Πολιτική | 22.08.2020 21:10

Oruc Reis: Ποια τα τρία σενάρια μετά την ολοκλήρωση της τουρκικής NAVTEX

Newsroom

Για 13η μέρα πλέει εντός της κυπριακής ΑΟΖ το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Orus Reis. Το τουρκικό σκάφος που συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά πλοία κινείται σε μικρότερες γραμμές δείχνοντας ότι θέλει να ολοκληρώσει κομμάτια από τα οποία δεν έχει περάσει μέχρι τώρα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV τα σενάρια είναι τρία. Το πιο ρεαλιστικό σενάριο είναι την Κυριακή (23/8) το ερευνητικό να αποχωρήσει από την περιοχή μαζί με τον στολο που τον συνοδεύει. Αυτό θα σημαίνει άμεση αποκλιμάκωση από την Τουρκία

Το δεύτερο σενάριο είναι να φύγει το Oruc Reis μαζί με τα συνοδευτικά πλοία και ο τουρκικός στόλος να παραμείνει στο Αιγαίο. Αυτό θα σημαίνει ότι και ο ελληνικός στόλος θα μείνει στις θέσεις του και θα παρακολουθεί τις επόμενες κινήσεις. Το τρίτο και τελευταίο σενάριο θα ήταν να έφευγαν και να επέστρεφαν όλοι στις βάσεις τους ή να βγει μία νέα NAVTEX και το Oruc Reis να παραμείνει στην περιοχή για νέες έρευνες. Εάν συμβεί ένα τέτοιο γεγονός τότε θα περιμένουμε να βγει μία νέα NAVTEX το πρωί της Δευτέρας.

Ακόμη το ΓΕΕΘΑ σχεδιάζει μία άσκηση υψηλού συμβολισμού με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθεί στα νότια της Κρήτης με πολλά σενάρια και τη συμμετοχή τόσο των αεροσκαφών όσο και των ναυτικών δυνάμεων της χώρας μας.

Στο μεταξύ, το βλέμμα του ξένου παράγοντα και το άγρυπνο μάτι του συστήματος ελληνικής επιτήρησης είναι στραμμένα στα μεσάνυχτα της Κυριακής, όταν και εκπνέει η τουρκική NAVTEX. «Η Τουρκία δεν έχει προετοιμαστεί για σοβαρή επιχειρησιακή "θερμή" κατάσταση. Έχει προετοιμαστεί κατάλληλα για να κάνει προπαγάνδα και επίδειξη στη σημαία» λέει στο Open TV ο πτέραρχος ε.α, Ευάγγελος Γεωργούσης. 

Πλέον, με φόντο τις πιέσεις για επανέναρξη διερευνητικών επαφών όλοι περιμένουν να δουν εάν ο πρόεδρος της Τουρκίας επικυρώσει τη συμμετοχή της χώρας του, προβαίνοντας σε κίνηση κλιμάκωσης, ανανέονοντας τη χρονική διάρκεια της NAVTEX. «Πρέπει να ανακτήσουμε εμείς την πρωτοβουλία των κινήσεων. Δηλαδή να μην είναι η τουρκική επιθετικότητα αυτή που θα βάζει τους όρους της ατζέντας» τονίζει στο Ανοιχτό Κανάλι ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης.

Την ίδια ώρα βρίσκεται στο μικροσκόπιο η «ύποπτη» NAVTEX για την έξοδο ενός ακόμη ερευνητικού σκάφους. Το Ντουπιντάκ Μαρμαρά θα «σαρώσει» την τουρκική ακτογραμμή κατά μήκος του Αιγαίου, σύμφωνα με την προαναγγελία του σταθμού της Σμύρνης. Την ίδια ώρα η Άγκυρα ζυγίζοντας τα επόμενα βήματά της στο μέτωπο νοτίως του Καστελόριζου, ανοίγει τη στρόφυγγα της έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ. Η αναγγελία της Λευκωσίας για τα ναυτικά γυμνάσια σε μία ευρεία περιοχή που «εγκλωβίζει» τη δράση του Γιαβούζ, προκαλεί την αντι-NAVTEX της Άγκυρας.

Από την πλευρά της η Αθήνα κόντρα σε όσα λέει ο Ερντογάν διατηρεί σε σταθερή τροχιά τις διπλωματικές της κινήσεις. Συγκεκριμένα μία μέρα μετά την άφιξη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα, επικυρώνεται από τη Βουλή η συμφωνία θαλασσίων ζωνών με Αίγυπτο και Ιταλία. Με αυτό το χαρτί η χώρα μας θα προσέλθει στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε όπου θα τεθούν επί τάπητος οι κυρώσεις κατά της Άγκυρας.

Τέλος η ερχόμενη Παρασκευή δεν αποκλείεται όπως άλλωστε αποκάλυψε και το Open TV να είναι η μέρα της πρώτης επαφής των δύο αποστολών (Ελλάδας - Τουρκίας). Ο επικεφαλής της Ελλάδας θα είναι ο πρέσβης επί τιμή Παύλος Αποστολίδης και της Τουρκίας ο έμπειρος διπλωμάτης Τσαγατάι Ερτσεγές. 

Παράλληλα μέσα σε αυτό το κλίμα εντείνονται οι κινήσεις υψηλού συμβολισμού από τις κοινές δραστηριότητες των Ενόπλων Δυνάμεων με τις συμμαχικές χώρες. Εντός των προσεχών ωρών αναμένεται η άφιξη στη Σούδα των F-16 από τα Αραβικά Εμιράτα, ενώ προγραμματίζεται και η συνεκπαίδευση με τις αιγυπτιακές αεροναυτικές δυνάμεις.

ΤουρκίαOruc Reisκυπριακή ΑΟΖΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν