Πολιτική | 21.09.2020 14:58

ΕΕ: Yποβαθμισμένο το θέμα της Τουρκίας στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών

Μαρία Ψαρά

Σαφώς υποβαθμισμένο είναι το θέμα της Τουρκίας στο σημερινό Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Παρόλο που οι υπουργοί θα συζητήσουν το θέμα της λίστας των κυρώσεων και ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη, η αναφορά στην επίσημη ατζέντα είναι –κυριολεκτικά- μια λέξη, ενώ οι υπουργοί αναμένεται να κουβεντιάσουν το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου εν γένει. 

Αντίθετα, ψηλά στην ατζέντα είναι το θέμα της Λευκορωσίας, σε βάρος της οποίας οι υπουργοί θα ήθελαν να επιβάλουν κυρώσεις σε βάρος 40 αξιωματούχων το συντομότερο δυνατό  -η λίστα είναι ήδη έτοιμη. Η μόνη διαφορετική «φωνή» είναι της Κύπρου, που χωρίς να μπλοκάρει επισήμως επιμένει σε μια κοινή αντίδραση της ΕΕ σε Τουρκία και Λευκορωσία, όπως άλλωστε είχαν αποφασίσει οι ΥΠΕΞ στην άτυπή τους συνάντηση στο Βερολίνο στο τέλος Αυγούστου. Η Κύπρος ουσιαστικά «δείχνει» τη Γερμανία για αυτήν την ασυνέπεια. 

Μπαίνοντας στο Συμβούλιο, ο Κύπριος ΥΠ.ΕΞ. Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε με νόημα ότι η αντίδραση της ΕΕ δεν μπορεί να είναι αλά καρτ. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι η προσθήκη προσώπων και οντοτήτων στη λίστα με τις κυρώσεις για τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου σε αυτήν την χρονική στιγμή πιθανότατα θα υπονόμευε την προσπάθεια της Γερμανίας να μεσολαβήσει στη διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Οπότε, οι υπουργοί προτιμούν να κρατήσουν το θέμα χαμηλά. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δεν είπε λέξη για Τουρκία μπαίνοντας στο Συμβούλιο. Ενώ ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας ενημέρωσε ότι «προσπαθούμε να φέρουμε την Ελλάδα και την Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και «πιστεύουμε ότι η διπλωματική λύση είναι εφικτή». 

«H αντίδρασή μας για την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η αντίδρασή μας ως ΕΕ στην παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των μελών της ΕΕ, η αντίδρασή μας σε κάθε τι που παραβιάζει την καρδιά των Αρχών και των αξιών δεν μπορεί να είναι αλά καρτ αλλά σταθερή. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει αδιέξοδο στη διπλωματία. Είμαι εδώ, είμαι έτοιμος να εφαρμόσουμε την πολιτική απόφαση που λάβαμε στο Gymnich», τόνισε ο Ν. Χριστοδουλίδης.  

Κάτι τέτοιο δε φαίνεται ορατό, τουλάχιστον σήμερα, αλλά ούτε και στη Σύνοδο Κορυφής, ειδικά αν οι προσπάθειες της Γερμανίας για επανάληψη διαλόγου καρποφορήσουν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διπλωμάτες έχουν προετοιμάσει μια ελάχιστη συναίνεση: Θα υπάρξουν κυρώσεις εναντίον μιας λίστας εταιρειών και ατόμων που παραβίασαν το εμπάργκο όπλων εναντίον της Λιβύης – ανάμεσά τους και τουρκικά πλοία. 

Πάντως, η σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών θα δώσει μια εξήγηση στο γιατί αυξάνονται οι συζητήσεις για την κατάργηση της προϋπόθεσης της ομοφωνίας για την επιβολή κυρώσεων σε άλλες χώρες –μεταξύ εκείνων που ζητούν απλή πλειοψηφία είναι και η Πρόεδρος της Κομισιόν. Το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ θα δείξει επίσης και το αντίστροφο: γιατί είναι τόσο δύσκολο για οποιαδήποτε κυβέρνηση της ΕΕ - ιδίως ένα μικρό κράτος - να αποδεχθεί μια τέτοια αλλαγή.   

«Με την Τουρκία να είναι πιο γεωπολιτικά σημαντική για την ΕΕ και ορισμένες κυβερνήσεις να είναι ευαίσθητες σχετικά με την ενοχλητική Άγκυρα, το αδιέξοδο κυρώσεων μπορεί να βρεθεί ενώπιον των ηγετών της ΕΕ όταν συναντηθούν την Πέμπτη», γράφει το Bloomberg.  

κυρώσειςυπουργοί ΕξωτερικώνΕυρωπαϊκή ΈνωσηΤουρκία