Πολιτική | 02.07.2020 17:29

Τζιτζικώστας: Αλλαγή μοντέλου διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Μαρία Ψαρά

Tρεις προτεραιότητες για την περίοδο 2020-2025 έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών. Με ψήφισμά της που εγκρίθηκε στις 2 Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ) επιδιώκει να καταστήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση πιο ανθεκτική, βιώσιμη και συνεκτική, ενισχύοντας τη συμμετοχή των περιφερειών και των πόλεων στη χάραξη και εφαρμογή της πολιτικής της Ε.Ε.

Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή θα επανεξετάσει το δημοκρατικό μοντέλο της Ε.Ε ώστε να αντικατοπτρίζει καλύτερα τον ρόλο και τις ευθύνες των περιφερειακών και τοπικών αρχών, θα διαχειριστεί τους κοινωνικούς μετασχηματισμού, όπως παγκόσμιες πανδημίες, ψηφιακές και πράσινες επαναστάσεις, δημογραφία και θα προωθήσει τη συνοχή και δημιουργία μιας πυξίδας για όλες τις πολιτικές της ΕΕ.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας (EL / EPP), Περιφεριάρχης της Κεντρικής Μακεδονίας και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών από τον Φεβρουάριο, δήλωσε: «Οι ένα εκατομμύριο τοπικοί και περιφερειακοί εκλεγμένοι πολιτικοί είναι το θεμέλιο της Ευρώπης και το δίχτυ ασφαλείας της. Είμαστε στην πρώτη γραμμή βοηθώντας τους πολίτες να ξεπεράσουν τις χειρότερες στιγμές των κρίσεων και να οδηγήσουμε την ανάκαμψη. Η πρόσφατη πανδημία έδειξε ότι όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης πρέπει να συνεργαστούν καλύτερα για να προσφέρουν λύσεις που θα διασφαλίσουν και θα βελτιώσουν τη ζωή των ανθρώπων μας», τόνισε.

«Το δισδιάστατο μοντέλο Ευρώπη, βασισμένο σε θεσμικά όργανα της Ε.Ε και εθνικές κυβερνήσεις, έχει δείξει τα όριά του. Η Ε.Ε πρέπει να αλλάξει και να ανανεώσει την οικοδόμησή της με τρισδιάστατο τρόπο ώστε να αντικατοπτρίζει πλήρως τον ρόλο των τοπικών και περιφερειακών κυβερνήσεων στη λήψη αποφάσεων της ΕΕ. Αυτό είναι το ισχυρό μήνυμα που θα φέρουμε στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης», συμπλήρωσε ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

Για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε και το Ταμείο Συνοχής

Επίσης, δύο εβδομάδες πριν από μια κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών κάλεσε τα κράτη μέλη για μια έγκαιρη και δίκαιη συμφωνία για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) και Ταμείο Ανάκαμψης –που έχει ονομαστεί Next Generation EU. Σε ένα ψήφισμα ύστερα από συζήτηση με τον αρμόδιο Επίτροπο της Ε.Ε για τον Προϋπολογισμό και τη Διοίκηση Γιοχάνες Χαν, οι περιφέρειες και οι πόλεις ζήτησαν η Συνοχή να γίνει η πυξίδα όλων των πολιτικών της Ε.Ε και η εφαρμογή των προγραμμάτων της Ε.Ε να βασίζεται σε κοινές ευθύνες και εταιρική σχέση.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Απόστολος Τζιτζικώστας, δήλωσε ότι «οι προτάσεις της Επιτροπής για τα σχέδια ανάκαμψης και τον προϋπολογισμό 2021-2027 ενσωματώνουν τα βασικά αιτήματα της επιτροπής μας και δείχνουν τον αντίκτυπο της ακούραστης εργασίας μας για να κάνουμε τη φωνή των τοπικά εκλεγμένων αντιπροσώπων να ακουστεί στις Βρυξέλλες. Παρέχουν μια σαφή απάντηση στους λαϊκιστές και τους ευρωσκεπτικιστές, αποδεικνύοντας την προστιθέμενη αξία της Ε.Ε σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το σχέδιο ανάκαμψης θα εφαρμοστεί αποτελεσματικά και να αποφευχθούν οι κίνδυνοι μιας κεντρικής διαδικασίας. Αρχή της επικουρικότητας και της εταιρικής σχέσης είναι βασικές και οι τοπικές και περιφερειακές κυβερνήσεις, ως μέρος των κρατών μελών που είναι νομικά αρμόδιες αρχές, πρέπει να συμμετέχουν πλήρως για να κατευθύνουν τις επενδύσεις όπου χρειάζονται περισσότερο. Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο των εθνικών κυβερνήσεων στα κράτη μέλη και του ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο που πρέπει να δράσει γρήγορα. Οι συζητήσεις είναι νόμιμες, αλλά πρέπει να αποφύγουμε καθυστερήσεις που ενδέχεται να παρεμποδίσουν τις προσπάθειές μας για έγκαιρες απαντήσεις στις ανάγκες των πολιτών μας».

«Ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός και το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος για να ανταποκριθούμε στην κρίση και να ακολουθήσουμε την πορεία προς την ανάκαμψη. Μπορούμε να πετύχουμε μόνο αν είμαστε μαζί - κράτη μέλη όλων των μεγεθών και από όλα τα μέρη της Ευρώπης · περιοχές και πόλεις · αρχές, πανεπιστήμια και επιχειρήσεις. Η υποστήριξη της Επιτροπής των Περιφερειών για μια συμφωνία τον Ιούλιο είναι πολύ σημαντική. Χρειαζόμαστε μια γρήγορη συμφωνία στο όνομα της ταχείας ανάκαμψης », δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος Γιοχάνες Χαν.

Η ΕΤΠ επαναλαμβάνει ότι τόσο ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, όσο και το Σχέδιο Ανάκαμψης πρέπει να επικεντρωθούν στη Συνοχή ως θεμελιώδη αξία και σε μια ισχυρή μακροπρόθεσμη επενδυτική πολιτική της Ε.Ε που συμβάλλει στη δημιουργία μιας πιο ανθεκτικής, πιο πράσινης και προσανατολισμένης στο μέλλον Ένωσης. Η ΕτΠ χαιρετίζει την πρόσθετη υποστήριξη για την πολιτική συνοχής (55 δισ. Ευρώ), την αγροτική ανάπτυξη (15 δισ. Ευρώ) και το Ταμείο Μετάβασης Just (30 δισ. Ευρώ), τον ενισχυμένο ορίζοντα (12,5 δισ. Ευρώ) και τη διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη» (1, 5 δισ. Ευρώ) καθώς και το αυτόνομο πρόγραμμα υγείας αξίας 9,37 δισ. Ευρώ.

Ευρωπαϊκή ΈνωσηΑπόστολος Τζιτζικώστας