Δένδιας για Τουρκία: Θέλει να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας
NewsroomΤριμερή τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του από την Κύπρο, Νίκο Χριστοδουλίδη, και την Ιορδανία, Ayman Safadi, είχε σήμερα ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς τηλεδιάσκεψης, ο Έλληνας ΥΠΕΞ προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση: «Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους μου της Κύπρου και της Ιορδανίας είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε σε βάθος τόσο το επίπεδο των μεταξύ μας σχέσεων όσο και να αναλύσουμε διεξοδικά την κατάσταση στην κοινή μας γειτονιά της Ανατολικής Μεσογείου.
Όσον αφορά την τριμερή συνεργασία μας, εστιάσαμε σε τρόπους εμβάθυνσής της, τόσο στον πολιτικό όσο και στον οικονομικό τομέα, προς όφελος και των τριών χωρών. Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώσαμε ότι η χώρα μας προτίθεται να παρουσιάσει μία πρόταση ενίσχυσης της συνεργασίας μας στον τομέα των μικρών, μεσαίων καθώς και των καινοτόμων επιχειρήσεων. Επίσης συζητήσαμε για τη σύσταση Μόνιμης Γραμματείας των τριμερών σχημάτων συνεργασίας.
»Όσον αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, συζητήσαμε αναλυτικά σχετικά με τις κινήσεις της Τουρκίας η οποία, μέσω της έξαρσης της προκλητικής ρητορικής και συμπεριφοράς, λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για ολόκληρη την περιοχή.
»Στο πλαίσιο αυτό, ενημέρωσα τους συνομιλητές μου για τις πρόσφατες παράνομες και προκλητικές ενέργειές της έναντι της Ελλάδας στον αέρα, στη θάλασσα αλλά και στα χερσαία μας σύνορα αλλά και για την προσπάθειά της να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, μέσω των άκυρων και παράνομων «Μνημονίων Κατανόησης» με τον κ. Sarraj και την πρόσφατη δημοσίευση στην τουρκική εφημερίδα της κυβέρνησης των αιτημάτων της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου (ΤPAO) για έρευνες σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
»Περαιτέρω συζητήσαμε τις πολιτικές εξελίξεις στη Λιβύη και για τις προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την εξεύρεση πολιτικής λύσης. Επανέλαβα την υποστήριξη της Ελλάδας στην επιχείρηση “IRINI” για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων, καθώς και στις διαμεσολαβητικές προσπάθειες του ΟΗΕ. Επίσης, εξετάσθηκε η κατάσταση στη Συρία, ενόψει και της διάσκεψης δωρητών της 30ης Ιουνίου, όπου επανέλαβα τη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες του ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την επίτευξη πολιτικής λύσης, ενώ συζητήσαμε και για την πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή και την κατάσταση στο Ιράκ. Τέλος εξετάσαμε το επίπεδο των σχέσεων ΕΕ – Ιορδανίας, για τις οποίες εξέφρασα τη στήριξη της Ελλάδας στην εμβάθυνση και διεύρυνσή τους. Συμφωνήσαμε όπως η επόμενη τριμερής συνάντηση πραγματοποιηθεί στην Αθήνα».
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ