Σε τέλμα τα νοικοκυριά: Η «έκρηξη» στις αντικειμενικές ροκανίζει τα επιδόματα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Αντιμέτωπα με τον κίνδυνο της απώλειας των κοινωνικών επιδομάτων που εισπράττουν βρίσκονται χιλιάδες νοικοκυριά λόγω των αυξήσεων έως και 250% των αντικειμενικών αξιών που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2022.
Πολλοί φορολογούμενοι των περιοχών στις οποίες αυξήθηκαν υπέρμετρα οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, εκτός από τον αυξημένο φόρο που καλούνται να πληρώσουν, χάνουν και τα επιδόματα, τα οποία λάμβαναν πριν από τις αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές.
Σύμφωνα με την Ημερησία το υπουργείο Οικονομικών δε σχεδιάζει να καταθέσει ρύθμιση προκειμένου να προχωρήσει σε διορθωτικές παρεμβάσεις αναπροσαρμόζοντας τα κριτήρια για τη λήψη των επιδομάτων, από το πρόσθετο βάρος που επιφέρουν οι νέες αντικειμενικές, όπως άφησε να εννοηθεί σε πρόσφατα δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Έτσι, δεν θα αναπροσαρμόσει προς τα πάνω το όριο της αξίας των ακινήτων που λαμβάνεται υπόψη για τη χορήγηση μιας σειράς ενισχύσεων.
Αρκετοί είναι εκείνοι που διαπιστώνουν ότι λόγω της αύξησης της περιουσίας τους, μετά από τις αλλαγές στις αντικειμενικές, χάνουν κοινωνικά επιδόματα που δικαιούνταν και στήριζαν τα εισοδήματά τους.
Ποια επιδόματα χάνονται
Ειδικότερα, τα νοικοκυριά που, λόγω των νέων αντικειμενικών τιμών, θα υπερβούν τα περιουσιακά όρια χάνουν:
- Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Για τη λήψη του η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 90.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 105.000 ευρώ για τον έγγαμο ή όποιον έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και δεν έχει εξαρτώμενα τέκνα. Το ποσό προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα τρία και παραμένει στα 150.000 ευρώ για όσους έχουν τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα.
- Το Επίδομα Στέγασης. Για τη λήψη του η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού θα πρέπει να μην υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος, με ανώτατο όριο τα 180.000 ευρώ.
- Το Επίδομα Θέρμανσης. Τα όρια αξίας της ακίνητης περιουσίας είναι 180.000 ευρώ για κάθε άγαμο και 300.000 ευρώ για έγγαμο δικαιούχο.
- Τον μειωμένο κατά 50% ΕΝΦΙΑ. Δικαιούχος απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ είναι κάθε φορολογούμενος που η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του είναι μέχρι 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.
- Την απαλλαγή από το 100% του ΕΝΦΙΑ. Οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι και τα άτομα με βαριά αναπηρία άνω του 80% δικαιούνται 100% απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, εφόσον το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων, στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητoς ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δηλώσεως φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
- Το Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ. Για την ένταξη στο Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ θα πρέπει, μεταξύ άλλων, η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του να μην υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ για τον άγαμο, η οποία προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για τη σύζυγο (135.000 ευρώ) και κατά 15.000 για κάθε παιδί και μέχρι του ποσού των 180.000 ευρώ.
Κακοκαιρία διαρκείας τις ημέρες των Χριστουγέννων: Πού χτυπούν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες - Οι περιοχές που θα ντυθούν στα «λευκά»
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Σε επιφυλακή οι Αρχές στην Αθήνα - Τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται
ΕΦΕΤ: Συμβουλές και οδηγίες στους καταναλωτές για ασφαλή εορταστικά γεύματα
Χρήστος Μάστορας: Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, το λάθος στην ελληνική ταυτότητα και οι αναμνήσεις με τη γιαγιά του
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr