Πολιτική|13.08.2020 15:37

Oruc Reis: Το τουρκικό πλοίο είναι και πάλι στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Newsroom

Έφτασε και πάλι στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis, μετά την αναστροφή που είχε κάνει νωρίς το πρωί της Πέμπτης. Σύμφωνα με  πληροφορίες, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο άλλαξε ξανά κατεύθυνση το πρωί και κινούνταν νοτιοδυτικά, εντός της κυπριακής ΑΟΖ και  εντός της παρανόμου εκδοθείσας τουρκικής NAVTEX. Το Oruc Reis συνοδεύεται από βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού οι κινήσεις των οποίων παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

«Το Oruç Reis θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του στην περιοχή έως τις 23 Αυγούστου. Η απαίτηση μιας θαλάσσιας δικαιοδοσίας για το νησί Μεΐς (σ.σ.: Καστελόριζο), το οποίο απέχει 2 χλμ. από την τουρκική ακτή και 580 χλμ από την ηπειρωτική Ελλάδα, δεν μπορεί να εξηγηθεί με λογική και κοινή λογική. Είναι αστείο να ισχυρίζεται ότι ένα νησί 10 km2 έχει ναυτική δικαιοδοσία 40 χιλιάδων km2» τόνισε στον παραληρηματικό του λόγο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως θα συνομιλήσει εντός της ημέρας με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για να επιχειρήσει να κατευνάσει τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

«Σήμερα θα έχω συνομιλία με την κυρία Μέρκελ και τον κύριο Μισέλ», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα προς τα μέλη του κυβερνώντος κόμματός του, του AKP.«Η λύση στην ανατολική Μεσόγειο περνά από τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας ωστόσο πως η Άγκυρα «δεν θα αφήσει καμιά χώρα να καταπατήσει τα δικαιώματά της». Συνεχίζοντας είπε ότι αποζητά διάλογο με την Ελλάδα: «Αν λειτουργήσουμε ευσυνείδητα και με λογική μπορεί να βρεθεί μία φόρμουλα σε μία λογική "kazan-kazan" (win-win, κατάσταση κατά την οποία βγαίνουν όλοι κερδισμένοι), που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων των πλευρών».

Η Αθήνα κατηγορεί την Άγκυρα ότι παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας διεξάγοντας έρευνες για ενεργειακές πηγές νότια του Καστελορίζου, όμως η Άγκυρα αρνείται να παραδεχθεί πως το νησί αυτό, που βρίσκεται κοντά στις ακτές της, περιορίζει το πεδίο δράσης της. «Το να διεκδικείς θαλάσσια κυριαρχία χρησιμοποιώντας το νησί Μεΐς (Καστελόριζο), που βρίσκεται στα δύο χιλιόμετρα από τις τουρκικές ακτές και στα 580 χιλιόμετρα από τη μητροπολιτική Ελλάδα, δεν μπορεί να εξηγηθεί λογικά», ισχυρίσθηκε σήμερα ο Ερντογάν.

T

Συνεχίζοντας, ο Ερντογάν πρόσθεσε: «Έχουμε δηλώσει ότι καμία ξένη εταιρεία ή πλοίο δεν μπορεί να πραγματοποιήσει δραστηριότητες εξερεύνησης στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες μας. Ωστόσο, βλέπουμε ότι η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει τις προκλήσεις με τη βοήθεια μιας χώρας που δεν έχει ακτή στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία δεν αυξάνει την ένταση στη Μεσόγειο, η Τουρκία και η Βόρεια Κύπρος προσπαθούν να αγνοήσουν τη νοοτροπία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Μιλώ ειλικρινά. Ο στόχος της Ελλάδας και της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μας περιορίσει μόνο στον Κόλπο της Αττάλειας στη Μεσόγειο. Δεν απειλούμε κανέναν, αλλά δεν φοβόμαστε και κανέναν».

Η πορεία που χάραξε το Oruc Reis από χθες το απόγευμα στις 19:30 όταν εξήλθε της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Στην Ελλάδα οι γαλλικές δυνάμεις

Υπενθυμίζεται ότι στην ελληνική επικράτεια εισήλθαν οι γαλλικές δυνάμεις που προανήγγειλε ότι θα στείλει ο Εμανουέλ Μακρόν ύστερα από την επικοινωνία που είχε χθες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εκφράζοντάς του τη συμπαράσταση των Γάλλων απέναντι στις προκλητικές ενέργειες των Τούρκων στην ελληνική ΑΟΖ και στα όρια της υφαλοκρηπίδας της χώρας μας, από το Oruc Reis και τα συνοδά τουρκικά πολεμικά πλοία.

Στην Κρήτη έφτασαν ένα ελικοπτεροφόρο πλοίο και δύο πολεμικά αεροσκάφη Rafale. Τα δύο αεροσκάφη που ήταν σταθμευμένα σε αεροπορική βάση της Πάφου, απογειώθηκαν σήμερα το πρωί με κατεύθυνση προς την Ελλάδα και πέταξαν πάνω από την περιοχή που έχει δεσμεύσει με την παράνομη NAVTEX οι Τούρκοι και κινείται το Oruc Reis στέλνοντας έτσι σαφές μήνυμα ότι το «μάτι» της Γαλλίας και της Ευρώπης γενικότερα παρακολουθεί στενά την παραβατική συμπεριφορά των Τούρκων.

Oruc Reisελληνοτουρκικές σχέσειςΤουρκίαυφαλοκρηπίδα