Πολιτική|10.05.2020 19:02

Βαρβιτσιώτης: H Ελλάδα δεν φοβάται - Απαντά με «όπλο» τα δίκαιά της

Newsroom

«Ζητάμε από την ΕΕ να δείξει ότι με τις προκλητικές της ενέργειες, η Τουρκία δεν μπορεί να επενδύει σε μία προνομιακή σχέση με την Ένωση κι ότι η παραβίαση του διεθνούς δικαίου έχει επιπτώσεις» τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Σε συνέντευξή του στην Αλεξάνδρα Φωτάκη για το in.gr, ο κ. Βαρβιτσιώτης προτάσσει ότι πρέπει να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία και να της καταστεί σαφές ότι η Ευρώπη αλλάζει επιτέλους στάση.

Απαντώντας σε ερώτηση για την τουρκική προκλητικότητα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών παρατηρεί πως η Τουρκία συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως ταραξίας της ευρύτερης περιοχής, καθιστά σαφές πως «δική μας δουλειά είναι να μην επιτρέψουμε σε κανέναν και με κανέναν τρόπο να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα τη χώρα μας». Επίσης, διαμηνύει πως «οι γείτονές μας θα πρέπει να γνωρίζουν πως πολιτικές κανονιοφόρων και απειλητικές κραυγές ούτε προφανώς μπορεί να γίνουν ανεκτές αλλά ούτε υπηρετούν μία κοινή προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον στις σχέσεις των δύο χωρών».

Περαιτέρω υπογραμμίζει πως «η απάντηση στις προκλήσεις των Τούρκων δεν είναι η στρατιωτικοποίηση της κρίσης» και διαμηνύει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει έτοιμα, ανά πάσα στιγμή, όλα τα διπλωματικά της όπλα για να αντιμετωπίσουμε την οποιαδήποτε τουρκική πρόκληση. «Δεν φοβόμαστε, απαντάμε πάντα με "όπλο" τα δίκαιά μας» τονίζει.

Σε ερώτηση για το μεταναστευτικό και πως είναι ένα από τα ζητήματα με τα οποία η Τουρκία πιέζει την Ελλάδα για να εκβιάσει την ΕΕ, ο κ. Βαρβιτσιώτης τονίζει ότι η Ελλάδα πατά γερά στα δικά της πόδια και θα αντιδράσει έγκαιρα και δυναμικά στις προκλήσεις, σημειώνοντας όμως, «σε κάθε περίπτωση, ως ενεργό μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, αν χρειαστεί, θα αξιώσει την έμπρακτη υποστήριξη των εταίρων της και την παρέμβασή τους». Κι αυτό γιατί διακυβεύονται όχι μόνο ελληνικά, αλλά και ευρωπαϊκά ζωτικά συμφέροντα, επισημαίνει και προσθέτει: «Άλλωστε, αν πράγματι η Ένωση διδάχθηκε κάτι από την κρίση του κορονοϊού, θα πρέπει να απαντήσει από κοινού και στην επόμενη μεταναστευτική κρίση. Γιατί και αυτή είναι συλλογική».

Αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα της πανδημίας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στέλνει το μήνυμα πως στη διαμόρφωση της νέας ευρωπαϊκής ατζέντας, η Ελλάδα που βγήκε νικήτρια από τη μεγάλη υγειονομική μάχη κατά του «αόρατου εχθρού», καλείται να παίξει ένα νέο ρόλο, ηγετικό. «Κι αυτό, θέλουμε και μπορούμε να κάνουμε» διαμηνύει εξίσου ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Χαρτογραφώντας το νέο πεδίο συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης στη σκιά των επιπτώσεων του κορονοϊού, ο κ. Βαρβιτσιώτης κάνει λόγο για κρίση αλληλεγγύης και Δημοκρατίας, και τονίζει με έμφαση πως «θέλουμε η Ευρώπη μέσα από τα διδάγματα της πανδημίας να βγει πιο δυνατή, πιο ενωμένη και να ανταποκρίνεται στις φιλοδοξίες των πολιτών», ενώ τάσσεται κατηγορηματικά εναντίον μιας «κλειστής» Ευρώπης.

Ειδικότερα, αποσαφηνίζει πως πρόθεση της Ελλάδας είναι να ηγηθεί στον αγώνα για τη διαφύλαξη και προαγωγή της Δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που βρίσκονται ακριβώς στην καρδιά του ευρωπαϊκού πολιτισμού. «Αναλαμβάνοντας την εξάμηνη Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης την προσεχή Παρασκευή 15 Μαΐου, θέσαμε στο επίκεντρο της, τη διαφύλαξη και προαγωγή της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ευρώπη την εποχή του πανδημίας» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Εστιάζοντας στις προτεραιότητες στο οικονομικό πεδίο, ο κ. Βαρβιτσιώτης προτάσσει την τόνωση της εξωστρέφειας της οικονομίας, που τη θεωρεί βασική προϋπόθεση «αν θέλουμε να πετύχουμε τον στόχο μας για εκρηκτική ανάπτυξη το 2021». Ειδικότερα, υπογραμμίζει πως αυτή τη στιγμή η Ευρώπη χρειάζεται ένα ισχυρό Ταμείο Ανάκαμψης, που θα δώσει γενναία ρευστότητα στις ευρωπαϊκές οικονομίες, όχι με μια λογική δανειοδότησης με σκληρά μέτρα, αλλά με τη μορφή επιχορηγήσεων, που θα αποτρέψουν την περαιτέρω εκτόξευση του δημόσιου χρέους, ιδίως σε χώρες, όπως η Ελλάδα.

ΤουρκίαΜιλτιάδης Βαρβιτσιώτης