Πολιτική|15.09.2020 16:18

Τούρκος αντιναύαρχος: Τα κοιτάσματα κάτω της Κρήτης επαρκούν για 6 αιώνες

Μαρία Ζαχαράκη

«Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που υπάρχουν νότια της Κρήτης φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες της Τουρκίας σε ενέργεια για 572 χρόνια», υποστήριξε ο αρχιτέκτονας του τουρκο-λιβυκού μνημονίου και πρόσφατα αποπεμφθείς από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, αντιναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί. Μιλώντας σε εκπομπή του τουρκικού καναλιού «ΧαμπέρΤουρκ», ο Γιαϊτζί υποστήριξε ότι «αυτή η περιοχή –λέγεται- ότι έχει τα πιο πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων στον κόσμο. Στα νότια της Κρήτης. Γι’ αυτό και όλο το πρόβλημα πηγάζει από εδώ. Δηλαδή αυτά τα κοιτάσματα εδώ είναι τόσο πλούσια όσο εδώ (δείχνει κάτω από την Κύπρο). Και μάλιστα ακόμη πιο πλούσια. Έτσι λένε. Επομένως, σύμφωνα με τους υπολογισμούς σήμερα, τα γνωστά αποθέματα είναι πέρα από τα προβλεπόμενα και καλύπτουν της ανάγκες φυσικού αερίου της Τουρκίας για 572 χρόνια».

Η Ελλάδα επεκτάθηκε 5 φορές – Διάλογος σημαίνει παραχωρήσεις στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα του τουρκο-λιβυκού μνημονίου, το ελληνικό κράτος ασκεί επεκτατική πολιτική κι έχει αυξήσει τα εδάφη του κατά 5 φορές από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, παρόλο που χάνει τους πολέμους, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Από το 1830 η Ελλάδα έχει επεκτείνει τα εδάφη της κατά πέντε φορές. Πέντε φορές έχασε τον πόλεμο, πέντε φορές κέρδισε έδαφος… Είναι απίστευτο! Πως το κάνει αυτό; Έχει πολύ καλή διπλωματία. Πρέπει να το παραδεχτούμε αυτό», είπε ο Τούρκος αντιναύαρχος, ο οποίος εκφράζει το φόβο ότι αν η Άγκυρα συμφωνήσει σε διάλογο με την Αθήνα, αυτό θα σημαίνει νέες τουρκικές παραχωρήσεις προς την Ελλάδα.

«Όταν χαρακτηρίζουμε ένα φαινόμενο ως πρόβλημα, πρέπει να προσέχουμε πολύ. Γιατί τη στιγμή που το χαρακτηρίζετε ‘πρόβλημα’, το ανθρώπινο μυαλό θέλει να βρει και τη λύση. Λύση, λύση. Τώρα το πρόβλημα μπορεί να είναι το εξής.

Εάν έχουμε και οι δύο αξιώσεις, αυτό είναι ένα πρόβλημα και η λύση είναι η σύγκλιση των δύο πλευρών σε ένα κοινό σημείο. Αλλά εάν έχετε εσείς μια αξίωση κι εγώ αυτό το αντιλαμβάνομαι ως πρόβλημα, και κάθομαι στο τραπέζι, πρέπει οπωσδήποτε να σας δώσω κάποια πράγματα. Αυτό κάνει η Ελλάδα. Γι’ αυτό το όνομα αυτού του βιβλίου είναι «Οι αξιώσεις της Ελλάδας» και όχι «Τα προβλήματα στο Αιγαίο». Τις αξιώσεις της Ελλάδας δεν πρέπει να τις αντιλαμβανόμαστε ως πρόβλημα. Η Ελλάδα συνεχώς απαιτεί. Από ποιον απαιτεί; Από εμάς απαιτεί. Τη στιγμή που θα καθίσουμε να μιλήσουμε γι’ αυτές τις απαιτήσεις, αυτό θα συζητάμε, για το τί θα δώσουμε», δήλωσε ενώ επανέλαβε τη θέση του ότι το Αιγαίο πρέπει να αλλάξει όνομα, γιατί το επέβαλαν οι Έλληνες.

«Όποιον και να ρωτήσετε θα σας πει ‘προβλήματα στο Αιγαίο, προβλήματα στη θάλασσα Νησιών’. Εμείς ας την πούμε ‘Θάλασσα Νησιών’ (αντί Αιγαίο). Ξέρετε το Αιγαίο είναι η ονομασία που άρχισε να χρησιμοποιείται ύστερα από το 1940. Είναι η ελληνική ονομασία».

Ο Τζιχάτ Γιαϊτζί ισχυρίστηκε ακόμη ότι και η Κυπριακή Δημοκρατία με τις συμφωνίες ΑΟΖ που υπέγραψε με το Ισραήλ, τον Λίβανο και την Αίγυπτο απέκτησε ουσιαστικά 4 φορές μεγαλύτερη θαλάσσια περιοχή από αυτή που της αναλογεί και εγκαλεί την τουρκική κυβέρνηση να κινηθεί και να συνομιλήσει αναλόγως και με τις 3 αυτές χώρες.

«Είναι απαραίτητο να συνομιλήσουμε. Πρέπει οπωσδήποτε να συναντηθούμε, να συμφωνήσουμε με την Αίγυπτο. Πρέπει να συνομιλήσουμε επίσης με το Ισραήλ και να συμφωνήσουμε. Πρέπει να συνομιλήσουμε με τον Λίβανο».

H Χάγη θα αποφασίσει εναντίον της Τουρκίας

Αντίθετος ακόμη και στη νομική διευθέτηση του προβλήματος με την Ελλάδα μέσω της Χάγης εμφανίστηκε ο Τζιχάτ Γιαϊτζί, θεωρώντας ότι οι αποφάσεις της λαμβάνονται κατόπιν πολιτικών πιέσεων και συσχετισμών. Επομένως, στη δεδομένη πολιτική συγκυρία ευνοείται –κατά την άποψή του- η Ελλάδα.

«Αυτά είναι πολιτικοί μηχανισμοί. Κοιτάξτε, το Διεθνές Δικαστήριο και το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο δεν είναι δικαστήρια που παράγουν νομολογία. Δεν μπορεί να επικαλεστεί ως παράδειγμα την απόφαση ενός άλλου δικαστηρίου. Και μέχρι σήμερα φαίνεται αυτό. Κατά 90% μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις με πολιτικές πιέσεις, με πολιτικό βάρος. Εμείς γιατί να διακινδυνέψουμε κάτι τέτοιο; Γιατί να κάνουμε για παζάρι για ένα θέμα που έχουμε δίκαιο;», υποστηρίζει.

Ο αποπεμφθείς αντιναύαρχος αναφερόμενος στο καθεστώς του Καστελόριζου και των άλλων νησιών, που με βάση τις συνθήκες θεωρούνται αποστρατικοποιημένα, υποστήριξε ότι η παραβίαση του καθεστώτος αποστρατικοποίησης καταργεί de facto τη μεταβίβαση της κυριαρχίας τους, ενώ δεν δίστασε να πει ότι τα νησιά Ρω και Φανάρι (Fener) ανήκουν στην Τουρκία.

«Σύμφωνα με τη συνθήκη της Λωζάνης το μοναδικό νησί που μπορεί η Ιταλία να μεταβιβάσει (στην Ελλάδα) είναι το Καστελόριζο. H Ρω και το Φανάρι είναι της Τουρκίας», ισχυρίστηκε ο Τζιχάτ Γιαϊτζί.

Η Ελλάδα αναβαθμίζει τους S-300 – «Η Ρωσία μπαίνει στο παιχνίδι»

Στο μεταξύ, ο τουρκικός τύπος επικαλούμενος δημοσίευμα του Defencenet αναπαράγει σήμερα είδηση, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα αναμένεται να καθίσει στο τραπέζι με τη Ρωσία για να αναβαθμίσει τα ρωσικά συστήματα αεροπορικής άμυνας S-300 από PMU-1 σε PMU-2, τα οποία έχει στην κατοχή της.

Τα τουρκικά ΜΜΕ σχολιάζουν ότι με αυτή την κίνηση η Ρωσία «μπαίνει στο παιχνίδι της ανατ. Μεσογείου».

Η Ελλάδα –αναφέρεται- πιστεύει ότι τα βελτιωμένα S-300, τα οποία θα αναπτυχθούν στο νησί της Κρήτης, θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο κρίσιμων σημείων στην περιοχή.

Κρήτηκρίση στη ΜεσόγειοΤουρκίαφυστικό αέριοΑνατολική Μεσόγειος