Τα επαγγέλµατα που «ανοίγουν» δουλειές
Οπως προκύπτει από έκθεση του Μηχανισµού Διάγνωσης Αναγκών Αγοράς Εργασίας, οι ειδικότητες δεν προϋποθέτουν υψηλά τυπικά προσόντα, αλλά πρακτική εξειδίκευση και κυρίως κοινωνικές δεξιότητες.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Οι υπάλληλοι γενικών καθηκόντων, οι πωλητές σε καταστήµατα, οι σερβιτόροι και οι βοηθοί παρασκευής τροφίµων βρίσκονται στην πρώτη τετράδα των επαγγελµάτων µε τον µεγαλύτερο δυναµισµό στην ελληνική επικράτεια (µε βάση την απόλυτη και ποσοστιαία αύξηση των θέσεων εργασίας την περίοδο 2013-2017).
Ακολουθούν επαγγέλµατα όπως οι υπάλληλοι πληροφόρησης πελατών και οι επαγγελµατίες του χρηµατοοικονοµικού και µαθηµατικού κλάδου (βοηθοί λογιστών). Πρόκειται για επαγγέλµατα που δεν προϋποθέτουν κατά παράδοση υψηλά τυπικά προσόντα, αλλά κάποιας µορφής πρακτική εξειδίκευση και κυρίως οριζόντιες κοινωνικές δεξιότητες.
Ως προς τους κλάδους οικονοµικής δραστηριότητας, η εστίαση ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους για τον δυναµισµό της, ξεπερνώντας ακόµη και τον κλάδο των ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυµάτων, που ακολουθεί στην τρίτη θέση. Στην ίδια κατηγορία «µεσαίου δυναµισµού» συγκαταλέγονται οι καλλιέργειες, το λιανικό εµπόριο τροφίµων, καθώς και οι αθλητικές δραστηριότητες, κλάδος µε µικρό αριθµό απασχολουµένων (16.024), αλλά µεγάλη ποσοστιαία αύξηση την περίοδο 2013-2017 (122,8%).
Από την άλλη υπάρχουν επαγγέλµατα ή κλάδοι που µπορεί να έχουν µικρό αριθµό απασχολουµένων, αλλά προοιωνίζονται αλλαγές στο παραγωγικό πρότυπο της οικονοµίας, καθώς συγκαταλέγονται στα σταθερά ή µεσαίου δυναµισµού επαγγέλµατα: τεχνικών λειτουργιών και υποστήριξης χρηστών τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας ή προγραµµατισµού ηλεκτρονικών υπολογιστών. Αυτά είναι µόνο ορισµένα από τα συµπεράσµατα της ετήσιας έκθεσης του Μηχανισµού Διάγνωσης Αναγκών Αγοράς Εργασίας, που χαρτογραφεί συνολικά την απασχόληση σε όλη τη χώρα. Η έκθεση για το 2018 παρουσιάστηκε χθες σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το υπουργείο Εργασίας και το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναµικού.
«Στόχος µας είναι να ενισχύσουµε τις δυναµικές που αναπτύσσονται στην αγορά εργασίας, ώστε τα προγράµµατα που εκπονούµε να είναι περισσότερο στοχευµένα και να έχουν µεγαλύτερη απορροφητικότητα, για να έχουµε και µεγαλύτερο αποτέλεσµα µακροπρόθεσµα στη µείωση της ανεργίας» επεσήµανε στον χαιρετισµό της η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, προσθέτοντας πως «η ενίσχυση της διαπραγµατευτικής θέσης των εργαζοµένων και η αύξηση του διαθέσιµου εισοδήµατός τους συνιστούν τις προϋποθέσεις για να επανέλθει η ανάπτυξη στον τόπο».
Ενα από τα βασικότερα συµπεράσµατα της έκθεσης είναι η υπερσυγκέντρωση της απασχόλησης σε πολύ λίγα επαγγέλµατα και κλάδους. Αρκεί να αναφερθεί πως το 1/4 των εργαζοµένων είναι συγκεντρωµένο σε µόνο τρία επαγγέλµατα: πωλητές σε καταστήµατα, απασχολούµενοι στις καλλιέργειες κηπευτικών και φυτειών, και υπάλληλοι γενικών καθηκόντων. Αντίστοιχα, το 1/4 της απασχόλησης συγκεντρώνεται στους κλάδους των καλλιεργειών, στην κρατική διοίκηση, στο λιανικό εµπόριο και στην παροχή υπηρεσιών. Αυτά είναι και τα πολυπληθέστερα επαγγέλµατα.
Οι µήνες των προσλήψεων Το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων, δηλαδή οι νέες θέσεις εργασίας, εµφανίζεται θετικό, από το 2014 µέχρι σήµερα, µε αυξητική τάση. Οι µήνες µε τις περισσότερες προσλήψεις είναι ο Μάιος και ο Ιούνιος, ενώ ο µήνας µε τις περισσότερες απολύσεις - αποχωρήσεις ο Οκτώβριος, καθώς οι νέες θέσεις εργασίας συσχετίζονται ισχυρά µε τον κύκλο της τουριστικής περιόδου.
Οι δραστηριότητες της εστίασης διαθέτουν τις περισσότερες νέες θέσεις εργασίας, µε αυξηµένη ωστόσο επισφάλεια ως προς τις εργασιακές συνθήκες – εποχικότητα κ.λπ. Το λιανικό εµπόριο είναι ο αµέσως επόµενος κλάδος. Νέες θέσεις εργασίας, δηλαδή θετικό ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων παρουσιάζουν όλες οι περιφέρειες, ακόµη και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Το 2017 δηµιουργήθηκαν 143.545 νέες θέσεις εργασίας µισθωτών ιδιωτικού δικαίου, κατά 7.285 περισσότερες από το 2016.
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr