Πολιτική|12.07.2020 21:06

Το πλάνο κυρώσεων που θα ζητήσει η Ελλάδα - «Μικρό καλάθι» από τους Ευρωπαίους

Newsroom

Ευρωπαϊκές κυρώσεις που θα χτυπούν την «αχίλλειο πτέρνα» της Τουρκίας, δηλαδή την οικονομία της, επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση ως μία πρώτη απάντηση στην απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Σύμφωνα με το Open TV ετοιμάζεται διπλωματική αντεπίθεση με αφετηρία τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε, και πρώτο σταθμό την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.

Την ίδια ώρα η ελληνική διπλωματία δεν παραβλέπει το στίγμα που η Άγκυρα θέλει να εκπέμψει μέσω αυτής της ακραίας πρόκλησης και την περαιτέρω πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Για το λόγο αυτό στα ραντεβού της προσεχούς εβδομάδας ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προσέρχεται με ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς, ότι «η Αθήνα θα απαντήσει σκληρά».

Στο μεταξύ αίσθηση προκαλεί η πρόταση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργου Κουμουτσάκου για τα οικονομικά όπλα που μπορούν να βγουν από την «φαρέτρα» των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας. «Η Ευρώπη πρέπει να πιέσει οικονομικά. Προσωπικά σας λέω και στο πλαίσιο της συζήτησης, θα μπορούσαν ας πούμε να σταματήσουν οι διελεύσεις των τουρκικών φορτηγών από την Τουρκία, προς την Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, τουλάχιστον μέχρι τις 24 Ιουλίου» ανέφερε σε συνέντευξή του. 

Από την πλευρά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε τουρκικό περιοδικό υπεραμύνθηκε της απόφασής του και επέμεινε ότι πρόκειται για εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας. Επιπρόσθετα απέναντι στην απόφαση Ερντογάν τάσσεται ο Τούρκος νομπελίστας Ορχάν Παμούκ, που κάνει λόγο για εκατομμύρια κοσμικούς που εναντιώνονται στις αποφάσεις του Ερντογάν. Επιπρόσθετα ο αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλογίζει στον Ερντογάν «ασέβεια» προς τον Κεμάλ Ατατούρκ.

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί προκάλεσε και την παρέμβαση του Πάπα Φραγκίσκου. «Η θάλασσα πηγαίνει τη σκέψη μου πολύ μακριά. Πηγαίνει στην Κωνσταντινούπολη και την Αγία Σοφία και είμαι πολύ λυπημένος» ανέφερε χαρακτηριστικά.  Στην Αθήνα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος σε ηχηρή παρέμβασή του τονίζει ότι «η εργαλειοποίηση της θρησκείας χαρακτηρίζει αυτόν που την επιχειρεί». 

Παράλληλα σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι αντιδράσεις κλιμακώνονται. Ο επικεφαλής της ιταλικής Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι καυτηρίασε την απόφαση του Τούρκου προέδρου. «Η Τουρκία που κάποιοι ήθελαν να εντάξουν στην Ευρώπη μετατρέπει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Επιβεβαιώνεται ότι η προπέτεια ενός κάποιου Ισλάμ είναι ασύμβατη με τις αξίες Δημοκρατίας, ελευθερίας και ανοχής της Δύσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κριτική ασκεί και ο ΣΥΡΙΖΑ δια του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Αλέξη Χαρίτση. «Η "διπλωματία της ενημέρωσης και του δεδομένου συμμάχου" του κ. Μητσοτάκη έχει κοστίσει πολλά στη χώρα. Τώρα που θυμήθηκε τις κυρώσεις είναι πολύ αργά» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Μικρό καλάθι» για κυρώσεις στην Τουρκία από τους Ευρωπαίους

«Μικρό καλάθι» για κυρώσεις στην Τουρκία, θα πρέπει να περιμένουμε από το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Open TV και του Έθνους στις Βρυξέλλες Μαρία Ψαρά. Η μόνη χώρα που αναμένεται να βρεθεί στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου είναι η Γαλλία, καθώς θα κρατήσει «σκληρή» γραμμή, όσον αφορά τις κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία. Αντίθετα η Γερμανία θα προσπαθήσει και ως προεδρεύουσα χώρα, του Συμβουλίου της Ε.Ε. να παίξει το ρόλο του εξισορροπιστή. Δηλαδή να επιμείνει ξανά στο άνοιγμα του διαλόγου, της επικοινωνίας της Ε.Ε με την Τουρκία.

Ελλείψει οικονομικών όπλων και υπό τον φόβο του μεταναστευτικού - προσφυγικού, υπάρχει πολύ σοβαρή πιθανότητα η Ε.Ε. να ακολουθήσει την πολιτική του κατευνασμού της Τουρκίας. Το μόνο που απομένει να φανεί, σύμφωνα με τη Μαρία Ψαρά είναι εάν θα υπάρξει αλλαγή του κλίματος μετά το θέμα με την Αγία Σοφία. Δηλαδή εάν κάποιες χώρες αλλάξουν τακτική και στηρίξουν την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Γαλλία. 

Ευρωπαϊκή ΈνωσηΤουρκίαΓαλλίαΑγία Σοφία