Αλέξης Τσίπρας: Μήνυμα για την επόμενη μέρα με «53» αποδέκτες
NewsroomΜπορεί ο κορονοϊός και η εξάπλωσή του να καθιστούν απαγορευτικές τις χρονικές βεβαιότητες για την πραγµατοποίηση του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία -αν και πρόθεση είναι να γίνει µέσα στο φθινόπωρο-, ωστόσο αυτό δεν εµποδίζει τον Αλέξη Τσίπρα να σχεδιάζει την επόµενη ηµέρα για το κόµµα του, εκπέµποντας το στίγµα της προοδευτικής και αριστερής παράταξης.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταστήσει σαφές µε κάθε τρόπο στο εσωτερικό της Κουµουνδούρου ότι πρόθεσή του είναι να προχωρήσει η διαδικασία της διεύρυνσης και µάλιστα επιµένει ότι στόχος του αποτελεί η συγκρότηση µιας προοδευτικής κυβέρνησης που θα προωθήσει ένα σχέδιο µεταρρυθµίσεων για περισσότερη δηµοκρατία και δικαιοσύνη και ενίσχυση των δυνάµεων της παραγωγής, της εργασίας και της µικροµεσαίας επιχειρηµατικότητας.
Ολα αυτά ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε να τα υπενθυµίσει µε σαφή τρόπο µέσω της τελευταίας του συνέντευξης (ieidiseis. gr), σε µια χρονική στιγµή κατά την οποία διεξάγεται ένας άτυπος εσωκοµµατικός διάλογος µε αιχµές ανάµεσα στις επιµέρους τάσεις: για τη µορφή και τα χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ το επόµενο διάστηµα. Η παρέµβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητη, καθώς ερµηνεύτηκε ως ένα ηχηρό µήνυµα προς το εσωτερικό του κόµµατος και κυρίως προς την πλευρά των «53» που επιµένουν να µιλούν για ένα αριστερό κόµµα, ξορκίζοντας καθετί που παραπέµπει στον όρο Κεντροαριστερά µε υπαινιγµούς πως τίθενται ζητήµατα συλλογικής λειτουργίας και δηµοκρατικών διαδικασιών στην πορεία προς το συνέδριο. Κάπως έτσι, ενώ τις τελευταίες εβδοµάδες είχε καταλαγιάσει η εσωτερική ένταση στην Κουµουνδούρου, µε τους τόνους να έχουν πέσει από όλες τις πλευρές, µια συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην εφηµερίδα «Εποχή» πυροδότησε µια νέα εσωστρέφεια, προκαλώντας τη σφοδρή ενόχληση των προεδρικών του κόµµατος και µια δηµόσια, ελεγχόµενη µεν αλλά κριτική, απάντηση του Παύλου Πολάκη.
Το σηµαντικότερο όµως είναι ότι η συνέντευξη Τσακαλώτου -λίγες µόλις ηµέρες µετά την απόφασή του να µην υπογράψει την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία της πρώτης κατοικίας, γεγονός που έδωσε τροφή κριτικής και στον κ. Μητσοτάκη εντός της Βουλής- φαίνεται πως προκάλεσε ενόχληση και στην ηγεσία του κόµµατος. Τόσο για το timing όσο και για το περιεχόµενό της. Ως εκ τούτου, στη συνέντευξή του ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στα περί (αποκλειστικά) αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, σηµειώνοντας πως εάν µε τον όρο Κεντροαριστερά εννοούµε την πολιτική γεωγραφία που ήδη καταλαµβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε η στροφή έχει γίνει: «Είτε µας αρέσει είτε όχι καταλαµβάνει ηγεµονικά το πολιτικό φάσµα από την Αριστερά έως το Κέντρο. Την πολιτική γεωγραφία της λεγόµενης δηµοκρατικής παράταξης» είπε µε νόηµα, απαντώντας µε αυτό τον τρόπο στους σχολιασµούς Τσακαλώτου πως ήταν και είναι ακατανόητη η επιχείρηση να µετατοπιστεί ιδεολογικά και προγραµµατικά ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία στην Κεντροαριστερά ως αδιάβαστη και αυτοκαταστροφική.
Συγχρόνως όµως ο Αλέξης Τσίπρας δεν άφησε ασχολίαστη και την αναφορά του τοµεάρχη Οικονοµικών πως για το συλλογικό κόµµα προϋπόθεση είναι η εσωκοµµατική δηµοκρατία «και τα πολιτικά δικαιώµατα των µελών να µην εκχωρούνται στην ηγετική οµάδα, όσο φωτισµένη και αν είναι». Η απάντηση Τσίπρα ήρθε µε αιχµές: «Ακούω µε µεγάλη προσοχή τη συζήτηση για την ανάγκη να εµβαθύνουµε τη δηµοκρατία και να στηρίξουµε τα δικαιώµατα των µελών. Αυτό νοµίζω για να έχει νόηµα και περιεχόµενο πρέπει να συµβαδίζει µε την εκχώρηση του δικαιώµατος λήψης αποφάσεων µετά από πλατύ και ουσιαστικό διάλογο στη βάση του κόµµατος. Και η τεχνολογία εύκολα µπορεί να µας βοηθήσει σε κάτι τέτοιο. Αν όµως δεν συµβαδίζει µε παρόµοιες ριζοσπαστικές πρακτικές µένει κενό γράµµα και εύκολα παρερµηνεύεται ως δικαίωµα σε µηχανισµούς και όχι στα µέλη».
Η συγκεκριµένη αναφορά Τσίπρα ερµηνεύτηκε, πάντως, και ως υπαινιγµός για την προηγούµενη στάση της µειοψηφίας του κόµµατος, που αντέδρασε στη διενέργεια ηλεκτρονικού δηµοψηφίσµατος για το νέο όνοµα του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας δεν απέκλεισε αυτήν τη φορά την πιθανότητα να αποτελέσει αντικείµενο συζήτησης ο τρόπος εκλογής του, ακόµη και από τη βάση (σηµειωτέον πως κάτι τέτοιο δεν το επιθυµεί η τάση των «53» και άλλα στελέχη της εσωκοµµατικής µειοψηφίας). «Το τελευταίο που µε απασχολεί είναι το πώς θα εκλεγώ» είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι «µε απασχολεί να βρούµε ένα θεσµικό πλαίσιο λειτουργίας που θα βαθύνει τη δηµοκρατία και θα δίνει νόηµα και αξία στα µέλη του κόµµατος», για να σηµειώσει ότι στην πορεία προς το συνέδριο θα τα κουβεντιάσουµε όλα αυτά.
Η κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αν και δείχνει ήρεµη, παραµένει φορτισµένη. Στελέχη της τάσης των προεδρικών δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για την απροθυµία του τοµεάρχη Οικονοµικών του κόµµατος να συνυπογράψει την τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως επίσης και για την τάση του να υπενθυµίζει, µεσούσης της διεύρυνσης, σε όλες τις δηµόσιες παρεµβάσεις του πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα αριστερό κόµµα που απλώς θα µπορούσε να συνεργαστεί µε πολιτικές δυνάµεις του προοδευτικού χώρου, κάτι που εξόργισε και τους συντρόφους του στις Νοµαρχιακές Επιτροπές Ηρακλείου και Ρεθύµνου.
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ