Οικονομία | 16.07.2019 11:27

ΔΕΗ: Χωρίς προσφορές και με... πιλότο την Ολυμπιακή

Θεόδωρος Παναγούλης

Χωρίς την προσέλευση των επενδυτών που είχαν αρχικά καταθέσει ενδιαφέρον, παρήλθε η χθεσινή προθεσµία για κατάθεση δεσµευτικών προσφορών στον διαγωνισµό της ∆ΕΗ για την πώληση των δύο «πακέτων» λιγνιτικών µονάδων, εκείνου της Μεγαλόπολης και εκείνου της Μελίτης στη Φλώρινα. Ο λόγος για τον δεύτερο διαγωνισµό, καθώς ο πρώτος, για τις ίδιες µονάδες, είχε κηρυχθεί άγονος, δεδοµένου ότι προσέλκυσε µόνον µία νόµιµη αλλά µη ικανοποιητική προσφορά, και άλλη µία εκτός των όρων του διαγωνισµού.

Σύµφωνα µε όσα ανακοίνωσε χθες η ∆ΕΗ θα ακολουθήσει ενηµέρωση στο ∆ιοικητικό Συµβούλιο της Επιχείρησης την ερχόµενη Πέµπτη 18 Ιουλίου, προκειµένου ο διαγωνισµός να κηρυχθεί και επίσηµα άγονος. Πρακτικά κλείνει το κεφάλαιο της λεγόµενης αποεπένδυσης, η οποία συµφωνήθηκε µε την Κοµισιόν προκειµένου να ικανοποιηθεί η απόφαση του Eυρωδικαστηρίου για άµεση πρόσβαση τρίτων στα λιγνιτικά αποθέµατα της χώρας. Το ναυάγιο του διαγωνισµού συµπίπτει χρονικά µε την αλλαγή κυβέρνησης, αλλά και µε την όξυνση των προβληµάτων τη ς ∆ΕΗ, γεγονός που υποχρεώνει την κυβέρνηση να µπει σε µια νέα διαπραγµάτευση µε την Κοµισιόν από µηδενική βάση, για τα καυτά θέµατα που αλληλοσυνδέονται µεταξύ τους:  Τη συµµόρφωση µε την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για την πρόσβαση τρίτων στην αγορά λιγνίτη.

Την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τον περιορισµό της δεσπόζουσας θέσης της ∆ΕΗ.

Τη λήψη µέτρων που θα διασφαλίζουν την οικονοµική βιωσιµότητα της επιχείρησης που βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Ηδη τις επόµενες ηµέρες ξεκινά ένας πρώτος γύρος επαφών, καθώς βρίσκεται στην Αθήνα µικρή οµάδα τεχνικών κλιµακίων των θεσµών, που θα έχουν σύντοµες επαφές µε τις υπηρεσίες όλων των φορέων που έχουν ανοιχτά µέτωπα και σχετίζονται µε «ουρές» των ανοιχτών θεµάτων που περιλαµβάνονται στο πρόγραµµα συµφωνίας µε τους θεσµούς. Στην ατζέντα προεξάρχουσα θέση έχουν τα θέµατα της µεταπρογραµµατικής εποπτείας, στα οποία περιλαµβάνονται τα ενεργειακά και η υπόθεση της ∆ΕΗ.

Πάντως, η πρώτη βολιδοσκόπηση που θα γίνει αυτήν την εβδοµάδα, θα αποτελέσει έκπληξη να ρίξει περισσότερο φως σε ό,τι αφορά τις προθέσεις και τους σχεδιασµούς της κυβέρνησης για την υπόθεση της ∆ΕΗ, τον φάκελο της οποίας αναλαµβάνει να χειριστεί προσωπικά ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης. Είναι χαρακτηριστικό ότι, στην πρώτη συνάντηση που έγινε στο Μέγαρο Μαξίµου, την περασµένη εβδοµάδα µε τον πρωθυπουργό, για το θέµα ∆ΕΗ, το «παρών» έδωσε ο υπουργός Ενέργειας, ο οποίος και θα αναλάβει να φέρει σε πέρας τον σχεδιασµό για τη διάσωση της επιχείρησης. Παρά τα διάφορα σενάρια που ακούγονται, το σχέδιο σωτηρίας της ∆ΕΗ δεν θα ανακοινωθεί στις προγραµµατικές δηλώσεις της κυβέρνησης παρά µόνον στις γενικές κατευθύνσεις του.

Με πιλότο την Ολυμπιακή

Οπως χαρακτηριστικά επισηµαίνεται από αρµόδιες πηγές, το σχέδιο για τη ∆ΕΗ που θα εφαρµοστεί θα παρουσιαστεί µόλις «κλειδώσει» από όλες τις πλευρές και εξασφαλιστεί η σύµφωνη γνώµη των καθοριστικών stakeholders, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισµού. Είναι η µέθοδος που είχε ακολουθήσει ο κ. Χατζηδάκης και στην περίπτωση της Ολυµπιακής που είχε χειριστεί προ ετών.

ΔΕΗ