Αποστολάκης: Αν υποχωρήσουμε θα χάσουμε όλα τα δικαιώματα στην περιοχή
NewsroomΓια τη συνεχή προκλητικότητα της Τουρκίας τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κυπριακή ΑΟΖ μίλησε το βράδυ της Τετάρτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης.
Όπως ανέφερε «οι εκτιμήσεις είναι ότι εάν δεν υπάρξει κάτι που να παρεμποδίσει την Τουρκία για φέρει πλοία έξι μίλια από την Κρήτη, τότε ενδεχομένως θα το κάνει. Για να μη φτάσει κάποιο τουρκικό πλοίο σε αυτό το σημείο η χώρα μας θα πρέπει να ακολουθήσει τη διπλωματική ''έκρηξη''. Όπως η Τουρκία προσπαθεί να αποδείξει τη νομιμότητα των ενεργειών της με διάφορες παρουσιάσεις, συναντήσεις και συμμαχίες, η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει το ίδιο και να δείξει ποιες είναι οι θέσεις της, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Αυτή τη στιγμή, παρά το γεγονός ότι συζητάμε για τη διπλωματική απομόνωση Ερντογάν, δεν νομίζω ότι υφίσταται κάτι τέτοιο. Πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι μπορεί να αλλάξουν κάποια δεδομένα και κάποιες συμμαχίες στην ευρύτερη περιοχή. Η υπόθεση της Λιβύης είναι πολύ σοβαρή και δεν κλείνει. Αυτό σημαίνει ότι το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο παραμένει ενεργό».
Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το πώς ορίζει τη φράση «διπλωματική έκρηξη», ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας επεσήμανε ότι «τους χειρισμούς των κινήσεων τους έχει η κυβέρνηση. Εάν είναι η ώρα πρέπει να το κάνουμε. Θεωρώ ότι θα πρέπει να σταματήσουμε να φοβόμαστε μήπως μας επικρίνουν γιατί κάναμε μία κίνηση λίγο παραπέρα από τις συνεννοήσεις που έχουμε ή και ότι προσπαθούμε να εξασκήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Μεθοδικά η Τουρκία ''γκριζάρει'' περιοχές σε βαθμό που να μας στερεί τη δυνατότητα να εξασκήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι η Τουρκία όσο μπορεί να προβάλλει τις θέσεις της και να κερδίζει διπλωματικά αυτά που έχει σαν στόχο δεν έχει λόγους να φτάσει σε "θερμό επεισόδιο"».
Ακόμη, απαντώντας σχετικά με το τι θα συμβεί εάν η χώρα μας εμποδίσει την έλευση τουρκικού πλοίου, έξι μίλια από την Κρήτη, με «διπλωματική έκρηξη», ο κ. Αποστολάκης τόνισε ότι «θεωρώ ότι όσο διεκδικούμε δικαιώματα σε αυτή την περιοχή, που ανήκουν στα δικαιώματα που μας δίνει η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ, -την οποία σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο μπορεί να μην την έχουμε ορίσει, αλλά προσδιορίζεται ποια είναι- εάν υποχωρήσουμε και αν δεχτούμε την κίνηση που επιβάλλει η Τουρκία αυτομάτως χάνουμε κάθε δικαίωμα που έχουμε στην περιοχή. Επομένως, πρέπει να κάνουμε αυτό που επιβάλλει η στιγμή. Ενδεχομένως να είναι και μια στρατιωτική απάντηση. Όμως, θα πρέπει να πείσουμε τους πάντες ότι εάν φτάσουμε σε αυτό το σημείο δεν θα έχουμε επιλογές. Οπότε εάν δεν θέλουν και οι Τούρκοι και οι σύμμαχοί μας να γίνει κάποια σύγκρουση, θα πρέπει να βάλουν όλες τις δυνατότητες για να μη φτάσουμε εκεί».
Παράλληλα, κληθείς να απαντήσει τι θα γίνει σε περίπτωση γενίκευσης των προκλήσεων υπογράμμισε ότι «όταν φτάσουν τα πράγματα σε μία τέτοια κατάσταση δεν κοιτάς τι θα επακολουθήσει. Κοιτάς να δεις τι πρέπει να κάνεις εκείνη τη στιγμή για να μη χάσεις αυτό που διεκδικείς και ισχυρίζεσαι όσα χρόνια υπάρχει αυτό το κράτος».
«Η κίνηση που κάναμε το 2018 με τη φρεγάτα ''Νικηφόρος Φωκάς'' έδειχνε προς την άλλη πλευρά ότι ήμασταν ανυποχώρητοι και πολύ προσεκτικοί. Το αποτέλεσμα ήταν ό,τι είδαμε. Εάν η Τουρκία πειστεί ότι δεν θα κάνουμε πίσω και ότι εάν φτάσουμε σε αυτό το σημείο μπορεί να χρησιμοποιήσουμε ό,τι μέσο έχουμε στη διάθεσή μας, πιθανώς να μην επιχειρήσει να κάνει τίποτα. Εάν, όμως, δει κάποιες αμφιβολίες από εμάς θα το δοκιμάσει. Τότε θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι προς όλες τις κατευθύνσεις», κατέληξε ο ίδιος.