Κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για τον Εβρο - Η απάντηση Δένδια και οι αντιδράσεις
Newsroom«Τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα σοβαρότητα» τονίζει το γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, απαντώντας στην κοινή δήλωση των τομεαρχών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, και Εθνικής Άμυνας, Θοδωρή Δρίτσα.
Επίσης, σημειώνει πως «ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στη ραδιοφωνική του συνέντευξη, η οποία δεν έγινε την Πέμπτη 21 Μαΐου, αλλά την Τετάρτη 20 Μαΐου, αναφέρθηκε όχι στο ποια ήταν, αλλά στο ποια θα έπρεπε να ήταν η στάση της Τουρκίας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Διότι ξέρετε, οι δίαυλοι, μπορεί να υπάρχουν, αλλά πρέπει κι από την άλλη πλευρά να υπάρχει καλή θέληση ν’ ακούσουν αυτά που θέλουμε να τους πούμε». Υπογραμμίζει ακόμη ότι «στην πραγματικότητα επίσης, ουδείς υποβάθμισε το ζήτημα στον Έβρο».
Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρει πως ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, και με βάση την καταγραφή των συμβάντων από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έπειτα από σειρά επαφών όλες τις προηγούμενες ημέρες, προέβη και σε ρηματική διακοίνωση προς τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, Μπουράκ Οζούγκεργκιν, σχετικά με την πρόσφατη κίνηση περιορισμένου αριθμού Τούρκων πολιτών και στρατιωτικών, οι οποίοι πραγματοποίησαν μετρήσεις στην περιοχή των Φερών.
Επισημαίνει επίσης πως σε ρηματική διακοίνωση προέβη ακόμη, μετά τη σχετική εντολή του υπουργού Εξωτερικών, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Μιχάλης Διάμεσης, στην οποία αναφέρεται ότι η κατασκευή του φράκτη στον Έβρο γίνεται επί ελληνικού εδάφους, ως απάντηση σε προηγούμενη τουρκική ρηματική διακοίνωση, με παντελώς ανυπόστατους ισχυρισμούς.
Κατόπιν των ανωτέρω, το γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια σημειώνει πως «το μόνο ερώτημα που παραμένει είναι αν οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με τα fake news του κ. Βελόπουλου και των ακροδεξιών sites». Τέλος, τονίζει πως «από την πλευρά της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα συνεχίσει να πορεύεται, χωρίς μεγαλοστομίες και υστερικές κραυγές, στον δρόμο της αποφασιστικής υπεράσπισης της χώρας, όπως έπραξε πρόσφατα, κατά την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, και πάλι στον Έβρο».
Πώς προέκυψε το θέμα στον Εβρο
Το ζήτημα προέκυψε το προηγούμενο διάστημα στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στον Έβρο, με αφορμή την παρουσίαση ενός τμήματος ελληνικού εδάφους ως τουρκικού. Ο λόγος για τη θέση Μελισσοκομεία, νότια του Εβρου η οποία βρίσκεται σε ένα σημείο που πλημμυρίζει κάθε χρόνο μετά το φθινόπωρο και με βάση τους χάρτες του 1923 ανήκει στην Ελλάδα. Εκεί, σύμφωνα με όσα έρχονται στη δημοσιότητα, βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες στοιχεία της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της γείτονος. Η διαφορά ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία για το θέμα αυτό δεν είναι νέα και σχετίζεται με την αλλαγή της κοίτης του ποταμού Εβρου, η οποία έχει μετακινηθεί, με αποτέλεσμα στη θέση της να βρίσκεται πλέον ένα έλος, το οποίο το καλοκαίρι ξεραίνεται και τον χειμώνα πλημμυρίζει, δημιουργώντας εκεί μια νησίδα.
Η ελληνική πλευρά προέβη την Παρασκευή, 22 Μαΐου, σε διάβημα προς την Άγκυρα ενώ, λίγο αργότερα, οι Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν να ενημερώσει άμεσα η κυβέρνηση τα κόμματα «για τις αυθαίρετες, επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας που συνεχίζονται εδώ και δύο μέρες στη μεθοριακή περιοχή του Εβρου και για τις πρωτοβουλίες τις οποίες θα αναλάβει». Οι Γιώργος Κατρούγκαλος και Θοδωρής Δρίτσας εξαπέλυσαν κατηγορίες στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ότι υποβάθμισε το ζήτημα και προειδοποίησαν, λέγοντας ότι «έλλειψη στρατηγικής και το διπλωματικό κενό που αναδεικνύεται σε σχέση με την Τουρκία, εγκυμονεί εμφανείς κινδύνους για τον τόπο».
Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο επικεφαλής του «Πράττω» και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, αναφέροντας στο Twitter τα εξής: «Κατέλαβαν Τούρκοι 16 στρέμματα ελληνικού εδάφους. Εγκαταστήσαν σημαία τους. Η κυβέρνηση μιλά υποτιμητικά για ελληνική γη. Προωθεί τη θεωρία της «ολίγον εγκύου» σε θέματα κυριαρχίας και εδαφική ακεραιότητας. Χρειάζεται πανστρατιά. Οφείλουμε να υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή Ελλάδας».
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό