Οικονομία | 12.08.2019 11:49

Αλλαγές στις απολύσεις: Ο εργαζόμενος πρέπει να αποδεικνύει το άδικο της απόλυσης

Μαίρη Τσίνου

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που πέρασε την Πέμπτη (8/8) από την Ολομέλεια της Βουλής, αναφορικά με τον βάσιμο λόγο απόλυσης. Σύμφωνα με τους επικριτές της, «βόμβα» στα εργασιακά έβαλε η απόφαση του Γιάννη Βρούτση και της επιστημονικής του ομάδας να καταργήσει το άρθρο 48 του Ν. 4611/2019. Σύμφωνα με αυτό, μία απόλυση, θεωρείται έγκυρη μόνο αν οφείλεται σε βάσιμο λόγο σύμφωνα με τον Αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη (άρθρο 24), τον οποίο επικαλείται ο εργοδότης  και οφείλει να τον αποδεικνύει. 

Πλεόν οι εργαζόμενοι επιφορτίζονται με το βάρος της απόδειξης της αναίτιας- άδικης απόλυσης, ενώ ο εργοδότης δεν είναι υποχρεωμένος να δικαιολογήσει την απόφασή του. Σύμφωνα με τον εργατολόγο Γιάννη Καρούζο, εργαζόμενοι με την προηγούμενη διάταξη της Αχτσιόγλου είχαν απολυθεί και προσέφυγαν στις Επιθεωρήσεις Εργασίας υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχε βάσιμος λόγος και περίμεναν την απόφαση της αρμόδιας Επιθεώρησης Εργασίας. Αν λοιπόν η τροπολογία έχει αναδρομική ισχύ, οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν χάσει την προθεσμία, διότι εάν ο νομός Αχτσιόγλου καταργείται αναδρομικά, δεν μπορούν πλέον να ασκήσουν αγωγή.

Άρα αν ένας εργαζόμενος ο οποίος έχει απολυθεί και έχει προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας για να ζητήσει επαναπρόσληψη, αυτή τη στιγμή -αν έχει αναδρομική εφαρμογή ο νόμος- χάνει το δικαίωμα του να απευθυνθεί στο ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας).

Σε σχέση με το ουσιαστικό του δικαίωμα, δηλαδή κατά πόσο προστατεύεται ή όχι ο εργαζόμενος, ο κ. Καρούζος διευκρινίζει ότι ούτως ή άλλως στην Ελλάδα κάθε απόλυση του εργοδότη κρίνεται ως καταχρηστική ανά πάσα στιγμή. Όμως, ενώ η διάταξη Αχτσιόγλου έδινε το βάρος απόδειξης στον εργοδότη να προσκομίσει στοιχεία που να δικαιολογούν ότι καλώς απέλυσε έναν εργαζόμενο, τώρα με τη διάταξη που καταργείται από τον Γιάννη Βρούτση, επανέρχεται το προηγούμενο καθεστώς που ίσχυε στην χώρα μας από το 1920 και θα πρέπει ο εργαζόμενος να υποστηρίξει ότι κακώς απολύθηκε και ο εργοδότης θα κληθεί για να εκθέσει τα επιχειρήματά του.

Το βάρος απόδειξης ότι κακώς απολύθηκε το έχει πλέον ο εργαζόμενος, ο οποίος μπορεί και πάλι να πάει στην Επιθεώρηση Εργασίας και έχει τρίμηνη προθεσμία για να προσφύγει και δικαστικά – δεν αναστέλλεται το δικαίωμά του αυτό. Θα πρέπει όμως να προσέξει αν προσφύγει στην επιθεώρηση εργασίας να μην χάσει το τρίμηνο από τη δικαστική άσκηση του δικαιώματός του, γιατί σε αντίθετη περίπτωση χάνει τα πάντα. Μιλώντας στο ethnos.gr ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η διάταξη πάσχει αντισυνταγματικότητας, αφού παραβιάζει τον βασικό κανόνα της ασφάλειας του δικαίου.

«Η διάταξη νόμου κατά την άποψή μου, με την διατύπωση που περιλαμβάνει στο περιεχόμενό της, ότι δηλαδή καταργούνται αφότου ίσχυσαν οι προηγούμενες διατάξεις (του βάσιμου λόγου απόλυσης) θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα για τις καταγγελίες των συμβάσεων εργασίας των εργαζόμενων, που είχαν στο μεταξύ συντελεστή με βάση το πρόσφατο καθεστώς, ειδικά δε εκείνων των εργαζόμενων που προσέφυγαν στην Επιθεώρηση Εργασίας κι ανεστάλη η προθεσμία δικαστικής προστασίας τους.

Κατά την άποψή μου ο νόμος δεν θα πρέπει να έχει αναδρομική εφαρμογή, διότι δεκάδες υποθέσεις από εκκρεμείς αγωγές θα έχουν αρνητικό αποτέλεσμα για τους εργαζόμενους, ενώ η αναδρομική εφαρμογή του νόμου θα αναγκάσει τις επιχειρήσεις στο να επαναλάβουν τις απολύσεις, θέμα το οποίο είναι τεράστιο. Το υπουργείο θα πρέπει να αποσαφηνίσει αν η διάταξη θα έχει αναδρομική ισχύ, ειδάλλως, η διάταξη πάσχει συνταγματικότητας, αφού παραβιάζει τον βασικό κανόνα της ασφάλειας του δικαίου».

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ ικανοποίησε «εν κρυπτώ» μια επιτακτική απαίτηση του ΣΕΒ

Μετά την αποχώρηση από την Ολομέλεια της Βουλής και τις έντονες αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ λόγω δύο τροπολογιών που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, πηγές από την Κουμουνδούρου επιμένουν ότι πρόκειται για μια επιτακτική απαίτηση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), την οποία η Νέα Δημοκρατία ικανοποίησε και μάλιστα «εν κρυπτώ» όπως φάνηκε και από τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν την Πέμπτη με τις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής.

Ο υπουργός Εργασίας εξήγησε πως οι δύο τροπολογίες έπρεπε να κατατεθούν άμεσα για να διευκρινιστούν συγκεκριμένα ζητήματα που είχαν δημιουργηθεί. Από την άλλη η Κουμουνδούρου επιμένει ότι ήταν κάποιες ρυθμίσεις που έπρεπε να έχουν έρθει, μετά την έξοδο από τα μνημόνια και έπρεπε να βελτιωθεί το εργατικό πλαίσιο προς όφελος των εργαζομένων. Τέτοιες ήταν οι διατάξεις και για τους εργολαβικούς υπαλλήλους αλλά και για το θέμα των αιτιολογημένων απολύσεων. Από τον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για ολική επαναφορά των μνημονιακών πολιτικών, εκείνων δηλαδή για τις οποίες ασκούσε κριτική και προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, και φαίνονται δικαιωμένοι για αυτή τους την κριτική, όπως λένε, αφού η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη  θέλει να τις επαναφέρει.

Βρούτσης: «Δεν θα γίνουν απολύσεις»

«Θέλω να εξηγήσω το τι έγινε σημαντικό χθες στη Βουλή. Κεντρική μας γραμμή είναι η μείωση της ανεργίας, η τάξη, η κοινωνική δικαιοσύνη. Να νοικοκυρευτεί ο τόπος» είπε αρχικά ο υπουργός Εργασίας κι εν συνεχεία επιτέθηκε στην προηγούμενη κυβέρνηση. «Με την τροπολογία ισχυροποιείται όλο το εργατικό Δίκαιο κι επανέρχεται στην αρχική του μορφή. Αν το πίστευε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι στήριζε τους εργαζόμενους θα έφερνε το νομοσχέδιο νωρίτερα κι όχι τον Μάιο του 2019. Έλεγε ότι μ' αυτή τη διάταξη θα προστατεύσουμε τους εργαζόμενους και δεν θα γίνουν απολύσεις. Μετά την ψήφιση της διάταξης του ΣΥΡΙΖΑ, οι απολύσεις αυξήθηκαν κατά 17.000 και μέχρι και τον Ιούλιο υπήρξε αύξηση των απολύσεων σε κάθε μήνα. Η διάταξη λειτούργησε αντίθετα. Επαναφέρουμε την προστατευτική «ασπίδα» του εργαζόμενου», επεσήμανε ο υπουργός.

υπουργείο Εργασίαςεπιθεώρηση εργασίαςΓιάννης Βρούτσηςβάσιμος λόγος απόλυσηςεργασιακάαπολύσεις