Οικονομία|27.10.2024 18:40

Τουρκία: Η κρίση της οικονομίας «χτυπά» και τις αυτοκινητοβιομηχανίες – Σημείωσαν απώλειες ύψους 41%

Μαρία Ζαχαράκη

Στο 41% η ετήσια πτώση των κερδών 1ου εξαμήνου για τις οκτώ μεγαλύτερες εισηγμένες αυτοκινητοβιομηχανίες της Τουρκίας, με τα συνολικά κέρδη να αγγίζουν τα 750 εκατ.€

Η Ford Otosan αναδείχθηκε ως η πιο κερδοφόρα εταιρεία στον κλάδο, καταγράφοντας καθαρά κέρδη 430 εκατ.€ την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου, αν και αυτό αντιστοιχεί σε μείωση κατά 19% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Οι συνολικές πωλήσεις των αυτοκινητοβιομηχανιών προσέγγισαν τα 12 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας τη συνεχιζόμενη δυναμική της αγοράς παρά τις πιέσεις στα κέρδη.

Η κινεζική Gree σε συνομιλίες για εγκατάσταση στην Τουρκία

Η κινεζική γίγαντας Gree, μία από τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες εταιρείες κλιματιστικών στον κόσμο, βρίσκεται σε συνομιλίες για να επενδύσει στην Τουρκία. Με ετήσια παραγωγή 60 εκατομμυρίων μονάδων και αξία 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η Gree βλέπει την Τουρκία ως βάση logistics. Η πρόεδρος της εταιρείας Dong Ming Zhu συγκαταλέγεται μεταξύ των 100 γυναικών με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο. Η εταιρεία εξυπηρετεί 600 εκατομμύρια χρήστες σε περισσότερες από 190 χώρες σε όλο τον κόσμο με τις μάρκες Gree, Tosot και Kinghome. Οι πωλήσεις κλιματιστικών στην Τουρκία αναμένεται να φθάσουν τα 2,1 εκατομμύρια φέτος, με τα υπό κατασκευή σπίτια στη σεισμογενή ζώνη να αυξάνουν τη ζήτηση.

αυτοκίνητοειδήσειςειδήσεις τώραοικονομίαβιομηχανία