Οικονομία|13.05.2019 15:52

Κορυφώνεται η μάχη ξενοδόχων - Airbnb

Newsroom

Κλιμακώνεται η μάχη μεριδίων αγοράς και δημιουργίας συμμαχιών μεταξύ ιδιοκτητών καταλυμάτων τύπου Airbnb και ξενοδόχων με φόντο το momentum «σταθεροποίησης» που διαμορφώνεται  φέτος στον ελληνικό τουρισμό ύστερα από έναν έντονα ανοδικό κύκλο εξαετίας.

Μάχη η οποία διεξάγεται στο έδαφος που διαμορφώνουν:

  • Η διαφαινόμενη σταθεροποίηση  της φετινής τουριστικής πίτας στα επίπεδα του 2018. Με ανοικτό το ενδεχόμενο οριακής σμίκρυνσης.
  • Η φάση «εξορθολογισμού» στην οποία εισέρχεται η αγορά ιδιωτικών κατοικιών οι οποίες παραχωρούνται σε τουρίστες μέσω  βραχυχρόνιων μισθώσεων, μέσω ψηφιακών πλατφορμών όπως η Airbnb. Ένας εξορθολογισμός ο οποίος θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως «διόρθωση» καθώς αποτυπώνεται με κύμα φυγής καταλυμάτων από τις πλατφόρμες αλλά και υποχώρηση της μέσης τιμής ανά διανυκτέρευση.
  • Το θεσμικό πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις το οποίο οδηγεί σε ανακατατάξεις, αλλά και φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των ιδιοκτητών ακινήτων.

Η αλματώδης αύξηση του αριθμού καταλυμάτων βραχυχρόνιων μισθώσεων την τελευταία τριετία οδηγεί, ήδη, σε αναδιανομή της τουριστικής πίτας  καθώς το 1/10 των εσόδων κατευθύνεται στη συγκεκριμένη αγορά καταλυμάτων. Ενδεικτικό της νέας κατάστασης είναι το γεγονός πως η κοινότητα «οικοδεσποτών» της Airbnb στην Ελλάδα (Airbnb Greek Hosts) ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας με αριθμό μελών που δεν ξεπερνούσαν τα δάχτυλα των δύο χεριών και σήμερα αριθμεί 26.000.

Πλάι  στον επίσημο τουριστικό «πόλο» της οικονομίας ο οποίος εκφράζεται από τις παραδοσιακές τουριστικές επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων, ταξιδιωτικά γραφεία, rent a car, yachting κλπ), συγκροτείται, πλέον, ένας δεύτερος ο οποίος απαρτίζεται από επιχειρήσεις οι οποίες συνδέονται (και ή κυρίως με) τα καταλύματα βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες ακινήτων που συνεργάζονται με ψηφιακές πλατφόρμες όπως η Airbnb  βρέθηκαν εξ’ αρχής στα χαρακώματα. Η αλματώδης ανάπτυξη των καταλυμάτων τύπου Airbnb sτην τριετία 2016-2018 έχει αλλάξει, ήδη, τα δεδομένα στην ελληνική αγορά.  Ήδη, αναπτύσσεται ένα εναλλακτικό «οικοσύστημα» επιχειρήσεων που συνδέονται με τα καταλύματα Airbnb, παρέχουν υπηρεσίες σε ταξιδιώτες, αλλά κινούνται εκτός του «συστημικού» τουριστικού τομέα (σ.σ ο όρος χρησιμοποιείται από τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων βραχυχρόνιων μισθώσεων).

Ενώ ο παραδοσιακός τομές τουριστικών επιχειρήσεων εκπροσωπείται από φορείς όπως ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), τα καταλύματα τύπου Airbnb ενισχύουν τις σχέσεις τους με  εμπορικές ενώσεις και κατά τόπους επιμελητήρια.

Την ώρα που ο παραδοσιακός ξενοδοχειακός κλάδος αναζητά τρόπους να αναπτύξει ευρωπαϊκές συμμαχίες μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ξενοδοχείων και επιχειρήσεων εστίασης (HOTREC), στην αντίπερα όχθη εντείνονται οι διεργασίες συγκρότησης συμμαχιών με κορυφαίους φορείς, εκτός του καθιερωμένου τουριστικού τομέα.

Στο εναλλακτικό τουριστικό «οικοσύστημα» των καταλυμάτων βραχυχρόνιων μισθώσεων έχουν δημιουργηθεί, ήδη, τρεις φορείς: ο Σύλλογος Οικονομίας Διαμοιρασμού (ΣΟΔΙΑ), ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Επιπλωμένων Διαμερισμάτων και Κατοικιών και  ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑΣΥΔΑ). Σε στενή συνεργασία μαζί τους, πλέον, βρίσκονται ισχυροί φορείς όπως ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (ΕΣΑ).

Ρόλο θεσμικής «ομπρέλας» του υπό συγκρότηση πόλου διεκδικεί να αναλάβει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) το οποίο φιλοξένησε την ημερίδα που οργάνωσαν πρόσφατα ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) για τη δυναμική των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Αθήνα.

Mε πληροφορίες από euro2day.gr

AirbnbξενοδοχείαΞενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος