Σε συμπληγάδες το ΚΙΝΑΛ: Μαζεύει διαρροές, φυλάσσεται από επιθέσεις... φιλίας
Φώφη ΓιωτάκηΤη δυνατότητα να κλείσει εγκαίρως τα «στεγανά» του κόμματος, εξασφαλίζοντας έτσι τις βέλτιστες συνθήκες για την άσκηση μαχητικής αντιπολίτευσης, αναζητεί η Χαριλάου Τρικούπη στο νέο -και λόγω κορονοϊού- πολιτικό τοπίο. Η εικόνα που εμφανίζει το Κίνημα Αλλαγής να δίνει καθημερινά τη μάχη της ασφαλούς πλεύσης ανάμεσα σε... συμπληγάδες -την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ- όχι μόνο ανησυχεί αλλά προκαλεί αναμφίβολα έντονο προβληματισμό στην ηγεσία και στα στελέχη για την αντιμετώπιση του απαιτητικού φόντου.
Η Φώφη Γεννηματά είχε εγκαίρως προβλέψει ότι τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσουν και μετεκλογικά την επιχείρηση λεηλασίας του ΚΙΝΑΛ, αλλάζοντας ενδεχομένως μεθόδους. Γνωρίζει ότι το «παιχνίδι» στο Κέντρο αρέσει και στους δύο ηγέτες και πιστεύει ότι τους βολεύει η μεταξύ τους μετωπική σύγκρουση, ρίχνοντας ταυτόχρονα δελεαστικά δίχτυα στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ και της ευρύτερης Κεντροαριστεράς. Τα δημοσκοπικά ευρήματα δείχνουν βέβαια στο ΚΙΝΑΛ ότι οι επικίνδυνες διαρροές αυτήν τη στιγμή γίνονται προς την κυβερνητική παράταξη: ένα μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ επικροτεί τη στάση της κυβέρνησης στο ξέσπασμα της πανδημίας και ένα άλλο (περίπου το 2%) κατευθύνεται προς τη «γαλάζια δεξαμενή».
Ετοιμοι για όλα
Δεν ανησυχεί όμως την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής μόνο η «κινητικότητα» προς τη Νέα Δημοκρατία ψηφοφόρων της στα γκάλοπ. Την απασχολεί το πώς θα καταφέρει να διατηρήσει δυνάμεις και δυναμική την ώρα των αποφάσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη όσον αφορά το ενδεχόμενο ανασχηματισμού ή ακόμη και εκλογών. Κορυφαίο στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής που συνομιλεί συχνά με την κυρία Γεννηματά τονίζει ότι η Χαριλάου Τρικούπη πρέπει να είναι έτοιμη και για τα δύο ενδεχόμενα. Ναι μεν αναρωτιέται πώς ο κ. Μητσοτάκης θα αιφνιδίαζε με πρόωρες εκλογές γνωρίζοντας ότι μια «οπορτουνιστική» κίνηση θα στραπατσάρει το προφίλ του θεσμικού, του μεταρρυθμιστή και του κεντρώου, αλλά χαρακτηρίζει υπαρκτό και «καυτό» το δίλημμα για τον πρωθυπουργό.
Η οικονομία βρίσκεται σε αχαρτογράφητα νερά, ενώ ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού από Σεπτέμβριο προσθέτει -όπως λέει- αυξημένες απαιτήσεις στο παζλ. Εντούτοις, ουδείς στο ΠΑΣΟΚ θέλει να αποκλείσει το εκλογικό ενδεχόμενο κοντά στα πρώτα γενέθλια της κυβέρνησης Μητσοτάκη – δηλαδή με λίστα και με το αίτημα για καθαρή εντολή για την ανάταξη της οικονομίας. Σε ό,τι αφορά τον ανασχηματισμό, η Χαριλάου Τρικούπη ακούει φήμες και εξετάζει σενάρια γύρω από τις εισηγήσεις προς τον κ. Μητσοτάκη να εμβαθύνει τις πρωτοβουλίες διεύρυνσης προς το Κέντρο και την Κεντροαριστερά, αξιοποιώντας και άλλα στελέχη με «ένσημα» από το ΠΑΣΟΚ. Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν «φοβήθηκε» το άνοιγμα στους κεντρογενείς πολιτικούς και ψηφοφόρους. Εδωσε κορυφαία χαρτοφυλάκια σε εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, όπως ο Ακης Σκέρτσος, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Κυριάκος Πιερρακάκης, δυσαρεστώντας αρχικά αρκετούς βουλευτές της παράταξής του. Τώρα, δε, ακούγεται και στα πέριξ της Χαριλάου Τρικούπη ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να κάνει... παράδοση το άνοιγμα σε κεντροαριστερούς, αξιοποιώντας σε θέσεις-κλειδιά και άλλα στελέχη από το ΠΑΣΟΚ. Τα περί φυγής από το ΚΙΝΑΛ για τη Νέα Δημοκρατία νυν βουλευτών δεν τα ακούν σοβαρά και δεν τα «αγοράζουν» στη Χαριλάου Τρικούπη.
Αμεση απάντηση
Επισημαίνουν μάλιστα ότι πρόκειται για προβοκάτσιες τις οποίες απάντησαν άμεσα οι ίδιοι οι βουλευτές, όπως ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, η Χαρά Κεφαλίδου, ο Ανδρέας Λοβέρδος κ.ά. Με τον πρώην υπουργό και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μανιάτη, όμως, τι συμβαίνει; Ο ίδιος δηλώνει ότι ασχολείται με τα πανεπιστημιακά του καθήκοντα και η αλήθεια είναι ότι ουδεμία επικοινωνία έχει μετά το βράδυ των εκλογών με την κυρία Γεννηματά. Ο κ. Μανιάτης χάνοντας την έδρα του στην Αργολίδα επέστρεψε στην πανεπιστημιακή έδρα στο ΑΠΘ και προσπαθεί να μη δίνει τροφή για σενάρια γύρω από την πιθανή υπουργοποίησή του. Η Χαριλάου Τρικούπη δηλώνει ότι το Κίνημα Αλλαγής συζητά με όλα τα στελέχη και τα καλεί στη μάχη. Θα κάνει ή έκανε κίνηση προς τον κ. Μανιάτη για επιστροφή του στα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη; Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποια στελέχη θέλησαν να βολιδοσκοπήσουν τις προθέσεις του πρώην υπουργού.
Αλλωστε κορυφαίοι του ΚΙΝΑΛ -μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Ανδρουλάκης- ποντάρουν στην παραμονή στελεχών, και δη από το μεταρρυθμιστικό πεδίο, στον χώρο, προκειμένου το κόμμα τους να φτάσει στις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, λιγότερο αποδυναμωμένοι. «Στόχος μας κατ’ αρχάς πρέπει να είναι η διατήρηση του 8% και το χτίσιμο πάνω στην πρόσφατη εκλογική μας εικόνα» ομολογεί βουλευτής που δεν κρύβει τον προβληματισμό του για τα επόμενα βήματα. «Πρέπει να προσέχουμε περισσότερο τον λόγο μας, τις εκτινάξεις και τις στοχεύσεις, και να ξέρουμε ότι η μετωπική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση θα είναι προγραμματική και πολιτική» εισηγείται μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, εμμένοντας στη γραμμή της αυτόνομης πορείας και του διακριτού λόγου για το κόμμα της σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας. Στο κόμμα γίνονται ευρύτατες συζητήσεις και για την προσέγγιση κορυφαίων της παράταξης που έχουν αποστασιοποιηθεί από τα κομματικά δρώμενα. Είναι αρκετοί εκείνοι που προτείνουν μια «γέφυρα» προς τον πρώην πρόεδρο Ευάγγελο Βενιζέλο, παρότι κάποιοι παπανδρεϊκοί δεν εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από την προεκλογική σύγκρουσή του με την κυρία Γεννηματά και την απουσία του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.
«Στόχος μας κατ’ αρχάς πρέπει να είναι η διατήρηση του 8% και το χτίσιμο πάνω στην πρόσφατη εκλογική μας εικόνα»
Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι όσοι επιθυμούν την «επιστροφή» του Βενιζέλου θεωρούν ότι η συνδιάσκεψη του ΚΙΝΑΛ θα είναι μια καλή ευκαιρία για να προσκληθεί στα κεντρικά πάνελ. Πολιτικοί φίλοι πάντως του πρώην προέδρου επαναλαμβάνουν με νόημα πως ό,τι είχε να πει το είπε με τη φράση «δεν θέλω να εξελιχθεί το ΠΑΣΟΚ σε ένα ΚΚΕ του Κέντρου» – υπονοούν, δηλαδή, ότι η κυρία Γεννηματά με τις πρωτοβουλίες της εισήγαγε κινδύνους για τη φυγή κεντρογενών ψηφοφόρων προς τη Νέα Δημοκρατία την 7η Ιουλίου. Το σίγουρο είναι ότι η αρχηγός του ΚΙΝΑΛ σκοπεύει να ενισχύσει τη μαχητική αντιπολίτευση με προγραμματική υπεροπλία. Το ενδιάμεσο πρόγραμμα που παρουσίασε για την αντιμετώπιση των οικονομικών απόνερων του κορονοϊού είναι ένα δείγμα γραφής: κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αφήνει απροστάτευτους τους ανέργους και τους εργαζόμενους και πρότεινε συγκεκριμένες λύσεις για την έξοδο από τα κακά σενάρια της ύφεσης το 2020 και μετά. Η κυρία Γεννηματά αναμένει, ως φαίνεται, διαρκείς επιθέσεις ένθεν κακείθεν. Γι’ αυτό και θα αντιδρά έντονα σε κάθε αφορμή – δεν ήταν τυχαία η αντίδραση εναντίον του Γιάννη Πρετεντέρη, όταν πληροφορήθηκε ότι ο δημοσιογράφος υποστήριζε σε ειρωνικό τόνο δημοσίως πως δεν ψήφισε για τον Παπαγγελόπουλο στη Βουλή επειδή ήταν στο κομμωτήριο. Την υπεράσπιση της κυρίας Γεννηματά ανέλαβε το σύνολο των δυνάμεων του κόμματος.
Διαφωνία
Ο Γιώργος Παπανδρέου διά του στενού του συνεργάτη Γιώργου Ελενόπουλου άδραξε την ευκαιρία και επιτέθηκε με σφοδρότητα σε όλους όσοι «χτύπαγαν χωρίς έλεος» την κυβέρνησή του την ώρα της μάχης για τη διάσωση της χώρας. Ο πρώην πρωθυπουργός είναι από τους σκληρούς επικριτές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, συμφωνεί και συνομιλεί σε τακτά διαστήματα με την κυρία Γεννηματά για την ισχυροποίηση της αυτόνομης πορείας του Κινήματος Αλλαγής, αλλά διαφωνεί με εκείνους που έσπευσαν να λιθοβολήσουν τον Δημήτρη Ρέππα για την αναφορά του σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Διάλογο πρέπει να έχουμε με όλους και δη με αυτούς που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστεροί» υπογραμμίζει παπανδρεϊκό στέλεχος, θεωρώντας υπονομευτική την προσπάθεια όσων τρέχουν να βρουν διαφωνίες και σπάσιμο της γραμμής εντός του ΚΙΝΑΛ. Ο φόβος του ΚΙΝΑΛ παρατηρώντας τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, έχει τελευταίως μειωθεί.
Η Χαριλάου Τρικούπη πιστεύει ότι η υφαρπαγή στελεχών, αν δεν έχει σταματήσει, έχει πάψει να παράγει πια ισχυρό πολιτικό αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Για το μόνο που αναρωτιούνται είναι αν ο Αλέξης Τσίπρας στείλει εν όψει συνεδρίου επιστολή προς την κυρία Γεννηματά καλώντας την σε διάλογο. «Αν δεν έχει άλλη σοβαρή με μεγάλο εκτόπισμα κίνηση, τότε δυστυχώς για τον ίδιο θα ξεσηκώσει κύματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ» προβλέπει έμπειρος κοινοβουλευτικός, εκτιμώντας ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει λόγο στην παρούσα φάση να βάλει σε περιπέτειες το κόμμα του, που συνεχίζει να ταρακουνιέται από τις δημοσκοπικές διαρροές. Αν το κάνει -συμπληρώνει ο ίδιος άνθρωπος-, μάλλον θα του απαντήσουμε «όχι» ευγενικά... Η απόφαση του ΚΙΝΑΛ είναι αμετάκλητη: δυναμική επανεκκίνηση μετά την καραντίνα και εκλογική ετοιμότητα με την ενεργοποίηση των κομματικών και νομαρχιακών οργανώσεων ανά την Ελλάδα. Πυξίδα εναντίον της εσωστρέφειας: η ικανότητα του ΚΙΝΑΛ να «ξεχωρίσει» με τις προτάσεις της στην κυβέρνηση για τη μάχη εναντίον του κορονοϊού.
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ