Τέλος η «φέτα - μαϊμού» στην κινέζικη αγορά
Γιώργος ΜανέτταςΈνα ισχυρό δίχτυ προστασίας στην κινέζικη αγορά αποκτά η φέτα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το εμβληματικό ελληνικό προϊόν εντάχθηκε στη λίστα με τα 100 ευρωπαϊκά προϊόντα που θα προστατεύονται στην αχανή αγορά, με βάση τη διμερή συμφωνία που αναμένεται να υπογραφεί ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στο κείμενο που θα υπογράψουν ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν θα αναφέρονται και τα εξής:
1. Μέσα σε οκτώ χρόνια θα αποσυρθούν σταδιακά όλα τα προϊόντα που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά της αχανούς χώρας και χρησιμοποιούν το όνομα «Φέτα» και τα οποία είχαν τεθεί σε εμπορία στην αγορά της Κίνας πριν από τον Ιούνιο του 2017 οπότε και δημοσιοποιήθηκε ο κατάλογος των ονομασιών στο πλαίσιο της συμφωνίας.
2. Τα προϊόντα τα οποία ενδεχομένως παραμείνουν στην αγορά της Κίνας δεν θα επιτρέπεται να κάνουν χρήση συμβόλων, εικόνων, γραφικών και ονομασιών που να παραπέμπουν στην Ελλάδα ως χώρα προέλευσης.
Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη για τους Έλληνες παραγωγούς φέτας, οι οποίοι αποκτούν ένα ισχυρό πλεονέκτημα στη προσπάθειά τους να διεισδύσουν στην πολλά υποσχόμενη αγορά της Κίνας. Ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης είχε κατ' επανάληψιν θέση το θέμα, στον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας και στις τρεις συναντήσεις τους σε συνόδους υπουργών Γεωργίας, στις Βρυξέλλες, στο Ελσίνκι και στο Λουξεμβούργο.
Ο κ. Βορίδης, όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης γνώριζε πολύ καλά ότι θα μπορούσε να εντάξει το εμβληματικό προϊόν μας στα 100 αυτά που θα κατακτήσουν, ουσιαστικά, την κινεζική αγορά και μάλιστα χωρίς αντίπαλο.
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ