Πολιτική|22.09.2020 14:39

Τα «παζάρια» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με Άνγκελα Μέρκελ και Σαρλ Μισέλ

Μαρία Ζαχαράκη

Ένα νέο «δούναι και λαβείν» ανάμεσα σε Τουρκία και Ε.Ε. αναμένεται να λάβει χώρα στην κρίσιμη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιείται αυτή την ώρα μεταξύ της Άγκυρας, της γερμανικής προεδρίας και του προέδρου της Ευρώπης, προκειμένου η Τουρκία να καθίσει σε διάλογο με την Ελλάδα και να επέλθει ηρεμία στην ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του φιλο-κυβερνητικού Τύπου στην Τουρκία, ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να λάβει θέση υπέρ του διαλόγου προκειμένου να αμβλυνθεί η ένταση με την Ελλάδα, χωρίς προϋποθέσεις όμως. Κι επίσης, θα προειδοποιήσει τους συνομιλητές του να μην υπάρχουν μηνύματα ή παρεμβάσεις άλλων χωρών, όπως η Γαλλία, και κλιμακώσουν την ένταση.

Αλλά επειδή όλα τα… αξιοπρεπή παζάρια πρέπει να προσφέρουν και ανταλλάγματα στην άλλη πλευρά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα περιμένει από την ΕΕ να προχωρήσει άμεσα σε συγκεκριμένα βήματα σε τρία κρίσιμα για την Τουρκία ζητήματα:

- Στην επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία,

- Στην επικαιροποίηση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό

- Σε βήματα προόδου ώστε να αρθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη.

Ο Τούρκος πρόεδρος θα ζητήσει και τα τρία να εξεταστούν άμεσα και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο, ώστε να υπάρξει και αποτέλεσμα.

«Κυρώσεις γιοκ» προβλέπει η Άγκυρα

Τρεις αντίστοιχα είναι και οι κυρώσεις που εξετάζει να επιβάλει η Ε.Ε. στο κράτος της Τουρκίας, πέρα από τις κυρώσεις σε φυσικές ή εμπορικές οντότητες, λόγω της πολιτικής της στην ανατολική Μεσόγειο.

  • Τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία
  • Διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία
  • Αναστολή της τελωνειακής ένωσης.

Αποφάσεις που σίγουρα θα «τσούξουν» την Τουρκία, όπως παραδέχονται κύκλοι στην Άγκυρα, ωστόσο, καμία από τις τρεις κυρώσεις δεν θεωρούνται πλέον πιθανές.

Ενδεχομένως, αυτό που η Άγκυρα αναμένει είναι η εισαγωγή κυρώσεων σε μερικά ονόματα του υπουργείου Ενέργειας, περικοπές στη χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο των υπό ένταξη χωρών και περιορισμούς στη ροή δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προς την Τουρκία.

Η τουρκική πολιτική ανάλυση εκτιμά ότι αυτή τη φορά καταβάλλονται πραγματικές προσπάθειες για να δημιουργηθεί μια ατμόσφαιρα διαλόγου, αλλά κρατάει και πολλές επιφυλάξεις που έχουν να κάνουν με την Ελλάδα και τη Γαλλία.

«Αν η Αθήνα και το Παρίσι τηρήσουν την τωρινή στάση, που η Άγκυρα –βέβαια- κατακρίνει και χαρακτηρίζει έως και επιθετική- δεν αποκλείεται μια νέα κρίση να ξεσπάσει σύντομα», προειδοποιεί δια του Τύπου η Άγκυρα.

Κατόπιν απαίτησης Μέρκελ η απόσυρση του Ορούτς Ρέις

Η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» αποκαλύπτει σήμερα ότι το Oruc Reis αποσύρθηκε κατόπιν απαίτησης της Γερμανίδας καγκελαρίου, κάτι που το έλεγαν και τα ρεπορτάζ στη Γερμανία, αλλά σήμερα το επιβεβαίωσε και πηγή προσκείμενη στο τουρκικό προεδρικό μέγαρο.

Σύμφωνα με τις πηγές της «Χουριέτ», η Μέρκελ πρότεινε 2 φορές στον Ταγίπ Ερντογάν την απόσυρση του Oruc Reis. Μία στις 15 Αυγούστου, οπότε ο Τούρκος πρόεδρος αρνήθηκε κατηγορηματικά, λόγω της συμφωνίας Ελλάδας - Αιγύπτου στις 7 Αυγούστου, καλώντας μάλιστα τη Γερμανίδα καγκελάριο να «συμμορφώσει» την Αθήνα, κι έπειτα στις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε τελικά ο Ταγίπ Ερντογάν το δέχτηκε και λίγες ημέρες μετά, στις 15 Σεπτεμβρίου, αποφασίζει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος να αποσυρθεί για «συντήρηση» στο λιμάνι της Αττάλειας.

κρίση στη ΜεσόγειοΆνγκελα ΜέρκελΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΣαρλ Μισέλ