Οικονομία|10.02.2020 21:21

Νέο φορέα για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών κοινωνικής ευθύνης ιδρύει το ΞΕΕ

Newsroom

Την ίδρυση νέου φορέα, με τον διακριτικό τίτλο “HOTELS FOR”, με αποκλειστικό αντικείμενο την ανάπτυξη πρωτοβουλιών κοινωνικής ευθύνης, στηρίζοντας αυτούς που έχουν ανάγκη και προωθώντας τη βιώσιμη ανάπτυξη, ανακοίνωσε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο (ΞΕΕ). Ο φορέας θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από  το ΞΕΕ και η ίδρυσή του θα γίνει με νόμο που προωθεί το υπουργείο Τουρισμού.

Η πρωτοβουλία ανακοινώθηκε  στην 9η Γενική Συνέλευση του ΞΕΕ, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Metropolitan Expo, παρουσία 900 και πλέον ιδιοκτητών ξενοδοχείων.  

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Αλέξανδρος Βασιλικός: «Κάθε ξενοδοχείο, κάθε μέλος του ΞΕΕ, έχει τη δυνατότητα να γίνει μέρος ενός δικτύου αλληλεγγύης, προσφοράς, θετικής συμβολής σε μια καλύτερη και πιο αισιόδοξη Ελλάδα, συνεισφοράς στην κοινωνική ευημερία, το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα».

Από την πλευρά του ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, υπογράμμισε σχετικά: «Με την πρωτοβουλία ίδρυσης του φορέα “HOTELS FOR”, δίνουμε ένα παγκόσμιο παράδειγμα. Τα ελληνικά ξενοδοχεία, πρωτοπόρα παγκοσμίως, μεταδίδουν το μήνυμα πως η ανάπτυξη πρέπει να υπηρετεί τη συνοχή, πως η ευημερία της οικονομίας δεν είναι μόνον κάποιοι αριθμοί. Αλλά αυτή η ευημερία, μπορεί και πρέπει να αντανακλάται στο κοινωνικό σύνολο».

Στη συνέλευση, όπου δόθηκε το στίγμα των προτεραιοτήτων του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος για την προσεχή 10ετία, παρευρέθηκαν επίσης ο υφυπουργός Τουρισμού, Μάνος Κόνσολας, ο Γ.Γ. του υπουργείου, Κωνσταντίνος Λούλης, η Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου, η Πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος και ο Πρόεδρος της ΠΟΞ, Γρηγόρης Τάσιος

Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Αλέξανδρος Βασιλικός χαρακτήρισε το 2020 ως χρονιά μεταίχμιο, τονίζοντας πως «τώρα, είναι η στιγμή να διαμορφώσουμε τον τουρισμό που θα έχουμε το 2030. Στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο πιστεύουμε στη νέα δεκαετία της ευθύνης. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα όλης της χώρας».

Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος του ΞΕΕ ανακοίνωσε επίσης  το άνοιγμα του Επιμελητηρίου στις τοπικές κοινωνίες μέσα από δύο νέες  δράσεις. Η πρώτη αφορά στην εκκίνηση ενός ανοιχτού και διαδραστικού διαλόγου σε περιφερειακό επίπεδο, στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), με στόχο ο τουρισμός και τα ελληνικά ξενοδοχεία να μεγιστοποιήσουν τη θετική συμβολή τους στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες. Ειδικότερα θα πραγματοποιηθούν στις έδρες των Περιφερειών σε όλη την Ελλάδα 13 ημερίδες, με τη συμμετοχή όλων των αυτοδιοικητικών και των θεσμικών επαγγελματικών φορέων.

Η δεύτερη δράση αφορά στην πραγματοποίηση εξειδικευμένων σεμιναρίων επικοινωνιακής διαχείρισης κρίσης (crisis management). Τα σεμινάρια θα απευθύνονται σε αυτοδιοικητικά στελέχη και ξενοδόχους, οι οποίοι με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών θα εκπαιδεύονται στην επικοινωνιακή διαχείριση τυχόν κρίσεων σε προορισμούς της χώρας με στόχο την προστασία του brand και της φήμης κάθε προορισμού.

Ο κ. Βασιλικός έκανε γνωστό επίσης ότι το ΞΕΕ επεξεργάζεται με τη συνεργασία των υπουργείων Παιδείας και Τουρισμού ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης τουριστικής συνείδησης και καταπολέμησης του "τουριστικού αναλφαβητισμού".  

Προκλήσεις

Ο πρόεδρος του ΞΕΕ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες ξενοδόχοι και οι οποίες είναι «η υπερφορολόγηση, ο αθέμιτος ανταγωνισμός των βραχυχρόνιων μισθώσεων και η εξελισσόμενη παραξενοδοχία, που ροκανίζουν την ανταγωνιστικότητά μας. Καθιστούν ευάλωτο το ελληνικό ξενοδοχείο στην εξάρτηση από tour operators, παραδοσιακούς ή on line, και αυτό όπως όλοι βιώσαμε το 2019 μπορεί να επιφέρει άσχημες συνέπειες» σημείωσε χαρακτηρίζοντας ελπιδοφόρο το δεκαετές σχέδιο για τον τουρισμό.

Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδοςυπουργείο Τουρισμού