Πολιτική | 10.06.2020 21:37

Πάιατ: «Προκλητικό» το μνημόνιο που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη

Newsroom

Σαφές μήνυμα στήριξης της Ελλάδας έναντι της τουρκικής επιθετικότητας στέλνει μέσω του Open TV ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ. Μιλώντας στη δημοσιογράφο Αλεξία Τασούλη, ο Τζέφρι Πάιατ επεσήμανε ότι «όλα τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα υπό το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, συμπεριλαμβανομένης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας όπως η ηπειρωτική χώρα». 

Ο Αμερικανός διπλωμάτης αναγνώρισε ότι όλα ανεξαιρέτως τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και παίζουν ρόλο στην οριοθέτηση της ΑΟΖ. Παράλληλα χαρακτήρισε την συμφωνία για ΑΟΖ ανάμεσα σε Ιταλία ως «παράδειγμα για όλους». Παράλληλα ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα χαρακτήρισε για άλλη μία φορά τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης «προκλητική και αντίθετη με το διεθνές δίκαιο». «Θεωρούμε ότι το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης είναι προκλητικό και μη βοηθητικό. Το πιο σημαντικό είναι ότι είναι ανακόλουθο με την αμερικανική αντίληψη για το διεθνές δίκαιο της θάλασσας» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Σύμφωνα με τον κ. Πάιατ, οι θέσεις των ΗΠΑ για την οριοθέτηση των ΑΟΖ είναι πως «θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαβουλεύσεων με την εμπλοκή όλων των μερών που επηρεάζονται». «Οι ΗΠΑ γενικά δεν παίρνουν θέση στις οριοθετήσεις θαλάσσιων ζωνών. Έχουμε μια άποψη πως πρέπει να γίνει με διαβουλεύσεις και εμπλοκή όλων των μερών που επηρεάζονται».

ΛιβύηΤουρκίαΤζέφρι ΠάιατΑΟΖ