Πολιτική|09.09.2020 23:35

Τουρκική φρεγάτα στα ανοιχτά του Καστελόριζου - Επίθεση προπαγάνδας των Τούρκων

Newsroom

Σταθερά «κλειδωμένο» στο στόχαστρο αλλά και στο «μάτι» της Άγκυρας παραμένει το ακριτικό Καστελόριζο. Σύμφωνα με την απεσταλμένη του Open TV, Γεωργία Λαγού, στη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου, αλλά σε διεθνή ύδατα, πλέει τουρκική φρεγάτα.

Την ίδια ώρα οι κάτοικοι του ακριτικού νησιού είναι συνηθισμένοι σε τέτοιου είδους εικόνες και έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην επικαιρότητα και συγκεκριμένα στην συνάντηση που θα έχει την Πέμπτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, στην Κορσική. Παράλληλα το νησί «πολιορκείται» από ξένα Μέσα Ενημέρωσης με τους δημοσιογράφους να καταγράφουν την καθημερινότητα των κατοίκων και προσπαθούν να δουν τι ακριβώς συμβαίνει. 

Από την άλλη πλευρά τα τουρκικά ΜΜΕ προβάλλουν κακοστημένα τηλεοπτικά show παραπληροφόρησης σε απευθείας σύνδεση 24 ώρες το 24ωρο, με πρώτο πλάνο το ακριτικό Καστελόριζο. Μάλιστα, κατηγορούν την Ελλάδα για ισχυρή παρουσία στρατιωτικής δύναμης στο νησί. Οι Τούρκοι δημοσιογράφοι τη μία προβάλλουν μία τουρκική φρεγάτα και ισχυρίζονται με υπερηφάνεια ότι το σκάφος παραβιάζει τα ελληνικά χωρικά ύδατα μπροστά από το Καστελόριζο και από την άλλη ανακαλύπτουν νέα φέρι μποτ που μεταφέρουν αντί για ελληνικό στρατό, ορδές δημοσιογράφων.

«Η Τουρκία θέλει να δείξει με κάθε τρόπο ότι δεν δέχεται την ένωση των Οικονομικών Ζωνών Ελλάδας - Κύπρου λόγω του Καστελορίζου» σημειώνει μιλώντας στο Open TV, ο διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος. 

Παράλληλα ενισχύοντας τον πόλεμο της προπαγάνδας μέσα από τα τηλεοπτικά παράθυρα πρώην μυστικοί πράκτορες και στρατιωτικοί ζητούν να εγκατασταθεί απέναντι από το Καστελόριζο μία συστοιχία S-400

Συνεχίζει τα εμπρηστικά δημοσιεύματα η Γενί Σαφάκ

Συνεχίζει τα εμπρηστικά δημοσιεύματα η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ. «Η Τουρκία είναι η πλευρά που νομικά είναι ισχυρή. Για τα εξοπλισμένα νησιά μόνη λύση είναι η στρατιωτική επιλογή» αναφέρει η εφημερίδα που πρόσκειται στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πολύ συχνά δημοσιεύει προπαγανδιστικά άρθρα, ανάμεσα στα οποία και πολλά fake news.

«Τούρκοι και Έλληνες αξιωματούχοι θα συναντηθούν αύριο για την μείωση της στρατιωτικής έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα η οποία μέχρι σήμερα έχει απορρίψει τις εκκλήσεις της διπλωματίας της Τουρκίας για μία δίκαιη μοιρασιά στην Ανατολική Μεσόγειο με την συμφωνία που έκανε με την Αίγυπτο έκλεισε τις πύλες σε αυτή την πιθανότητα. Ειδικοί αναφέρουν πώς η Τουρκία νομικά είναι ισχυρή και δηλώνουν πως: Το διεθνές δικαστήριο θα υποχρεωθεί να βγάλει μία απόφαση κατά της Ελλάδας. Η Ελλάδα γνωρίζοντας το αυτό και επειδή οι παραβιάσεις δικαιωμάτων δεν συνάδουν με το δίκαιο προσπαθεί αυτά να τα θέσει σε πολιτική βάση. Οι ειδικοί αναφερόμενοι στα εξοπλισθέντα νησιά, είπαν πως η μόνη λύση είναι η στρατιωτική επιλογή», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Στη Γενί Σαφάκ μίλησε και ο Χασάν Οζκάν, από το Κέντρο Στρατηγικών Ερευνών Ρούμελης-Βαλκανίων, ο οποίος επισημαίνει πως αν αποτύχουν οι διπλωματικές επαφές «η Τουρκία έχει το νόμιμο δικαίωμα να εισβάλλει στα ελληνικά νησιά, όπως το έπραξε στη Συρία για την αυτοπροστασία της».

«Γαλλία και Ελλάδα επιχειρούν να πείσουν την ΕΕ για το θέμα των κυρώσεων ενάντια στην Τουρκία. Διακρίνεται όμως ότι οι άλλες χώρες δεν το βλέπουν αυτό και τόσο θερμά διότι βλέπουν την αλήθεια. Διότι αυτό που κάνει η Ελλάδα είναι ολοφάνερο. Η ΕΕ δεν πρέπει να παραμελήσει τις υπαρξιακές της αξίες. Δεν πρέπει να υποθηκεύσει τις σχέσεις της με την Τουρκία λόγω των παράνομων αιτημάτων και επιθυμιών της Ελλάδας» αναφέρει ο Οζκάν, παρουσιάζοντας στη συνέχεια τη χώρα μας ως… εισβολέα στα νησιά του Αιγαίου.

«Καθώς η Ελλάδα χωρίς να υπολογίζει τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων διατάραξε το status των αποστρατικοποιημένων νησιών, πλέον η Τουρκία, λόγω γεωγραφίας αλλά και ιστορικών δικαιωμάτων, πλέον έχει δικαιώματα. Η Τουρκία σε αυτά τα θέματα, είναι πρόθυμη να μιλήσει με την Ελλάδα η οποία έχει προκαλέσει νομικό κενό στα νησιά και έχει καταστεί πια ¨εισβολέας¨ (…) Έτσι ο μόνος δρόμος της Τουρκίας είναι η de facto δημιουργία καταστάσεων και η πλήρωση του νομικού κενού. Η Τουρκία βάσει διεθνούς δικαίου έχει αυτό το δικαίωμα. Όπως στην Συρία αποφασίσαμε μόνοι μας έτσι και στο θέμα των νησιών αν δεν βρούμε ομόλογο στο τραπέζι και αν μπλοκαριστεί η διπλωματία, τότε όπως έχει αναφέρει και ο κύριος ΠτΔ μας πολλές φορές, τότε θα αποφασίσουμε μόνοι μας».

Τον περασμένο Ιανουάριο, ο πατέρας του «αναλυτή» της Σαμπάχ, Φερούχ Οζκάν, από την Κωνσταντινούπολη, είχε παρουσιαστεί ως πρόεδρος της αυτοαποκαλούμενης ως «Αυτόνομης Συνόδου Διαπραγμάτευσης Δυτικής Θράκης» ζητώντας από την Αθήνα «διαπραγμάτευση» για «ειδικό καθεστώς» στην ελληνική Θράκη, με βολές κατά του τότε Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Βαθιά ανησυχία για τις τουρκικές έρευνες στο Καστελόριζο

Στο μεταξύ, τη βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ για τις συνεχιζόμενες ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο τονίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για το ενδεχόμενο να επεκταθούν οι τουρκικές έρευνες πολύ κοντά στο νησί του Καστελόριζου. «Γνωρίζουμε αυτές τις μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες. Όπως έχουμε δηλώσει προηγουμένως και γενικώς, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις της Τουρκίας για την έρευνα φυσικών πόρων σε περιοχές, όπου η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην ανατολική Μεσόγειο», απάντησε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε σχετική ερώτηση.

Παράλληλα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τη σθεναρή στήριξη του στον διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενθαρρύνοντας όλα τα μέρη να ξαναρχίσουν τη συζήτηση για τα συγκεκριμένα θέματα. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν σταματήσει να υποστηρίζουν το τελευταίο διάστημα την ανάγκη να υπάρξει αποκλιμάκωση, με τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ να σημειώνει ότι καμία πλευρά δεν πρέπει να επιδιώκει τη δημιουργία τετελεσμένων μέσω της επίδειξης ισχύος.

Τέλος, επανέλαβε την πάγια αμερικανική θέση που επιδιώκει την αξιοποίηση των πόρων της Ανατολικής Μεσογείου κατά έναν τρόπο που θα προάγει τη συνεργασία και θα παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή.

κρίση στη ΜεσόγειοΤουρκίαΚαστελόριζοΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν