 45 ευρώ ανά παιδί κι 90 ευρώ για τρίτο παιδί και κάθε επόμενο.

Η 1η κλίμακα αυξάνεται ώστε το ποσό ενίσχυσης να εξισωθεί με τη νέα κλίμακα του νέου Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε 75 ευρώ και περαιτέρω σε 150 ευρώ για το τρίτο παιδί και κάθε επόμενο.

Ακόμη, εισάγονται περιουσιακά κριτήρια κινητής και ακίνητης περιουσίας, που σήμερα δεν υπάρχουν, τα οποία θα είναι διευρυμένα σε σχέση με τα άλλα επιδόματα.

Άρα, για παράδειγμα ένα ζευγάρι με 2 παιδιά χωρίς εισοδήματα από τα ανωτέρω, θα λαμβάνει 535 ευρώ, ενώ λάμβανε 432 ευρώ μηνιαίως.

Το ποσοστό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία (20% σε επίδομα παιδιού και στέγασης και 30% στο ΕΕΣ) δεν θα προσμετράται στα εισοδηματικά όρια ώστε να δοθεί κίνητρο προς εργασία.

Αυξάνεται το επίδομα στέγασης 

Ακόμη, αυξάνεται το επίδοµα στέγασης από τα 70€ σε 125€ και 75€ αναλόγως της εισοδηµατικής κλίµακας αλλά µε στοχευµένα κριτήρια ακίνητης περιουσίας και καταθέσεων, ενώ εισάγεται και κριτήριο κινητής περιουσίας.

Απασχόληση και συνταξιούχοι

Από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Νίκη Κεραμέως η αναφέρθηκε στα μέτρα που στόχο έχουν την τόνωση της απασχόλησης και την στήριξη των συνταξιούχων.

Όσον αφορά την απασχόληση:

  • Αύξηση κατώτατου μισθού
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών
  • Αναμόρφωση του επιδόματος ανεργίας
  • Κίνητρα για επιχειρήσεις να στηρίζουν νέους γονείς

Όσον αφορά τους συνταξιούχους:

  • Αύξηση των συντάξεων κατ' εκτίμηση από 2,2% έως 2,5%, από 1η Ιανουαρίου 2025. Αυτή η αύξηση θα φανεί στις συντάξεις που θα πληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2024.
  • Έκτακτη ενίσχυση συνταξιούχων που έχουν προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ, από 100 έως 200 ευρώ.

Ψηφιακή Υποστήριξη και Παρατηρητήρια

  • Ψηφιακή Πλατφόρμα για Οικογένεια: Δημιουργία διαδικτυακού τόπου “all-about-myChild” για την παροχή πληροφόρησης σχετικά με τις δημόσιες παροχές.
  • Παρατηρητήριο Δημόσιας Πολιτικής: Καθιέρωση παρατηρητηρίου για την παρακολούθηση των δημογραφικών πολιτικών και χρηματοδότηση € 3 εκ. από το ΕΣΠΑ.

Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Στη συμβολή του Υπουργείου Υγείας στην αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος αναφέρθηκε κατά τη διυπουργική συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων για τη στήριξη της οικογένειας η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Αναφέρθηκε στα δύο μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην 88η ΔΕΘ, που ήταν ο δωρεάν έλεγχος γονιμότητας σε γυναίκες από 30 έως και 35 ετών και η απλοποίηση των καλύψεων του ΕΟΠΥΥ στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

«Η μέτρηση της Αντιμυλλέριου Ορμόνης είναι μια νέα αξιόπιστη εξέταση, η οποία θέλουμε να αποζημιώνεται για τις γυναίκες προκειμένου να μπορεί να εκτιμηθεί το ποσοστό υπογονιμότητας και να μπουν έγκαιρα, ευκολότερα και πιο στοχευμένα στη διαδικασία που αφορά στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή», ανέφερε η κυρία Αγαπηδάκη.

Ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει σε αίτηση προς το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), το οποίο καλείται να γνωμοδοτήσει για τα κριτήρια προκειμένου να μπορεί ο ΕΟΠΥΥ να αποζημιώνει αυτή την εξέταση.

Σημείωσε ότι μεγάλο κομμάτι των αιματολογικών και απεικονιστικών εξετάσεων που αφορά την αναπαραγωγική υγεία αποζημιώνονται κατά 85% και η συμμετοχή του ασφαλισμένου είναι στο 15%.

Η κυρία Αγαπηδάκη κατέληξε ότι το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν από πλευράς ΕΟΠΥΥ τα κριτήρια και η διαδικασία της Κοινής Υπουργική Απόφασης, έτσι ώστε «οι γυναίκες να γνωρίζουν το μονοπάτι για την διενέργεια αυτής της εξέτασης».

επίδομα παιδιούελάχιστο εγγυημένο εισόδημαοικογένειαμέτρα στήριξηςΣόφια Ζαχαράκηειδήσεις τώρα