Πολιτική|03.09.2020 14:49

Το νέο σόου Ακάρ με F-16 και η απάντηση του Στέλιου Πέτσα στις προκλήσεις

Newsroom

Νέα μηνύματα προς Ελλάδα και Κύπρο απέστειλε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, στο πλαίσιο επιθεώρησης στο Κέντρο Διακλαδικών Αεροπορικών Επιχειρήσεων.

Της Μαρίας Ζαχαράκη

Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και την Κύπρο δήλωσε ότι η Τουρκία σέβεται την πολιτική και εδαφική ακεραιότητα όλων των γειτόνων της, προσθέτοντας ότι «από την άλλη πλευρά, όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα παραιτηθούμε των δικαιωμάτων μας και δεν θα επιτρέψουμε τα δικαιώματά  μας να παραβιαστούν. Υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται εδώ από χιλιόμετρα μακριά και προσπαθούν να εκφοβίσουν, να διεκδικήσουν δικαιώματα και να παίξουν το ρόλο του φύλακα αγγέλου. Είναι δεν είναι δυνατόν να το δεχτούμε, συνάδελφοι. Όπως ήρθαν, έτσι θα φύγουν».

Νέες προειδοποιήσεις Ακάρ αλα… ‘74

Ο Χουλουσί Ακάρ τόνισε ότι η Τουρκία ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας, τις δικαστικές αποφάσεις, τη διεθνή πρακτική και τις σχέσεις καλής γειτονίας σε αντίθεση με την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι έχει δίκιο με έναν τέτοιο τρόπο που δεν βγάζει νόημα, λέγοντας ‘αυτό έτσι έχει’ και έχοντας τη στήριξη της Γαλλίας και της ΕΕ. Ακόμα κι αν φέρετε όλο τον κόσμο μαζί σας, δεν μπορείτε ποτέ να μας πείσετε ότι 2x2=5. Δεν ισχύει. Δεν μπορείτε να αλλάξετε την πραγματικότητα ότι 2x2=4, ανεξάρτητα από το ποιος σας στηρίζει. Η Κύπρος είναι εθνική μας υπόθεση. Όπως προστατεύσαμε τα δικαιώματα των αδελφών μας το 1974, είμαστε στην ίδια θέση και το 2020».

Δηλώνοντας ότι η Ελλάδα έχει εξοπλίσει 16 νησιά κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάνης, ο Ακάρ τόνισε πως «Δεν μπορείτε πλέον να κάνετε κάτι τέτοιο». Παρόλα αυτά, η Τουρκία εξακολουθεί να απευθύνει έκκληση για διάλογο, όπως είπε. 

«Παρόλα αυτά, εμείς εξακολουθούμε να μιλάμε σε κάθε επίπεδο για διάλογο. Διάλογο! Ελλάδα και Τουρκία... Αλλά υπάρχουν ορισμένοι ‘νταήδες’,  που είναι δύσκολο να τους καταλάβεις. Η Γαλλία, για παράδειγμα, με ποιο δικαίωμα έρχεσαι εδώ; Δεν είσαι εγγυήτρια, δεν έχεις κάποια συμφωνία, ούτε δικαιώματα και συμφέροντα εδώ, ούτε είσαι ο εκπρόσωπος της ΕΕ.

Αν λέτε, ‘Θα γίνω ήρωας’, αυτή η εποχή του εκφοβισμού έχει τελειώσει. Δεν ψάχνουμε για ένταση ή εκφοβισμούς. Διεκδικούμε σαφώς τα δικαιώματα, τη συνάφεια και τα συμφέροντά μας με πίστη, γνώση, λογική και επιστήμη. Κανείς δεν μπορεί να το αποτρέψει», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΑΜ, καλώντας από άλλες φίλες και συμμαχικές χώρες (σ.σ. ΗΠΑ) να είναι αντικειμενικές.

«Οι τρίτες χώρες πρέπει να μελετούν τα ζητήματα με βάση την κοινή λογική. Εάν γίνει αυτό, τότε μπορεί να επιλυθεί. Εάν άρετε το εμπάργκο στη νότια Κύπρο, εάν προσπαθήσετε να ‘σπάσετε’ την ισορροπία κατ’ αυτόν τον τρόπο, αυτό θα φέρει σύγκρουση, όχι επίλυση, αλλά αδιέξοδο. Όλοι πρέπει να το γνωρίζουν αυτό», κατέληξε.

Ο Χουλουσί Ακάρ πέταξε επίσης με F-16 πάνω από τα Δαρδανέλια στο βόρειο Αιγαίο, όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

T

Πέτσας σε Αγκυρα: «Η Ελλάδα δεν τρομοκρατείται, δεν εκβιάζεται»

Πάντως, η ελληνική πλευρά απαντά σε κάθε τουρκική πρόκληση. Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ξεκίνησε από την Τουρκία, λέγοντας: «Η Ελλάδα με μεθοδικότητα και συνέπεια εμπεδώνει την πεποίθηση σε όλο τον κόσμο ότι αποτελεί παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας σε όλη τη ΝΑ Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Και συνέχισε: «πέρα από την παραδοσιακή συμμετοχή της σε όλα τα διεθνή φόρα που προωθούν την ειρηνική συνύπαρξη των λαών, τους τελευταίους μήνες οριοθέτησε με την Ιταλία και την Αίγυπτο θαλάσσιες ζώνες με απόλυτο σεβασμό στις σχέσεις καλής γειτονίας και στο δίκαιο της θάλασσας. Αντίθετα η Τουρκία πότε με το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο, πότε με παράνομες δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο, πότε με διαδοχικές παράνομες NAVTEX και πότε με την προκλητική ρητορική της ηγεσίας της λειτουργεί ως ταραξίας και παράγοντας αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή μας».

Ο κ. Πέτσας τόνισε μάλιστα πως «στη διαπίστωση αυτή καταλήγουν και όλοι οι σημαντικοί διεθνείς παράγοντες στην Ευρώπη και στην Αμερική. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν ήδη καταρτίσει έναν κατάλογο κυρώσεων και καλούν την Αγκυρα να προχωρήσει σε έμπρακτη αποκλιμάκωση διαφορετικά θα τον ενεργοποιήσουν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες με αλλεπάλληλες τοποθετήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποδοκιμάζουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Είναι, λοιπόν, στο χέρι της Aγκυρας να επιλέξει είτε έμπρακτη αποκλιμάκωση είτε κυρώσεις».

Και πρόσθεσε: «Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα απαντά με πολιτική, διπλωματική και επιχειρησιακή επαγρύπνηση, ψυχραιμία και εθνική αυτοπεποίθηση. Η θέση μας ήταν και είναι ξεκάθαρη: βασισμένοι αποκλειστικά και μόνο στο διεθνές δίκαιο, στο δίκαιο της θάλασσας και τις αρχές καλής γειτονίας επιδιώκουμε συμφωνίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της χώρας μας με όλες τις γειτονικές χώρες συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Διάλογος όμως κάτω από απειλές, απόπειρες εκβιασμού και προκλήσεις δεν γίνεται».

Απαντώντας για το δημοσίευμα της Μιλιέτ που εμφάνισε πιο διαλλακτικό τον Ερντογάν είπε: «Είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας και όλων των λαών να έχουμε ειρηνικές διευθετήσεις των εκκρεμοτήτων». Κάλεσε την τουρκική ηγεσία να ξανασκεφτεί προκλητικές ενέργειες που έχει ήδη κάνει και να έρθει στο τραπέζι του διαλόγου.

ΤουρκίαΣτέλιος Πέτσαςκρίση στη ΜεσόγειοΧουλούσι Ακάρτουρκικές προκλήσεις