Οικονομία | 24.11.2018 15:13

Πυλώνας ανάπτυξης οι µικροµεσαίες εταιρείες (infographic)

Μάκης Αποστόλου

Πρωταγωνιστικό ρόλο αναµένεται να έχουν οι ελληνικές µικροµεσαίες επιχειρήσεις στη διατήρηση βιώσιµης ανάπτυξης στη χώρα µας κατά τα επόµενα χρόνια.

Σύµφωνα µε την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις ευρωπαϊκές ΜµΕ, οι ελληνικές επιχειρήσεις εκτιµάται ότι κατά την περίοδο 2017-2019 θα εµφανίσουν τη µεγαλύτερη αύξηση στην απασχόληση σε όλη την Ευρώπη σε ποσοστό 14% έναντι µόλις 2,9% του µέσου ευρωπαϊκού όρου και την τρίτη µεγαλύτερη σε όρους προστιθέµενης αξίας (18,6%) έναντι 8,7% που είναι ο µέσος όρος στην ΕΕ των 28.

Σηµαντικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή µπορούν να παίξουν ασφαλώς οι νεοφυείς επιχειρήσεις (startups), καθώς το ανθρώπινο δυναµικό της χώρας µας εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλού µορφωτικού επιπέδου, παρά τη φυγή χιλιάδων οικονοµικών µεταναστών στο εξωτερικό.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία του EU-Startup Monitor, από τους Ελληνες ιδρυτές startup εταιρειών, διδακτορικό έχουν περίπου ο ένας στους επτά (14,6%), το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη (12,6% ο µέσος όρος), ενώ µεταπτυχιακό τίτλο κατέχουν περισσότεροι από τους µισούς 
(53,7%). Παράλληλα, κάτοχοι κάποιου πτυχίου Τριτοβάθµιας Εκπαίδευσης είναι το 26,8% εξ αυτών (το τρίτο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη), όταν ο µέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 19,3%.

Η µέση ηλικία στην οποία στήνουν startup οι Ελληνες είναι τα 36 χρόνια (35 έτη είναι ο µέσος όρος στην ΕΕ), ενώ απασχολούν κατά µέσο όρο 9 άτοµα (έναντι 12,8 στην ΕΕ) και σκοπεύουν να προσλάβουν ακόµη 5-6 άτοµα τον επόµενο χρόνο (έναντι 7,5 ατόµων στην ΕΕ).

Χρηµατοδότηση

Το πρόβληµα που αντιµετωπίζουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις στη χώρα µας είναι η χαµηλή χρηµατοδότηση από venture capitals, γεγονός που εν πολλοίς οφείλεται και στην πολυετή ύφεση που ταλαιπώρησε την Ελλάδα.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία της Preqin, σύµφωνα µε τα οποία στο διάστηµα 2015-2017 στη χώρα µας πραγµατοποιήθηκαν 16 deals αξίας κάτω των 20 εκατ. ευρώ, κατατάσσοντας τη χώρα µας στην 23η θέση επί των 28 κρατώνµελών της ΕΕ.

Στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκουµε, όπως είναι φυσικό, τις οικονοµικά πιο ισχυρές χώρες, τη Βρετανία (2.167 deals αξίας 18,4 δισ. ευρώ), τη 
Γερµανία (958 deals ύψους 12,4 δισ.) και τη Γαλλία (737 deals συνολικού ύψους 5,6 δισ. ευρώ).

Ωστόσο, αξίζει να σηµειωθεί ότι χώρες πιο συγκρίσιµες µε την Ελλάδα, όπως π.χ. η Ιρλανδία, η Αυστρία και το Βέλγιο, προσέλκυσαν επενδύσεις 700-1.400 εκατ. ευρώ, ενώ Εσθονία και Κύπρος εµφάνισαν deals ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Τα κεφάλαια των venture capitals (αλλά και των επιχειρηµατικών «αγγέλων») είναι εξαιρετικά χρήσιµα για τις start-up εταιρείες, καθώς όπως µαρτυρούν τα στοιχεία του EU-Startup Monitor, αποτελούν τη τρίτη σηµαντικότερη πηγή χρηµατοδότησης µετά τις προσωπικές αποταµιεύσεις των επιχειρηµατιών και τη βοήθεια... οικογένειας και φίλων τους. 

Χαρακτηριστικό του προβλήµατος πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισµό που αντιµετωπίζουν αυτές οι εταιρείες είναι το γεγονός ότι τα δάνεια βρίσκονται στην προτελευταία θέση των πηγών χρηµατοδότησης των startups, καθώς το ποσοστό των εταιρειών που χρηµατοδοτούνται από τα ευρωπαϊκά χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα είναι... µονοψήφιο

Κομισιόνμικρομεσαίες επιχειρήσειςέκθεσηstart up