Ηλεκτρικό ρεύμα: Ο ευρωπαϊκός χάρτης της ακρίβειας - Nέα αύξηση σχεδόν 50% στις τιμές χονδρικής
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Νέο άλμα σχεδόν 50% καταγράφει αύριο, Δευτέρα 20 Ιουνίου, η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να νομοθετήσει και να εφαρμόσει από 1η Ιουλίου τον μηχανισμό με τα πλαφόν στη χονδρική του ηλεκτρικού ρεύματος, η αγορά δείχνει για άλλη μια φορά... τα δόντια της ακολουθώντας - όπως εξηγούν αναλυτές - για άλλη μια φορά την πορεία του φυσικού αερίου που τραβά ξανά την ανηφόρα στην χρηματιστηριακή αγορά της Ολλανδίας (ttf).
Αύριο η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος (τιμή Αγοράς Επόμενης Ημέρας DAM price) διαμορφώνεται στα 241,71 ευρώ η μεγαβατώρα, σημειώνοντας άλμα 44,38% συγκριτικά με σήμερα, όταν κινήθηκε στα 167,41 ευρώ η μεγαβατώρα, γράφει το imerisia.gr.
Κάθε Δευτέρα η τιμή κινείται ανοδικά, καθώς η ζήτηση τις καθημερινές είναι μεγαλύτερη, ενώ οι τιμές το Σαββατοκύριακο πέφτουν πάντα. Ωστόσο, η αυριανή τιμή είναι τιμή ρεκόρ για τον Ιούνιο, δηλαδή η υψηλότερη DAM price του Ιουνίου καθώς η αμέσως χαμηλότερη είχε σημειωθεί στις 6 Ιουνίου όταν το χρηματιστήριο ενέργειας έβγαλε τιμή επόμενης ημέρας 239,55 ευρώ η μεγαβατώρα.
Η διακύμανση της τιμής DAM του Ιουνίου ξεκίνησε από τα 235,09 ευρώ η μεγαβατώρα την 1η Ιουνίου, για να υποστεί διακύμανση:
- προς τα κάτω έως τα 131,80 ευρώ η μεγαβατώρα στις 12 Ιουνίου και
- προς τα πάνω έως τα 239,55 ευρώ η μεγαβατώρα στις 6 Ιουνίου (μέχρι αύριο).
Η μέση τιμή DAM του Ιουνίου
Μέχρι σήμερα, Κυριακή 19 Ιουνίου και χωρίς να συνυπολογίζεται το αυριανό άλμα 44,38%, η μέση τιμή DAM του Ιουνίου διαμορφώνεται στα 207,35 ευρώ η μεγαβατώρα και είναι η 4η μεγαλύτερη τιμή στην Ευρώπη, μετά:
- την Ιταλία στα 232,20 ευρώ η μεγαβατώρα,
- την Μάλτα (229,22 ευρώ η μεγαβατώρα) και
- την Ελβετία (210,45 ευρώ η μεγαβατώρα).
Ακολουθούν αμέσως μετά την Ελλάδα :
- η Γαλλία με 202,65 ευρώ η μεγαβατώρα,
- η Σλοβενία (201,53)
- η Σερβία (200,76) και
- η Κροατία (200,24)
- Σε όλες τις υπόλοιπες χώρες η μέση τιμή Ιουνίου είναι προς το παρόν κάτω από τα 200 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ερχεται το πλαφόν
Η μέση τιμή Ιουνίου είναι σημαντική, καθώς θα διαμορφώσει τα τιμολόγια και την ρήτρα αναπροσαρμογής για την κατανάλωση Ιουνίου, τελευταίο μήνα εφαρμογής του ισχύοντος συστήματος, καθώς από 1η Ιουλίου θα εφαρμοστεί ο νέος μηχανισμός με τα πλαφόν στην χονδρική.
Η διαδικασία εκκαθάρισης της αγοράς, βέβαια δεν θα αλλάξει, αφού το σχέδιο για διπλή επίλυση της αγοράς (μια για το εξωτερικό και άλλη για την αγορά του εσωτερικού) δεν... πέρασε από την Κομισιόν, ώστε να μην διαταραχθεί το target model.
Ωστόσο από 1η Ιουλίου θα εφαρμοστεί ο μηχανισμός που θα παρακρατά τα υπερ-έσοδα των παραγωγών ενέργειας στην πηγή, κυρίως σε τεχνολογίες που παράγουν υπερ-έσοδα, όπως ο λιγνίτης, τα υδροηλεκτρικά κ.α.
Αυτή η δεξαμενή κονδυλίων θα αφαιρούνται στην πηγή και θα κατευθύνονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να αυξηθούν σημαντικά οι κρατικές επιδοτήσεις και να αποκλιμακωθεί η λιανική τιμή στα τιμολόγια.
Η μέση μηνιαία τιμή της χονδρικής αγοράς διαμορφώνεται μέχρι στιγμής ως εξής:
- Φεβρουάριος: 215 ευρώ η μεγαβατώρα
- Μάρτιος : 274 ευρώ η μεγαβατώρα
- Απρίλιος: 248 ευρώ η μεγαβατώρα
- Μάιος : 225 ευρώ η μεγαβατώρα
- Ιούνιος (μέχρι σήμερα, Κυριακή 19 Ιουνίου): 207,35 ευρώ η μεγαβατώρα
- Ρεκόρ αύριο για την χονδρική τιμή του ρεύματος
Αύριο η τιμή επόμενης ημέρας διαμορφώνεται στα 241,71 ευρώ η μεγαβατώρα, τιμή που δεν έχει σημειωθεί ξανά τον Ιούνιο και... παραπέμπει στην μέση τιμή του περασμένου Απριλίου.
Ζητούμενο είναι πώς θα κυμανθούν οι τιμές το τελευταίο 10ήμερο του Ιουνίου και σε ποιο επίπεδο θα κλείσει τελικά η μέση τιμή DAM του Ιουνίου, δεδομένου ότι η αγορά ενέργειας μπήκε σε νέα αναταραχή μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην ροή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Τρίτη στην Ευρώπη η Ελλάδα
Σε ετήσιο επίπεδο η Ελλάδα κατατάσσεται τρίτη στην ακρίβεια του ρεύματος σε όλη την Ευρώπη με μέση ετήσια τιμή προς το παρόν στα 233,76 ευρώ η μεγαβατώρα.
Οι άνθρωποι υπεύθυνοι για πάνω από το 90% των πετρελαιοκηλίδων στις θάλασσες
Fuel Pass: Μέσα στην εβδομάδα ανακοινώσεις για τη διεύρυνσή του - Ποιους θα αφορά
Τα θρυλικά 80s μέσα από τις διαφημίσεις τους…
Τι δείχνουν οι τελευταίες κινήσεις Ερντογάν και πώς απαντά η Αθήνα: Πως διαμορφώνεται το τοπίο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Σεισμός 6,9 Ρίχτερ στο Θιβέτ: Αναφορές για δεκάδες νεκρούς - Κατέρρευσαν κτίρια
Έλον Μασκ: Μπορεί να γίνει ο μεσάζων Κίνας-Τραμπ σε πιθανό παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο;
Απογοητευτικός ο προϋπολογισμός του προγράμματος για την ανακαίνιση διατηρητέων: Τι λένε οι ιδιοκτήτες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr