Οικονομία | 10.07.2019 08:26

Οδικός χάρτης για οικονοµία, συντάξεις και επενδύσεις

Ελευθερία Αρλαπάνου

Κεντρική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η ελάφρυνση της φορολογικής επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και η διαµόρφωση των προϋποθέσεων για υψηλή και διατηρήσιµη ανάπτυξη µε υγιή δηµόσια οικονοµικά και ευσταθή τραπεζικό τοµέα, όπως τόνισε ο νέος υπουργός Οικονοµικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Παραλαµβάνοντας τα «κλειδιά» του υπουργείου Οικονοµικών από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο δήλωσε πως δεν σκοπεύει να µηδενίσει το έργο που έχει γίνει, αν και η οικονοµία, όπως είπε, πραγµατοποιεί αποδεδειγµένα χαµηλές πτήσεις, τα ανοιχτά προβλήµατα είναι πολλά και µεγάλα και είναι υπαρκτές βόµβες µε αναµµένα τα φιτίλια. «Δεν θα πω», τόνισε, «ότι παραλάβαµε καµένη γη. Θα κρατήσουµε τα όποια θετικά έγιναν τα προηγούµενα χρόνια, οικοδοµώντας πάνω σε αυτά, διορθώνοντας τα σφάλµατα και επιδιώκοντας τις µέγιστες δυνατές πολιτικές, κοινωνικές και κοινοβουλευτικές συγκλίσεις και συναινέσεις» υπογράµµισε ο νέος υπουργός.

Ο κ. Τσακαλώτος εκτίµησε πως το έργο της νέας κυβέρνησης δεν είναι τόσο δύσκολο, αφού παραλαµβάνει µια σηµαντική παρακαταθήκη και έκανε µεταξύ άλλων αναφορά στην αποµείωση του χρέους, που δίνει έναν καθαρό διάδροµο 15 ετών στην Ελλάδα, µε µειωµένες τις χρηµατοδοτικές ανάγκες της χώρας στο 10% για τα επόµενα χρόνια. Παράλληλα υπογράµµισε τη σηµασία της ύπαρξης του ταµειακού µαξιλαριού και την αναπτυξιακή τροχιά της οικονοµίας.

Ατζέντα Βρούτση

Στο υπουργείο Εργασίας, ο νέος υπουργός Γιάννης Βρούτσης αναφέρθηκε σε τρεις άµεσες προτεραιότητες, παραλαµβάνοντας το χαρτοφυλάκιο από την Εφη Αχτσιόγλου. Οπως είπε, αυτές είναι:

  • Δροµολόγηση άµεσης έκδοσης των εκκρεµών συντάξεων. Ο ίδιος έκανε λόγο για 250.000 συντάξεις, ενώ υποσχέθηκε πως µέχρι την 1η Ιουνίου του 2020 το 34% των νέων συντάξεων θα εκδίδεται ψηφιακά.
  • Ολοκλήρωση µεταρρυθµίσεων όπως το σύστηµα ψηφιακής αποτύπωσης του ασφαλιστικού βίου «ΑΤΛΑΣ», το σύστηµα «ΗΛΙΟΣ», το Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων κ.ά.
  • Αύξηση και ενδυνάµωση των ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας σε όλες τις τουριστικές περιοχές και αποστολή των εκκαθαριστικών σηµειωµάτων του επανυπολογισµού στους συνταξιούχους.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ παραδίδει µια χώρα εντελώς διαφορετική από εκείνη που παρέλαβε πριν από 4,5 χρόνια» είπε η κ. Αχτσιόγλου, ενώ συνεχάρη ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες επιστήµονες που δούλεψαν στην οµάδα διαπραγµάτευσης και... έβαλαν -όπως είπε- τα γυαλιά στους τεχνοκράτες του ∆ΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Διαβεβαιώσεις Γεωργιάδη

Η γρήγορη αντιστροφή του οικονοµικού κλίµατος και η διασφάλιση κατάλληλου περιβάλλοντος για αύξηση του ΑΕΠ, δηµιουργία νέων θέσεων εργασίας και κοινωνική συνοχή αποτελεί τη βασική προτεραιότητα του νέου υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδώνιδος Γεωργιάδη. Κατά τη διάρκεια τελετής παραλαβής του υπουργείου από τον Γιάννη Δραγασάκη, ο κ. Γεωργιάδης υπογράµµισε ότι «δεν ερχόµαστε για να γκρεµίσουµε, αλλά για να χτίσουµε», ενώ τόνισε ότι «δεν απαξιώνω το έργο των προκατόχων µου, πολλές από τις νοµοθετικές πρωτοβουλίες τους έτυχαν της δικής µας συναίνεσης...

Εχουµε πολιτική αλλαγή, αλλά το κράτος πρέπει να έχει συνέχεια, δεν έχουµε σκοπό να βγάλει ο ένας το µάτι του άλλου». Τέλος υπογράµµισε «δεν ζητάµε περίοδο χάριτος, οι πολίτες δεν θα δώσουν περίοδο χάριτος», σηµειώνοντας ότι «η δουλειά ξεκίνησε ήδη. ∆εν θα ξαναπάω διακοπές τα επόµενα χρόνια». Ο κ. ∆ραγασάκης, παραδίδοντας στον κ. Γεωργιάδη τον τόµο µε το σχέδιο αναπτυξιακής στρατηγικής, τόνισε ότι «δεν υπάρχουν λιµνάζουσες επενδύσεις», ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν δύο νοµοσχέδια στον «προθάλαµο» του Κοινοβουλίου: το ένα για το Πρόγραµµα ∆ηµοσίων Επενδύσεων και το άλλο για τις µικροπιστώσεις.

Χρήστος ΣταϊκούραςΈφη ΑχτσιόγλουΓιάννης ΒρούτσηςΕυκλείδης Τσακαλώτος