Ακίνητα: Σε σταθερή ανοδική τροχιά οι τιμές των διαμερισμάτων
Δημήτρης ΔελεβέγκοςΑνεµπόδιστη παραµένει η άνοδος των τιµών στην αγορά κατοικίας, µε τις εκτιµήσεις των παραγόντων για περαιτέρω αύξηση των αξιών το πρώτο τρίµηνο της φετινής χρονιάς να επιβεβαιώνονται από τη χθεσινή έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος.
Συγκεκριµένα, από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο της φετινής χρονιάς οι τιµές των διαµερισµάτων αυξήθηκαν κατά 4%, σε σύγκριση µε το αντίστοιχο διάστηµα του 2018. Συνολικά για το 2018, σύµφωνα µε τα στοιχεία της ΤτΕ που στηρίζονται σε εκτιµήσεις των συστηµικών τραπεζών για την πορεία των τιµών, οι αξίες των διαµερισµάτων ήταν αυξηµένες κατά 1,6%, έναντι µείωσης 1% το 2017.
Τροχιά ανάκαµψης
Σύµφωνα µε τους αναλυτές, η ελληνική αγορά ακινήτων έχει εισέλθει σε τροχιά ανάκαµψης, κάτι ήταν αναµενόµενο µετά την πορεία σταθεροποίησης που εµφάνισε τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά, το πρώτο τρίµηνο του 2018 οι τιµές διαµερισµάτων είχαν µειωθεί κατά 0,2%, σε σύγκριση µε το αντίστοιχο διάστηµα του 2017, ενώ είχαν υποχωρήσει 1% και 2,4% τα έτη 2017 και 2018, αντίστοιχα. Αξίζει να σηµειωθεί ότι η διαφορά ως προς την αύξηση των τιµών µεταξύ νέων και παλαιών, δηλαδή ηλικίας άνω των 5 ετών, διαµερισµάτων είναι πενιχρή.
Και αυτό επειδή οι τιµές αυξήθηκαν 4% στα νεόδµητα διαµερίσµατα, µε το αντίστοιχο ποσοστό να είναι 3,9% στα παλαιά. Ενας από τους βασικούς λόγους για τη µικρή αυτή διαφοροποίηση είναι το γεγονός ότι ο αριθµός των κατοικιών που κατασκευάστηκαν και πωλήθηκαν την τελευταία πενταετία υπήρξε περιορισµένος. Στον αντίποδα, η ζήτηση για παλαιά διαµερίσµατα παρέµεινε υψηλή.
Περιζήτητες περιοχές
Ποιες περιοχές κρατούν τα σκήπτρα της ανόδου; Η Αθήνα, όπου κατά το πρώτο τρίµηνο της χρονιάς οι τιµές ενισχύθηκαν κατά 5,8% (από -0,1% το αντίστοιχο διάστηµα του 2018), µε τη Θεσσαλονίκη να ακολουθεί µε άνοδο 3,9%, έναντι πτώσης 0,3% τους τρεις πρώτους µήνες του 2018. Στις άλλες µεγάλες ελληνικές πόλεις οι τιµές αυξήθηκαν 1,9% από 0,4% την αντίστοιχη περίοδο του 2018.
Οπως εξηγούν οι µεσίτες, η άνοδος των τιµών είναι αποτέλεσµα της απόκτησης τα τελευταία χρόνια µεγάλου αριθµού ακινήτων σε χαµηλές τιµές, ως επί το πλείστον από ξένους, µεταξύ των οποίων Κινέζοι, Ισραηλινοί, Ρώσοι και Τούρκοι, που προχώρησαν σε επενδύσεις ελάχιστου ύψους 250.000 ευρώ, µε στόχο να εξασφαλίσουν άδεια διαµονής µέσω του καθεστώτος της Χρυσής Βίζας. Σηµαντική, βέβαια, ώθηση στην αγορά κατοικίας έδωσαν και οι βραχυπρόθεσµες µισθώσεις που «αφαίρεσαν» από την αγορά σηµαντικό αριθµό ακινήτων που διατίθενται προς σύντοµης διάρκειας εκµετάλλευση.
Την ίδια στιγµή, η µεγάλη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, σε συνδυασµό µε τη γήρανση του πληθυσµού (ένα άτοµο ηλικίας 20 ετών το 2010, σήµερα εννέα χρόνια µετά, παρουσιάζει αυξηµένες στεγαστικές ανάγκες), έχουν αυξήσει τη ζήτηση όχι µόνο για αγορά, αλλά και για ενοικίαση. Ταυτόχρονα, η ελληνική αγορά ακινήτων προσελκύει τους ξένους επενδυτές λόγω και των χαµηλών τιµών, σε σύγκριση µε αυτές στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Μια µονοκατοικία
Είναι χαρακτηριστικό ότι τo 2004 στην περιοχή του Παλαιού Ψυχικού µε ένα 1 εκατ. ευρώ κάποιος αγόραζε ένα διαµέρισµα 100 τετραγωνικών µέτρων, όταν σήµερα µε τα ίδια χρήµατα θα µπορούσε να αγοράσει µονοκατοικία. Ολα αυτά όταν οι τιµές ακινήτων σχεδόν έχουν κατακρηµνιστεί τα τελευταία χρόνια. Από τα µέσα του 2008, οπότε βρέθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο, έως και το 2016 οι τιµές των κατοικιών δεν έπαψαν να υποχωρούν, µε την πτώση να αγγίζει το 50% και σε ορισµένες περιοχές να ξεπερνά το 70%. Το 2017 ενισχύθηκαν για πρώτη φορά ύστερα από επτά χρόνια συνεχούς υποχώρησης, ενώ οι τιµές στην κορύφωση της κρίσης είχαν φτάσει σε επίπεδα κάτω του κόστους και ήταν ιδιαίτερα χαµηλές για τα οικόπεδα.
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό