Πλαστικά Θράκης: Ένα εκατομμύριο μάσκες την ημέρα από τον Σεπτέμβριο
Τρεις μήνες μετά το στήσιμο της πρώτης μονάδας στην Ξάνθη, ο Όμιλος έχει τετραπλασιάσει την παραγωγή - Η «νέα κανονικότητα» του κορονοϊού τον οδηγεί σε νέες επενδύσεις σε Ελλάδα, Σκωτία, Ιρλανδία - Δωρεά 2 εκατομμυρίων μασκών σε ευπαθείς ομάδες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Στις 24 Απριλίου, εν μέσω γενικευμένου lockdown, ο επικεφαλής του Ομίλου Πλαστικά Θράκης, Κώστας Χαλιορής, σε τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, εξηγούσε πώς κατάφερε να στήσει μέσα σε χρόνο ρεκόρ μόλις τριών εβδομάδων την πρώτη γραμμή παραγωγής χειρουργικών μασκών υψηλής προστασίας στο εργοστάσιο της εταιρίας στην Ξάνθη. Ήταν η μία από τις δύο πρώτες μονάδες παραγωγής μασκών made in Greece, μαζί με αυτή της Lariplast, που στήθηκε ταυτόχρονα στη Λάρισα, με εξίσου fast track διαδικασίες.
Τρεις μήνες μετά, η μονάδα της Θράκης διαθέτει πλέον τρεις γραμμές παραγωγής, έχει τετραπλασιάσει την παραγωγική της δυνατότητα και ετοιμάζεται να την δεκαπλασιάσει, με νέες επενδύσεις στην Ξάνθη, αλλά και στις θυγατρικές της σε Ιρλανδία και Σκωτία. Η ημερήσια παραγωγή, που ξεκίνησε το Μάιο με 100.000 μάσκες την ημέρα, έχει φτάσει σήμερα στις 400.000 -250.000 στην Ξάνθη και 150.000 στην Ιρλανδία- και αναμένεται να «εκτοξευτεί» στα περίπου 1 εκατομμύριο τεμάχια την ημέρα από τον Σεπτέμβριο, όταν προβλέπεται η έναρξη παραγωγής της νέας μεγάλης επένδυσης του ομίλου στο Forfar της Σκωτίας.
Η «νέα κανονικότητα» που φέρνει η εντεινόμενη σε παγκόσμιο επίπεδο πανδημία, οδηγεί τη διοίκηση του Ομίλου σε ταχείες επενδύσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, για την δημιουργία πλήρως καθετοποιημένων μονάδων παραγωγής. Οι κινήσεις αυτές εξυπηρετούν τον στρατηγικό στόχο της εξασφάλισης αυτάρκειας της ευρωπαϊκής αγοράς σε χειρουργικές μάσκες υψηλής προστασίας, και της μείωσης της εξάρτησης της Ε.Ε. από εισαγωγές από την Κίνα. Παράλληλα, ο Όμιλος δείχνει το κοινωνικό του πρόσωπο, έχοντας δωρίσει ήδη 2 εκατομμύρια μάσκες -το 50% της παραγωγής της τους πρώτους δύο μήνες- σε φορείς που εξυπηρετούν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Η πρώτη μονάδα και η συνέχεια
Τα Πλαστικά Θράκης έχουν εμπειρία 20 ετών στην παραγωγή μη υφαντών υλικών από πολυπροπυλένιο, που χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη για τους παραγωγούς χειρουργικών μασκών σε 80 χώρες.
Μεταξύ αυτών παράγει τα μη-υφαντά Spunbond και meltblown, που χρησιμοποιoύνται επί χρόνια σε διάφορα μέσα προστασίας επαγγελματιών υγείας (μάσκες, ιατρικές ποδιές κ.ά.). Από αυτά τα 2 υλικά αποτελείται και το σώμα μίας μάσκας. Ιδιαίτερη είναι η σημασία του δυσεύρετου meltblown, το οποίο μπαίνει ως ενδιάμεσο φίλτρο στις τρεις στρώσεις της μάσκας και εξασφαλίζει βαθμό προστασίας άνω του 98%, έναντι κάτω του 20% που παρέχουν οι περισσότερες μάσκες του εμπορίου.
Αξιοποιώντας αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα, ο Όμιλος έστησε τον Απρίλιο την πρώτη μονάδα παραγωγής στην Ξάνθη, με την προμήθεια μηχανής από την Κίνα και εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών μέσα σε ελάχιστο χρόνο, με τη συνδρομή των αρμόδιων υπουργείων. Η πρώτη γραμμή παραγωγής ξεκίνησε στις 22 Απριλίου και είχε παραγωγική δυνατότητα περίπου 100.000 τεμαχίων την ημέρα. Τον Ιούνιο εγκαταστάθηκαν επιπλέον δύο γραμμές, με στόχο τον τριπλασιασμό της παραγωγής σε 300.000 τεμάχια. Για την λειτουργία τους προσλήφθηκαν 100 εργαζόμενοι στην Ξάνθη. Τον ίδιο μήνα εγκαταστάθηκαν δύο νέες γραμμές στην Ιρλανδία, ενώ τον Σεπτέμβριο ολοκληρώνεται ο συνολικός σχεδιασμός με την εγκατάσταση μιας υπερσύγχρονης ευρωπαϊκής μηχανής στη μονάδα της Σκωτίας. Με την έναρξη λειτουργίας της τελευταίας, τον Οκτώβριο, αναμένεται η συνολική παραγωγή να ξεπεράσει το 1.000.000 μάσκες την ημέρα ή 30.000.000 το μήνα.
Παράλληλα, θα προστεθούν μηχανές για earloop και nosewire στη Ξάνθη μέσα στο Σεπτέμβριο, ώστε οι μονάδες να είναι πλήρως καθετοποιημένες, ενώ θα ολοκληρωθεί και η επένδυση ύψους 7.5 εκατομμυρίων λιρών για επιπλέον μηχανή meltblown στη Σκωτία με τη συνδρομή του Scottish Enterprise.
Οι παραγόμενες μάσκες διατίθενται στη λιανική αγορά, σε εταιρίες για ίδια χρήση, καθώς και σε νοσοκομεία. Προς το παρόν η διάθεση περιορίζεται στις εγχώριες αγορές του τόπου παραγωγής (Ελλάδα, Ιρλανδία και προσεχώς στην Σκωτία) και οι εξαγωγές θα αρχίσουν όταν εξασφαλιστεί η επάρκεια.
Κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό, τρεις μήνες μετά την απόκτηση της πρώτης μονάδας, η διοίκηση των Πλαστικών Θράκης δηλώνει δικαιωμένη για την επιλογή της και ικανοποιημένη για την πορεία της επένδυσης. «Εκτός από το ότι επιτεύχθηκε ο στρατηγικός στόχος για καθετοποίηση, είχαμε τη δυνατότητα να βοηθήσουμε με αυτό το τρόπο την κοινωνία. Αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και στο μέλλον στο new normal», ανέφεραν σχετικά στο ethnos.gr εκπρόσωποι του Ομίλου, προσθέτοντας πως «για να γίνει αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί το νομοθετικό πλαίσιο που θα εξασφαλίζει την ποιότητα την προϊόντων που αφορούν την προστασία και την υγεία μας. Μόνο έτσι θα μιλάμε για επιτυχία της επένδυσης των Made in Greece μασκών. Βέβαια η μεγαλύτερη επιτυχία της επένδυσης δεν θα είναι τα κέρδη η το payback, αλλά να γίνει τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ευρώπη, αυτάρκης και ανεξάρτητη στην κάλυψη των αναγκών της σε κρίσιμο ιατρικό εξοπλισμό».
Σημειώνεται πως στην αγορά κυκλοφορούν μάσκες χαμηλής προστασίας και μη πιστοποιημένες από τον ΕΟΦ, χωρίς ο καταναλωτής να έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει τις προδιαγραφές και να επιλέξει.
Δωρεά 2 εκατομμυρίων μασκών
Δύο εκατομμύρια μάσκες, που αποτελούσαν το 50% της παραγωγής των μηνών Μαϊου και Ιουνίου, έχουν διατεθεί δωρεάν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Σύμφωνα με το μη κερδοσκοπικό σωματείο ΔΕΣΜΟΣ, που ανέλαβε την υλοποίηση του έργου και την επιλογή των φορέων, η προσφορά έχει υποστηρίξει μέχρι σήμερα 44.040 ευάλωτους συνανθρώπους μας και τους 3.845 φροντιστές τους, παρέχοντας συνολικά απαραίτητη προστασία σε 47.885 άτομα που δυσκολεύονται να αποκτήσουν πρόσβαση στο συγκεκριμένο υγειονομικό υλικό.
Μέχρι σήμερα έχουν καλυφθεί οι ανάγκες σε 139 φορείς (γηροκομεία και Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, φορείς υπηρεσιών υγείας και χρονίως πασχόντων, ιδρύματα παιδικής προστασίας, φορείς υποστήριξης απόρων και αστέγων, φορείς υποστήριξης και φιλοξενίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και βαριές αναπηρίες, διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου Ξάνθης) στις 13 περιφέρειες της χώρας.
Επίσης, 212.000 μάσκες έχουν διανεμηθεί από το Κοινωνικό Κέντρο «Σταύρος Χαλιορής» στην περιοχή της Θράκης.
Την παράδοση των μασκών ανέλαβε αφιλοκερδώς η εταιρία ACS.
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr