Οικονομία|13.05.2019 12:39

Ακριβότερο σουβλάκι φέρνει ο «κόκκινος δράκος»

Γιώργος Μανέττας

Ολο και πιο κοντά έρχεται το ενδεχόµενο ανατιµήσεων σε βασικά τρόφιµα, εξαιτίας της ανοδικής πορείας που ακολουθεί το τελευταίο διάστηµα η διεθνής τιµή του χοιρινού κρέατος και η οποία ξεκινά από την Κίνα.

Παράγοντες της αγοράς εκφράζουν τον προβληµατισµό τους, επισηµαίνοντας πως η πιθανότητα κάποιων αυξήσεων είναι πλέον ορατή, καθώς τα περιθώρια των επιχειρήσεων για απορρόφηση και συγκράτηση του επιπλέον κόστους είναι περιορισµένα – κάτι που επισηµαίνει και ο ΣΕΒΕΚ, σηµειώνοντας πως αυτήν τη φορά οι συνέπειες για τη βιοµηχανία ξεπερνούν τη δυνατότητά της να απορροφήσει τους κραδασµούς, µε αποτέλεσµα να φτάνει η αύξηση εν µέρει και στον τελικό καταναλωτή.

Εισαγωγές

Κρίσιµο ρόλο στο ύψος των ανατιµήσεων εκτιµάται πως θα παίξουν η εγχώρια παραγωγή και η ικανότητά της να καλύψει µέρος των αναγκών, προσφέροντας φθηνότερες τιµές. Τα πράγµατα, σύµφωνα µε τον πρόεδρο του Συνδέσµου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Παναγιώτη Πεβερέτο, θα ήταν πολύ καλύτερα για τη χώρα µας εάν δεν υπήρχε τόσο µεγάλη εξάρτηση από τις εισαγωγές.

Οπως λέει, λόγω των πολιτικών που ακολουθήθηκαν όλα τα προηγούµενα χρόνια, η Ελλάδα αναγκάζεται να εισάγει τεράστιες ποσότητες χοιρινού, αφού η εγχώρια παραγωγή αρκεί για να καλύψει µόνο το 25% των αναγκών. «Το 75% του χοιρινού κρέατος που καταναλώνεται στη χώρα εισάγεται από το εξωτερικό, όταν πριν από κάποια χρόνια ήταν µόλις 35%» σηµειώνει.

Ο κ. Πεβερέτος σπεύδει, πάντως, να υπογραµµίσει πως δεν δικαιολογούνται µεγάλες ανατιµήσεις στις τελικές τιµές, καθώς παραδοσιακά κάθε χρόνο τέτοια εποχή εν όψει και της τουριστικής σεζόν αυξάνεται η τιµή του χοιρινού κρέατος. Αναγνωρίζει, ωστόσο, πως τα πράγµατα φέτος είναι λίγο διαφορετικά, λόγω της θανάτωσης εκατοµµυρίων χοιρινών στην Κίνα που προσβλήθηκαν από πανώλη και την εκτόξευση της ζήτησης για εισαγωγές χοιρινού από την Ευρώπη, που οδήγησαν σε σηµαντική αύξηση της τιµής της πρώτης ύλης του χοιρινού κρέατος.

Σύµφωνα µε τον ΣΕΒΕΚ, από τα τέλη Φεβρουαρίου έχει προκύψει µια αύξηση στη διεθνή τιµή του χοιρινού που κυµαίνεται σε ποσοστό περίπου 30%- 32%. Μάλιστα, ο Οργανισµός Ηνωµένων Εθνών σε έκθεσή του προειδοποιεί πως οι συνέπειες από την αφρικανική πανώλη των χοίρων θα είναι εκτεταµένες στις αγορές τροφίµων και γεωργίας ανά τον κόσµο. Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις των Ηνωµένων Εθνών, η παγκόσµια παραγωγή κρέατος θα είναι φέτος µειωµένη κατά 0,2% για πρώτη φορά έπειτα από µία εικοσαετία. Παραγωγή Η µείωση της παραγωγής προοιωνίζεται ακόµη µεγαλύτερες αυξήσεις στις τιµές.

Η επιδηµία έχει οδηγήσει στη θανάτωση περισσότερους από ένα εκατοµµύριο χοίρους στην Κίνα και ορισµένοι αναλυτές προβλέπουν ότι η χώρα, που αποτελεί και την κορυφαία παραγωγό χοιρινού παγκοσµίως, θα χάσει φέτος το 30% του ζωικού της κεφαλαίου. Η υποχώρηση της παγκόσµιας προσφοράς κρέατος έρχεται έπειτα από αρκετά χρόνια αυξητικών ρυθµών και µεγαλύτερης κατανάλωσης, καθώς η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης επιτρέπει σε περισσότερους ανθρώπους να καταναλώνουν τρόφιµα -όπως το κρέας- που κάποτε αποτελούσαν πολυτέλεια.

Από το 2000, η παραγωγή κρέατος έχει αυξηθεί περίπου κατά 45%. Προς το παρόν, η αφρικανική πανώλη των χοίρων επηρεάζει κυρίως την παραγωγή χοιρινού, µε τη µειωµένη προσφορά να αντισταθµίζει την αύξηση της παραγωγής σε πουλερικά και βοδινό. Η αυξηµένη κινεζική ζήτηση για εισαγωγές προϊόντων κρέατος συνέβαλε στην αύξηση των διεθνών τιµών κατά 3%, σε υψηλά έτους τον Απρίλιο. Λόγω του αυξηµένου κόστους κρέατος, ο δείκτης τιµών τροφίµων του Οργανισµού Τροφίµων και Γεωργίας (FAO) κινήθηκε ανοδικά τον Απρίλιο, για τέταρτο διαδοχικό µήνα. Από τις αρχές του έτους, οι τιµές στα προθεσµιακά συµβόλαια χοιρινού στο Χρηµατιστήριο Εµπορευµάτων του Σικάγου έχουν αυξηθεί σχεδόν 9%.

χοιρινόσουβλάκι