Χουλουσί Ακάρ: Η Ελλάδα να σωπάσει για να μη γίνει μεζές για τα συμφέροντα άλλων
Μαρία ΖαχαράκηΓια να μειωθεί η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο μερικοί πρέπει να σιωπήσουν, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, και συνέστησε στην Ελλάδα «να μη γίνει μεζές για χάρη κάποιων χωρών που την χρησιμοποιούν για τα δικά τους συμφέροντα», όπως υποστήριξε.
Σε ομιλία του για την έναρξη της εκπαιδευτικής χρονιάς στη διοίκηση της ταξιαρχίας του Πεζικού Αμφίβιων Δυνάμεων, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι «όσοι κάνουν τεχνάσματα εναντίον της Τουρκίας, θα απογοητευτούν όπως έγινε και στο παρελθόν«. «Για να μειωθεί η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο μερικοί απλώς πρέπει να σιωπήσουν. Δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα, φτάνει να σιωπήσουν», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Χουλουσί Ακάρ προσθέτοντας ότι «συνιστούμε ανεπιφύλακτα στη γείτονά μας Ελλάδα να μην αφήσει να την χρησιμοποιούν κάποιες χώρες για τα δικά τους συμφέροντα και να μην γίνει μεζές για χάρη τους».
Ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ακόμη ότι δίνουν μεγάλη σημασία στον διάλογο και πρόσθεσε: «Σε αυτό το πλαίσιο κάθε φορά καλούμε τους Έλληνες γείτονές μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σε διάλογο, τους καλούμε για πολιτική λύση και θα συνεχίσουμε να τους καλούμε». «Η τουρκική αντιπροσωπεία συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν χθες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ», ανέφερε.
Ο Χουλούσι Ακάρ είπε ότι πραγματοποιήθηκαν τέσσερις μεγάλες ασκήσεις και κοινές ασκήσεις στην ανατολική Μεσόγειο τις τελευταίες 15 μέρες και πρόσθεσε: «Αν αυτές οι ασκήσεις δεν είναι απειλές, τότε τι είναι; Εμείς μιλάμε για φιλία, για σχέσεις καλής γειτονίας, και μας απαντούν με εξοπλισμό, αύξηση στρατιωτικών δυνάμεων και ασκήσεις. Αυτά, ασφαλώς, είναι ενέργειες που αυξάνουν την ένταση. Αυτό που πρέπει να γίνει για να μειωθεί η ένταση είναι αρκετά απλό: διάλογος, αμοιβαίες διαπραγματεύσεις, επικέντρωση στις πολιτικές λύσεις, να γίνουν εργασίες γι' αυτά. Διαφορετικά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα υπάρξουν άσχημες συνέπειες».
Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι «από τη μια γίνεται λόγος για διάλογο, για μείωση της έντασης και από την άλλη δοκιμάζεται η υπομονή μας από κάποιες βίαιες προκλήσεις, ενέργειες και συζητήσεις που προκαλούν ένταση, αγνοώντας ακόμη και τη συμμαχία μας το ΝΑΤΟ. Θέλω να δηλώσω ότι αυτός δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος. Δεν είναι αδυναμία που είμαστε υπομονετικοί και μιλάμε για σχέσεις καλής γειτονίας. Δεν αποτελεί απειλή να λέμε ότι δεν επιτρέπουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός. Ούτε και ότι υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας μέχρι τέλους. Εμείς δεν απειλούμε κανέναν», ανέφερε.
Ο Χουλούσι Ακάρ είπε ότι είναι απαραίτητο να αντλεί κανείς διδάγματα από την ιστορία και πρόσθεσε: «Ξέρουν τι κάναμε το 1974 παρά όλες τις δυσκολίες και τις αδυναμίες. Επομένως για τις δραστηριότητες που θα γίνουν την περίοδο που ακολουθεί, κανείς δεν αμφιβάλλει ότι θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας με τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που έχουμε σήμερα. Προστατεύουμε πάντα τόσο τα δικά μας νόμιμα συμφέροντα όσο και τα συμφέροντα των αδελφών μας της "ΤΔΒΚ" με βάση το διεθνές δίκαιο».
Για τις δηλώσεις του Γάλλου Πρόεδρου, ο Χουλούσι Ακάρ είπε «προσπαθούν να προκαλέσουν διαμάχες στην ενότητά μας ξεπερνώντας τα όριά τους”. Οι δηλώσεις αυτές που έχουν στόχο να σπείρουν διχόνοια, δεν έχουν καμιά απήχηση στον λαό μας», ανέφερε.
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων