Οικονομία | 26.09.2019 19:15

Θεσμοί: Παραγωγικές οι συζητήσεις, υπήρξε πρόοδος

Μαρία Ψαρά

«Ο στενός διάλογος σχετικά με τις προτεραιότητες και τις προκλήσεις της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί και σε τακτική βάση». Ετσι καταλήγει η επίσημη ανακοίνωση της αποστολής των θεσμών που ολοκληρώθηκε σήμερα Πέμπτη στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, «το κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με το κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επισκέφθηκε την Αθήνα από τις 23 έως τις 26 Σεπτεμβρίου για την τέταρτη μεταμνημονιακή αποστολή στην Ελλάδα. Το προσωπικό του ΔΝΤ συμμετείχε στο πλαίσιο του κύκλου εποπτείας. Το κλιμάκιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας συμμετείχε στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης. Η αποστολή προετοιμάστηκε με τεχνικές συζητήσεις την προηγούμενη εβδομάδα και χρησίμευσε επίσης ως διερευνητική αποστολή για την έκθεση του 2020 στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου συντονισμού της οικονομικής πολιτικής».

Τα κλιμάκια πραγματοποίησαν «παραγωγικές συζητήσεις για την κατάσταση, την πρόοδο και τις βασικές προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, καθώς και τις πολιτικές προτεραιότητες της νέας διοίκησης (σ.σ κυβέρνησης), συμπεριλαμβανομένης της τρέχουσας κατάστασης και των επόμενων σταδίων για την υλοποίηση της δέσμευσης της Ελλάδας να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησε στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας».

Διευκρινίζεται ότι αυτό περιλάμβανε συζητήσεις σχετικά με τη δημοσιονομική κατάσταση και τις προοπτικές, οι οποίες θα συμβάλουν στην προετοιμασία του σχεδίου προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2020, ο οποίος θα υποβληθεί στην Επιτροπή έως τις 15 Οκτωβρίου -παράλληλα με εκείνες όλων των άλλων κρατών μελών.

«Τα κλιμάκια είχαν επίσης την ευκαιρία να συναντηθούν με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων και των τραπεζών με στόχο την ενημέρωσή τους σχετικά με τους τρόπους συμμετοχής στην περίοδο μετά το πρόγραμμα και την ανταλλαγή απόψεων για βασικά θέματα πολιτικής», σημειώνεται.

Και καταλήγει ότι η τέταρτη έκθεση εποπτείας θα εκδοθεί φέτος το φθινόπωρο. Βάσει της ολοκλήρωσης των συμφωνημένων δεσμεύσεων, η έκθεση θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για να αποφασίσει to Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης των κερδών από τα SMP-ANFA.

Θεσμοί