ΕΚΠΟΙΖΩ: Αμέσα μέτρα και ποινές σε όσους προμηθευτές ενέργειας παρανομούν
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την παύση των παράνομων και καταχρηστικών πρακτικών των προμηθευτών ενέργειας καλεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) η οργάνωση προστασίας των καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ. Ζητεί επίσης την αναληψη άμεσων πρωτοβουλιών για τη θωράκιση της προστασίας του καταναλωτή απέναντι στις καταχρηστικές πρακτικές των προμηθευτών, ενώ καλεί τις αρμόδιες αρχές να επιβάλουν χωρίς καθυστέρηση κυρώσεις σε όσους προμηθευτές παραβιάζουν τη νομοθεσία.
Η Ενωση επισημαίνει ότι οι πρόσφατες καταγγελίες καταναλωτών για μονομερείς μετατροπές σταθερών τιμολογίων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε κυμαινόμενα προστίθενται στην τεράστια δεξαμενή καταγγελιών για αθέμιτες και αδιαφανείς πρακτικές των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της πληθώρας των καταγγελιών που λαμβάνει η ΕΚΠΟΙΖΩ τα τελευταία χρόνια.
Εξηγεί τον μηχανισμό των σταθερών τιμολογίων σημειώνοντας πως στις συγκεκριμένες συμβάσεις ο καταναλωτής επιλέγει να μην αναλάβει το ρίσκο της αύξησης του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, καταβάλλοντας ως αντιστάθμισμα ένα πάγιο και πληρώνοντας με αυξημένες χρεώσεις σε σχέση με τα κυμαινόμενα. Ο προμηθευτής αντίστοιχα αναλαμβάνει τον κίνδυνο της αύξησης του κόστους προμήθειας, «έχοντας όμως στη φαρέτρα του πολλά εργαλεία για να τον αντισταθμίσει, εργαλεία που φυσικά δε διαθέτει ο καταναλωτής».
Η ΕΚΠΟΙΖΩ τονίζει ότι με την πρακτική της μονομερούς μεταβολής των συμβολαίων οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας ανατρέπουν τελείως το θεμέλιο των συμβάσεων σταθερού τιμολογίου, μετατρέποντάς τα σε κυμαινόμενα και μετακυλίοντας έτσι πλήρως τον κίνδυνο στον καταναλωτή, ο οποίος είχε επιλέξει έναντι υψηλότερου αντιτίμου και παγίου να μην τον αναλάβει.
«Πρόκειται για μία παντελώς παράνομη και καταχρηστική επέμβαση στη σύμβαση. Όροι που προβλέπουν τη μονομερή τροποποίηση των όρων της σύμβασης χωρίς σπουδαίο λόγο, ο οποίος να αναφέρεται ειδικά και συγκεκριμένα στη σύμβαση, είναι καταχρηστικοί. Επιπλέον, υπάρχουν όροι για τους οποίους δύσκολα μπορεί να δικαιολογηθεί η ύπαρξη σπουδαίου λόγου. Τέτοιοι όροι είναι οι όροι σταθερού τιμολογίου, όπου όλη η φυσιογνωμία της σύμβασης είναι η αρχική κατανομή των κινδύνων, η οποία αν αλλάξει αιφνιδιάζει τον καταναλωτή και ανατρέπει εις βάρος του την ισορροπία των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των μερών».
«Κακοτεχνίες» στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας
Η Ενωση αφού αναφέρει ότι οι περισσότερες συμβάσεις συνάφθηκαν ενώ η τιμή της ενέργειας είχε ήδη εκτοξευθεί, πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, σημειώνει ότι οι προμηθευτές προκειμένου να δικαιολογήσουν την πρακτική αυτή επικαλούνται κακότεχνες διατάξεις του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, τις οποίες παρερμηνεύουν.
Παρά την προσπάθεια αυτή όμως, σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ, ο Κώδικας Προμήθειας δε δίνει το ελεύθερο στους προμηθευτές να τροποποιούν τόσο σημαντικούς όρους της σύμβασης χωρίς σπουδαίο λόγο και ούτε θα μπορούσε, αφού οι συμβατικοί όροι που προβλέπουν μονομερή τροποποίηση ελέγχονται σύμφωνα με τη νομοθεσία για την προστασία του καταναλωτή (άρθρο 2 Ν.2251/1994). Αντίθετα, θέτει περιορισμούς στο πώς ασκείται το δικαίωμα μονομερούς τροποποίησης. «Δε ρυθμίζει δηλαδή το “γιατί” της τροποποίησης, αλλά το “πώς”».
Η οργάνωση, πάντως, υπενθυμίζει ότι είχε εγκαίρως επισημάνει στη ΡΑΕ την κακοτεχνία των διατάξεων αυτών του Κώδικα Προμήθειας, ζητώντας της να εισηγηθεί στο αρμόδιο Υπουργείο την τροποποίησή τους.
Παράλληλα, τονίζει ότι βασικές αιτίες για την πρόσφατη καταχρηστική πρακτική των προμηθευτών αποτελούν και τα εξής:
Ο Κώδικας Προμήθειας περιλαμβάνει και διάφορες άλλες διατάξεις που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με το δίκαιο προστασίας του καταναλωτή, τις οποίες ομοίως έγκαιρα είχε επισημάνει η ΕΚΠΟΙΖΩ.
Οι διαβουλεύσεις της ΡΑΕ, του Μαΐου 2019 και του Σεπτεμβρίου 2021, για τη διαφάνεια στις συμβάσεις προμήθειας και την προστασία του καταναλωτή, αν και ξεκίνησαν φιλόδοξα και με σημαντικές προτάσεις από τη ΡΑΕ, όπως η θέσπιση πλαφόν στις αυξήσεις, η κατάργηση των παγίων κ.α., τις οποίες είχε στηρίξει η ΕΚΠΟΙΖΩ, τελικά κατέληξαν σε μία χαμηλού επιπέδου προστασίας απόφαση, που αφορά ουσιαστικά μόνο την – ανεπαρκή – ενημέρωση του καταναλωτή και όχι την ουσία των δικαιωμάτων του.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr