Οικονομία | 11.09.2019 17:37

H Lazard νέος σύμβουλος για το ελληνικό χρέος

Ελευθερία Αρλαπάνου

Τον διεθνή χρηματοοικονομικό όμιλο Lazard έχει προτείνει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους να προσληφθεί ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος για το ελληνικό χρέος, όπως ανέφερε νωρίτερα, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών. Η επικείμενη συμφωνία με τη Lazard αφορά στην παροχή υπηρεσιών μέχρι τα ελληνικά ομόλογα να επιστρέψουν στην επενδυτική κατηγορία, ει δυνατόν στην επόμενη διετία, ενώ η αμοιβή της αναμένεται να είναι αντίστοιχη της Rothchild, με πιο ευνοϊκούς όρους, αφού θα περιλαμβάνεται και success fee.

Πρέπει να σημειωθεί, όπως αναφέρει και το Reuters σε σχετικό δημοσίευμα, πως η Ελλάδα είχε προσλάβει το 2017 την Rothschild για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών αναφορικά με τη διαχείριση του ελληνικού χρέους και την έξοδο στις αγορές και η αμοιβή της, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του υπουργείου, εκτιμάται πως είχε ανέλθει περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.Η σχετική εισήγηση, που έγινε αποδεκτή από το ΚΥΣΟΙΠ, το οποίο συνεδρίασε στο υπουργείο Οικονομικών νωρίτερα, παρουσία του πρωθυπουργού, όπως επίσης και η σχετική θετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, θα προβλέπει και ανώτατο όριο αμοιβής, αλλά και μπόνους σε περίπτωση ταχύτερης επιστροφής της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα.

Πρέπει να σημειωθεί πως αυτό είναι κεντρική προτεραιότητα για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς θα βελτιώσει συνολικά τις συνθήκες και το κόστος δανεισμού στην πραγματική οικονομία. Το ΚΥΣΟΙΠ δρομολόγησε την άμεση πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, επιχειρώντας να δώσει ένα ακόμη σήμα στην αγορά πως «τρέχουν» οι διαδικασίες στον κρίσιμο τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και των μεγάλων εμβληματικών επενδύσεων. Το θέμα αυτό, σε συνδυασμό με την πρόοδο στο μέτωπο των εσόδων και της νέας ρύθμισης, στη διαδικασία εξυγίανσης των τραπεζικών ισολογισμών από τα κόκκινα δάνεια, τον δημοσιονομικό «λογαριασμό» του 2020, το ελληνικό αίτημα για την αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ, ύψους 2,8 δισ. ευρώ και την πορεία των τεχνικών συζητήσεων για τη χρήση των εσόδων από ANFA & SMPs θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Eurogroup στο Ελσίνκι την Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση στην οποία θα συμμετάσχει ο Έλληνας υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας και η οποία αναμένεται να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σε επίπεδο εξελίξεων στην οικονομία της Ευρωζώνης, αφού θα έχει προηγηθεί, την Πέμπτη (12/9), η κρίσιμη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα δώσει τον τόνο στις αγορές. Στο περιθώριο του Eurogroup ο κ. Σταϊκούρας αναμένεται να έχει διμερείς συναντήσεις με τον επικεφαλής του ESM. Κλάους Ρέγκλινγκ, τον πρόεδρο του Eurogroup. Μάριο Σεντένο, τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν. Β. Ντομπρόφσκις και τον Επίτροπο Μοσκοβισί. 

«Ιδεολογική και πολιτική μας θέση, όπως διαρκώς τονίζουμε, είναι ότι αντιμετωπίζουμε τις αποκρατικοποιήσεις ως αναπτυξιακό εργαλείο της οικονομίας, αρκεί αυτές να πραγματοποιούνται με όρους απόλυτης διαφάνειας και γνώμονα εν τέλει το δημόσιο συμφέρον. Και όχι μόνον ως μέσο αύξησης των δημοσίων εσόδων», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ και πρόσθεσε: «Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Οικονομικών είχαμε επισημάνει ότι θα επιδιώξουμε τη διαδικασία ολοκλήρωσης των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η χώρα προς αυτήν την κατεύθυνση. Σήμερα υλοποιούμε μία ακόμη δέσμευση που είχαμε αναλάβει. Αυτή είναι η πρώτη διαδικασία αποκρατικοποίησης της σημερινής κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι δέσμευση για την εν λόγω αποκρατικοποίηση είχε αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία φυσικά ουδέποτε υλοποιήθηκε».

ελληνικό χρέοςEurogroupLazard