Οικονομία|11.12.2019 12:59

Κατάκολο: Σε ένα χρόνο το πρώτο γεωτρύπανο για τα 10,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου

Βασίλης Ιγνατιάδης

Το Κατάκολο της Ηλείας μπαίνει στον «χάρτη» των ελληνικών υδρογονανθράκων, μετά το «πράσινο φως» που έδωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την ανάπτυξη του κοιτασμάτων από την Energean Oil and Gas.

Με τη θετική γνωμοδότηση του οργάνου ολοκληρώθηκε επιτυχώς η φάση της διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία. Τώρα, όπως ανέφεραν στο ethnos.gr πηγές της εταιρείας, η θετική γνωμοδότηση θα σταλεί αρμόδια Διεύθυνση Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία αναμένεται να δώσει την άδεια για τις πιλοτικές γεωτρήσεις. Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, η πρώτη γεώτρηση εκτιμάται πως θα γίνει σε ένα χρόνο από σήμερα, στο τέλος του 2020.

Σύμφωνα με τις σημερινές εκτιμήσεις, υπάρχουν στο κοίτασμα απολήψιμα αποθέματα 10,5 εκατ. βαρελιών πετρελαίου. Οι πιλοτικές γεωτρήσεις θα δείξουν την πραγματική δυναμική και τον τρόπο εκμετάλλευσης.

Στη συνεδρίασή του το βράδυ της Δευτέρας, το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία θετικά επί της εισήγησης του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας, Λάμπρου Δημητρογιάννη.

Ο τελευταίος παρουσίασε αναλιτικά τις προβλέψεις της ΜΠΕ και περιέγραψε τις γεωτρητικές εργασίες που θα πραγματοποιηθούν. «Στο πλαίσιο της Α φάσης του σταδίου Α του Προγράμματος Ανάπτυξης του κοιτάσματος, οι γεωτρητικές εργασίες περιλαμβάνουν τη διάνοιξη δύο γεωτρήσεων εκτεταμένης οριζόντιας μετατόπισης (ERD) από τη χερσαία περιοχή παραχώρησης (γήπεδο έργου) στην ακτή προς την κορυφή του αντικλίνου του ταμιευτήρα του κοιτάσματος που βρίσκεται περίπου 2,5 km νοτιοδυτικά» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, Γιάννης Μπασιάς, αναφέρθηκε στη σημασία που θα έχει για την ευρύτερη περιοχή η ανάπτυξη του κοιτάσματος του Δυτικού Κατακόλου, καθώς θα είναι το πρώτο κοίτασμα που τίθεται σε παραγωγή στη Δυτική Ελλάδα, ενώ παρουσίασε τον εποπτικό μηχανισμό παρακολούθησης της εκτέλεσης της σύμβασης του έργου από την ανάδοχο εταιρεία.

Από την πλευρά της αναδόχου, Energean, ο τεχνικός σύμβουλος της εταιρείας, Δρ. Κωνσταντίνος Νικολάου, παρουσίασε εκτενώς όλες τις παραμέτρους που έχει λάβει υπόψιν της η Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων του έργου, σχετικά με την κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα, την γεωλογία και τη μορφολογία του εδάφους, τα σεισμολογικά χαρακτηριστικά και τα ρήγματα της περιοχής. Μεταξύ άλλων, τόνισε πως στην περιοχή της Ηλείας και της ΒΔ Πελοποννήσου έχουν πραγματοποιηθεί 38 γεωτρήσεις ως τώρα χωρίς να έχει παρουσιαστεί οποιοδήποτε πρόβλημα. Επεσήμανε, παράλληλα, πως η μεγάλη διαφορά σε σχέση με τη γεωτρητική δραστηριότητα του παρελθόντος είναι η μεγάλη εξέλιξη της τεχνολογίας και η συνεχής θωράκιση του θεσμικού πλαισίου και των ελεγκτικών μηχανισμών που διασφαλίζουν την ασφαλή εκτέλεση κάθε έργου στην έρευνα και ανάπτυξη υδρογονανθράκων.

Σημειώνεται ότι οι χερσαίες εγκαταστάσεις θα τοποθετούνται σε οικόπεδο συνολικής έκτασης 18.326,84 m2, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως δάσος και βρίσκεται εντός της ζώνης προστασίας Β1 του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου ακρωτηρίου Αγίου Ανδρέα – Κατακόλου. Το Περιφερειακό Συμβούλιο έδωσε την συγκατάθεσή του, με την προϋπόθεση να ληφθούν υπόψη κατά την απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων του έργου οι παρατηρήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών.

Για ελπιδοφόρα προοπτική μίλησε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης. Όπως ανέφερε, αν και είναι νωρίς ακόμα προκειμένου να εκφράζονται βεβαιότητες, είναι ελπιδοφόρο ότι μέσω αυτών των ερευνών μπορεί και η Δυτική Ελλάδα να μπει στον «χάρτη των ελληνικών υδρογονανθράκων». Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη απαρέγκλιτης τήρησης της πολύ αυστηρής νομοθεσίας για τις προδιαγραφές του οικιστικού και φυσικού περιβάλλοντος. «Το φυσικό περιβάλλον αποτελεί μια προίκα που ήδη την έχουμε. Υδρογονάνθρακες δεν ξέρουμε ακόμα εάν έχουμε. Άρα, δεν θα ρισκάρουμε με τίποτα τον πλούτο που ήδη έχουμε, για έναν πλούτο που ίσως αποκτήσουμε μελλοντικά», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το ιστορικό

Το Νοέμβριο του 2016 η Energean Oil and Gas και το ελληνικό υπουργείο Ενέργειας συμφώνησαν στη μετατροπή της άδειας εξερεύνησης για το πεδίο του Δυτικού Κατακόλου σε 25ετή άδεια εκμετάλλευσης. Η μίσθωση Κατακόλου καλύπτει χερσαία, αβαθή και βαθιά νερά στη δυτική Ακτή της Πελοπονήσου

Όπως αναφέρεται στην Ελληνική Διαχειριστική Αρχή Υδρογονανθράκων, η περιοχή εκμετάλλευσης Δυτικού Κατακόλου αποτελεί τμήμα της περιοχής παραχώρησης Κατάκολον και καλύπτει έκταση 60 km2, με περίπου 10mmbbls ανακτήσιμο πετρέλαιο και 35-40 mmbls STOIP. Οι εκτιμήσεις υπόκεινται σε ανεξάρτητο έλεγχο.

Η Energean θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία Extended Reach Drilling για να διατρήσει από την χέρσο τους υπεράκτιους ταμιευτήρες/ρεζερβουάρ, με τρόπο που έχει εφαρμόσει στο παρελθόν για γεωτρήσεις στον Πρίνο και τον Κόλπο του Σουέζ στην Αίγυπτο (East Megawish).

Η ευρύτερη χερσαία περιοχή διατρήθηκε για πρώτη φορά (γεώτρηση Katakolo1) το 1939. Ακολούθησαν 13 γεωτρήσεις στην ξηρά μέχρι το 1984, βρίσκοντας στις περισσότερες περιπτώσεις πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ενώ τρεις γεωτρήσεις δεν βρήκαν υδρογονάνθρακες.

πετρέλαιοEnergean OilΚατάκολοεξόρυξηκοίτασμα