Πολιτική | 22.06.2020 13:38

«Διάλογο» με εκβιασμούς θέλει η Άγκυρα - Μήνυμα αποφασιστικότητας από την Αθήνα

Newsroom

Συγκρατημένη και με «μικρό καλάθι» εμφανίζεται η κυβέρνηση μπροστά στο προσωπείο διαλλακτικότητας που έδειξε τις τελευταίες ημέρες ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιχειρώντας να ρίξει γέφυρες συνεργασίας με τη χώρα μας. Και ενώ η Άγκυρα επιχειρεί να σύρει την Ελλάδα σε έναν ασφυκτικό διάλογο με τους δικούς της όρους για τη μοιρασιά του ενεργειακού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο, η Αθήνα στέλνει σαφές μήνυμα αποφασιστικότητας ότι θα αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επιβουλή.

Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι διάλογος δεν μπορεί να υπάρξει όσο η Τουρκία συνεχίζει μία τακτική εκβιασμών, απειλών και προκλήσεων, ενώ μπροστά σε αυτή την αντιφατική στάση είναι προετοιμασμένη για όλα, όπως ξεκαθάρισε την Κυριακή 21 Ιουνίου από το Κιλκίς ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος. «Οι Έλληνες εμπιστευόμαστε την ισχύ, τη δύναμη και την αξιοπιστία των Ενόπλων Δυνάμεων και δεν έχει κανείς καμιά αμφιβολία ότι ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε επιβουλή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος.

«Η Ελλάδα σήμερα είναι μια ισχυρή ευρωπαϊκή χώρα με φιλικές σχέσεις και άριστες οικονομικές σχέσεις με τους γείτονές μας. Εκείνοι όμως που επιβουλεύονται την εθνική μας ανεξαρτησία και την εδαφική μας ακεραιότητα, γνωρίζουν ότι οι Έλληνες εμπιστευόμαστε την ισχύ, τη δύναμη και την αξιοπιστία των Ενόπλων Δυνάμεων και δεν έχει κανείς καμιά αμφιβολία ότι ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε επιβουλή», τόνισε. 

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του OPEN TV, η ελληνική πλευρά διαμηνύει ότι περιμένει να δει στην πράξη αν η Άγκυρα είναι διατεθειμένη να προσέλθει καλόπιστα στο τραπέζι του διαλόγου και πως η νέα «πρόσκληση» δεν είναι τίποτα περισσότερο από «στάχτη στα μάτια». Άλλωστε, δεν έχουν περάσει παρά λίγα 24ωρα από τις δηλώσεις Τσαβούσογλου που προκλητικά υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει παραχωρήσει 6 μίλια στα ελληνικά νησιά. 

«Η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία» σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνόταν συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Ωστόσο, υπό μία προϋπόθεση, που είναι και η κόκκινη γραμμή της Αθήνας: ο διάλογος αυτός να γίνει στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο η Τουρκία δεν έχει υπογράψει. 

Περισσότερα, στο ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου του OPEN TV που ακολουθεί: 

κυβέρνησητουρκικές προκλήσειςΤουρκίαΑνατολική Μεσόγειος