120 δόσεις: Αμετανόητο το ΔΝΤ, πυρά σε Τσίπρα
Ελευθερία ΑρλαπάνουΚάθετα αντίθετο στις περισσότερες πτυχές του πακέτου θετικών µέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός αλλά και στη ρύθµιση των 120 δόσεων είναι το ΔΝΤ, όπως φάνηκε από τη χθεσινή τοποθέτηση του επικεφαλής του κλιµακίου του Ταµείου Π. Ντόλµαν, που πρακτικά κάλεσε την κυβέρνηση να ακολουθήσει διαφορετικό µείγµα πολιτικής, επιµένοντας και στην ανάγκη µείωσης του αφορολόγητου.
Σύµφωνα µε τον εκπρόσωπο του Ταµείου, οι φόροι στην Ελλάδα παραµένουν πολύ υψηλοί και είναι αναγκαία η απελευθέρωση δηµοσιονοµικού χώρου, που θα γινόταν µέσω της µείωσης του αφορολόγητου, προκειµένου να µειωθούν οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές και να αυξηθούν οι κοινωνικές δαπάνες, την ώρα βέβαια που υπάρχουν συγκεκριµένες δεσµεύσεις για τα πρωτογενή πλεονάσµατα τις οποίες έχει αναλάβει η Ελλάδα απέναντι στους Ευρωπαίους.
Σύµφωνα µε το σκεπτικό του Ταµείου, οι κινήσεις των τελευταίων ηµερών είναι στην αντίθετη κατεύθυνση, ακυρώνοντας τη φορολογική µεταρρύθµιση του 2020 (µείωση αφορολόγητου) και εξαιρώντας µεγάλο αριθµό φορολογουµένων από τον φόρο εισοδήµατος. Επίσης, εκτιµάται πως οι ρυθµίσεις οφειλών θέτουν σε κίνδυνο την κουλτούρα των πληρωµών, ενώ ανησυχία προκαλούν και οι νέες εξαιρέσεις από τον ΦΠΑ. Το ∆ΝΤ θεωρεί πως προτεραιτότητα θα έπρεπε να είναι η µείωση των άµεσων φόρων για τα φυσικά πρόσωπα αλλά και για τις επιχειρήσεις, καθώς και η µείωση των ασφαλιστικών εισφορών, µε το Ταµείο να υποστηρίζει τη θέση ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εστιάσει στη µεσοµακροπρόθεσµη ανάπτυξη και στη στήριξη αδύναµων οµάδων, και όχι σε βραχυπρόθεσµα, δηµοφιλή µέτρα. Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο κ. Ντόλµαν όσον αφορά τη ρύθµιση για τις 120 δόσεις, καθώς εκτιµάται πως θέτει σε κίνδυνο τη φορολογική συµµόρφωση, όπως και οι πολλές ρυθµίσεις που τέθηκαν σε εφαρµογή τα τελευταία χρόνια που πλήττουν την κουλτούρα των πληρωµών στη χώρα.
Οι δικαστικές αποφάσεις
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επανέλαβε για ακόµη µια φορά την προειδοποίηση του Ταµείου για τους δηµοσιονοµικούς κινδύνους που απορρέουν από ενδεχόµενες δικαστικές αποφάσεις και την απουσία προληπτικού σχεδιασµού για αυτό το ενδεχόµενο, καθώς θα µπορούσε να προκύψει δυνητικό δηµοσιονοµικό κόστος έως 9 δισ. ευρώ, ενώ εκτίµησε πως η µεγάλη δηµοσιονοµική υπεραπόδοση των τελευταίων ετών έγινε µε κόστος για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Την ίδια στιγµή, παρά το ότι η Ελλάδα αναµφίβολα αναπτύσσεται, η ανάκαµψη εκτιµάται πως είναι µικρή µε δεδοµένη την τεράστια συρρίκνωση εισοδήµατος , ενώ τα spreads παραµένουν τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη για µια χώρα που χαρακτηρίζεται επίσης από αντίξοες δηµογραφικές συνθήκες, την ώρα που περίπου µισό εκατοµµύριο νέοι την έχουν εγκαταλείψει λόγω της κρίσης. Τέλος, το ∆ΝΤ επιµένει υπέρ της µεγαλύτερης ευελιξίας στην αγορά εργασίας, ενώ προειδοποιεί πως η χώρα έχει µια µεγάλη, ανολοκλήρωτη µεταρρυθµιστική ατζέντα στην οποία πρέπει να εστιάσει, και όχι στη λήψη πρόσκαιρων µέτρων.
Δύο εκθέσεις κάθε χρόνο
Στο πλαίσιο της µεταµνηµονιακής εποπτείας της Ελλάδας, το ∆ΝΤ έχει την υποχρέωση σύνταξης δύο εκθέσεων τον χρόνο, ενώ συµµετέχει κανονικά στις αποστολές των κλιµακίων των θεσµών στην Ελλάδα για την παρακολούθηση της ελληνικής οικονοµίας. Το ∆ΝΤ δεν βρίσκεται πια σε πρόγραµµα µε την Ελλάδα, ενώ δροµολογείται και η αποπληρωµή του 40% των δανείων που εξακολουθεί να του οφείλει η χώρα.
- «Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
- Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
- Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
- Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά