Δικηγόρος Φύσσα: Φοβάμαι την ατιμωρησία που θα φέρει τη «σοβαρή» Χρυσή Αυγή
Τίμος ΦακαλήςΝα αντιληφθούν το βάρος της υπόθεσης και την ιστορικότητα της δίκης της Χρυσής Αυγής καλεί τους δικαστές η συνήγορος πολιτικής αγωγής της οικογένειας Φύσσα, Ελευθερία Τομπατζόγλου, λίγες μόλις ώρες πριν την έκδοση της απόφασης, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση που η απόφαση είναι αθωωτική, η κοινωνία δεν θα το αφήσει να περάσει έτσι και θα ξεσηκωθεί. Μετά από 5.5 χρόνια στα έδρανα του Συνηγόρου της Πολιτικής Αγωγής της οικογένειας Φύσσα, η κ. Τομπατζόγλου, το μόνο που φοβάται είναι μια καταδικαστική απόφαση για τον Ρουπακιά και άλλων 17 μελών της Χρυσής Αυγής που εμπλέκονται στην δολοφονία του Παύλου, με ταυτόχρονη χορήγηση ελαφρυντικών ή αναστολών.
Θύμα και αυτή του ναζιστικού μορφώματος, όταν δέχτηκε επίθεση το 2018, μεταξύ άλλων και από το πρωτοπαλίκαρο του Μιχαλολιάκου στον Πειραιά Σωτήρη Δεβελέκου, καταλήγοντας στο νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, τονίζει στο ethnos.gr ότι «αν οι κατηγορούμενοι παραμείνουν ελεύθεροι μέχρι το Εφετείο και με δεδομένο ότι εκεί, συνήθως, μειώνονται οι ποινές μπορεί να καταλήξουμε, ουσιαστικά στην ατιμωρησία καθώς θα παραμείνουν ελεύθεροι. Θα 'ναι, δηλαδή, μια καταδίκη χωρίς έκτιση ποινών. Αυτό είναι το μόνο που φοβάμαι. Γιατί, προφανώς, η κοινωνία δεν θα νιώσει την πραγματική δικαίωση».
Θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου αν αθωωθούν τα μέλη της Χρυσής Αυγής
Σύμφωνα με την ίδια, η δίκη δίνει την ευκαιρία στην Δικαιοσύνη να ξεκαθαρίσει με αυτό το μόρφωμα-και με άλλα που πιθανόν να ανακύψουν στο μέλλον. Το μεγάλο διακύβευμα της επικείμενης απόφασης, με μείζονα πολιτική και ποινική σημασία, είναι αν τελικώς το δικαστήριο κρίνει τα δικαζόμενα πολιτικά στελέχη της υπεύθυνα για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, αν δηλαδή δεχθεί ότι υπήρξε πολιτικό σχέδιο για τις εγκληματικές δράσεις που συγκροτούν το βαρύ κατηγορητήριο ή αν κάνει δεκτή την αντίθετη εισαγγελική πρόταση.
«Αν αθωωθούν, θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου για να ξανασχηματιστούν τάγματα εφόδου από τους ίδιους τους κατηγορούμενους ή από άλλα πρόσωπα. Ουσιαστικά, θα σηματοδοτήσει την έναρξη και πάλι της βίας στο δρόμο. Αλλά και πολιτικά ανοίγει ο δρόμος για την εδραίωση ναζιστικών μορφομάτων στο πολιτικό προσκήνιο. Από την άλλη, θα ανοίξει το δρόμο στον Κασιδιάρη να ηγηθεί ως ο επόμενος εκπρόσωπος της ακροδεξιάς στην Ελλάδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, δεδομένου ότι ήταν εκπαιδευτής των ταγμάτων εφόδου. Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να αναδειχθεί ένας σχηματισμός- αυτό που πολύ επιθυμούν-μια σοβαρή, δηλαδή, Χρυσή Αυγή καθώς αυτή η ακροδεξιά ρητορική ακούγεται και από μέλη άλλων κομμάτων που δεν έχουν την ταμπέλα του νεοναζί, αναπαράγοντας την ατζέντα της». Αντίστοιχα, μια καταδικαστική απόφαση θα σημάνει το τέλος της συγκεκριμένης οργάνωσης αλλά θα περάσει και ένα μήνυμα σε όσους ενδεχομένως έχουν στο μυαλό τους να συνεχίσουν την ίδια πολιτική με άλλο κάλυμμα.
Οι στιγμές που ξεχώρισε στη δίκη
Ανάμεσα στις χιλιάδες ώρες ακροάσεων και απολογιών η Ελευθερία Τομπατζόγλου ξεχωρίζει τρεις στιγμές της δίκης που θα μείνουν χαραγμένες μέσα της. Η κατάθεση των γονιών του Παύλου Φύσσα, οι οποίοι παρά τον πόνο τους ήταν συγκλονιστικοί και κατάφεραν με αξιοπρέπεια να αποδώσουν τα γεγονότα όπως τα είχαν μάθει. Από την άλλη, όσοι μάρτυρες είχαν δεχτεί επίθεση και βρήκαν το κουράγιο να καταθέσουν, δεδομένου ότι στις αρχές του 2015 και του 2016 ο κόσμος δεν επιδείκνυε ενδιαφέρον για την δίκη. «Όσοι συμμετείχαν, πάλευαν μόνοι τους, δεν υπήρχε η μαζική υποστήριξη του κόσμου». Συγκλονιστική όμως ήταν και η απολογία Ρουπακιά, ο οποίος ήταν αμετανόητος, τονίζοντας στην πρόεδρο ότι «ήταν μια ανθρωποκτονία και σεις το κάνατε πολιτικό θέμα».
Τα κόμματα δεν απομόνωσαν την Χρυσή Αυγή
Αν και καμία πλευρά στο δικαστήριο δεν ήθελε πολιτική παρέμβαση η δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα εκτιμά ότι τα πολιτικά κόμματα- πλην της Αριστεράς που έκαναν μεν δημόσιες τοποθετήσεις, ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση- δεν προσέφεραν κάτι ως προς την διευκόλυνση της διεξαγωγής της. «Σε επίπεδο πολιτικό θα μπορούσαν να απομονώσουν τη Χρυσή Αυγή, το οποίο δεν συνέβη σε κανένα χρονικό σημείο, ούτε από το ΣΥΡΙΖΑ, δυστυχώς, όσο ήταν κυβέρνηση. Προφανώς ούτε και από τα υπόλοιπα κόμματα, ιδιαίτερα τα πιο συντηρητικά, τα οποία κρατούσαν μια στάση αναμονής».
Εκτός από μεμονωμένες δηλώσεις στελεχών, όπως για παράδειγμα του Νίκου Δένδια, όλοι οι υπόλοιποι κρατούσαν μια στάση αναμονής η οποία ήταν μάλλον καιροσκοπική περιμένοντας να δουν προς τα που θα γύρει η πλάστιγγα. Πιθανότατα είχαν στο μυαλό τους να τους χρησιμοποιήσουν και ως εταίρους σε κάποια σύμπραξη στο μέλλον αν τα πράγματα είχαν διαφορετική τροπή, αν δεν αποκλειόταν από τη Βουλή ή αν ο κόσμος δεν έδειχνε ευθέως και εμπράκτως την απόρριψη της ιδεολογίας της Χρυσής Αυγής εξηγεί η κ. Τομπατζόγλου.
Η δίκη έστειλε εκτός κοινοβουλίου τη Χρυσή Αυγή
Σύμφωνα με την συνήγορο πολιτικής αγωγής της οικογένειας Φύσσα η δίκη κατάφερε να ανατρέψει ένα πολιτικό σκηνικό με την απομόνωση της Χρυσής Αυγής από το Κοινοβούλιο. Ο κόσμος είχε τη δυνατότητα να επεξεργαστεί όλα τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας και εν τέλει να αποδεχτεί την εγκληματική φύση της Χρυσής Αυγής με αποτέλεσμα την κάθετη πτώση των ποσοστών της και τον αποκλεισμό της από το κοινοβούλιο. «Οπότε ως πρώτος απολογισμός θεωρώ ότι είναι μια τομή και κοινωνικά και πολιτικά μένει να δούμε αν θα είναι μια τομή και σε νομικό επίπεδο με την καταδίκη τους».
Η Εισαγγελέας ποτέ δεν προσπάθησε να αποδείξει το κατηγορητήριο
Σχολιάζοντας την απαλλακτική για τα πολιτικά στελέχη της Χ.Α. και καταδικαστική επί της ουσίας μόνον για τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα πρόταση της Εισαγγελέας, Αδαμαντίας Οικονόμου η κ Τομπατζόγλου εκτιμά ότι η δικαστικός λειτουργός δεν επικαλέστηκε κανένα στοιχείο από αυτά που υπήρχαν είτε στο βούλευμα, είτε στη δικογραφία, είτε αυτά που προσκομίστηκαν από την πολιτική αγωγή. Στήριξε την πρότασή της ότι δεν είναι ένοχοι, γιατί αυτό ισχυρίστηκαν οι κατηγορούμενοι. Ουδέποτε προσπάθησε να αποδείξει το κατηγορητήριο, όπως είναι η θέση του Εισαγγελικού λειτουργού. Εν προκειμένω αυτό που προσπαθούσε να κάνει από την αρχή ήταν να καταρρίψει το κατηγορητήριο πρόσθεσε η κ Τομπατζόγλου. «Μήπως αν δεν είχατε φύγει, ο Παύλος θα ζούσε ή γιατί τρέξατε να φύγετε; Υπήρχε εντολή από τον Μιχαλολιάκο για την επίθεση;» ήταν μερικά από τα ερωτήματα της Εισαγγελέα προς του φίλους του Παύλου Φύσσα. «Αντιλαμβάνεστε ότι ένας άνθρωπος που είναι το θύμα αυτής της υπόθεσης δεν μπορεί να γνωρίζει αν εσωτερικά στη Χρυσή Αυγή είχε δοθεί εντολή».
Θύμα της Χρυσής Αυγής και η δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα
Η δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα στη δίκη κατά της Χρυσής Αυγής, Ελευθερία Τομπατζόγλου, και πέντε ακόμη άτομα τραυματίστηκαν πριν δύο χρόνια και ενώ βρισκόντουσαν στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο “Φαβέλα”, στον Πειραιά όπου δέχτηκαν δολοφονική επίθεση από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής. Ήταν μια επίθεση η οποία είχε όλα τα μέχρι σήμερα γνωστά χαρακτηριστικά που έχουμε συναντήσει και σε άλλες επιθέσεις της Χρυσής Αυγής εξηγεί η Ελευθερία Τομπατζόγλου η οποία υπέστη βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση από χτύπημα με μεταλλικό γκλομπ στο κεφάλι ενώ έκανε και έξι ράμματα.
«Περίπου επτά άτομα με μαύρα ρούχα -κάποια με κράνη, λοστούς, πτυσσόμενα ρόπαλα κι άλλα αιχμηρά μεταλλικά αντικείμενα και πυρσούς- μπήκαν στο χώρο και μας επιτέθηκαν με σφοδρότητα, με προφανή σκοπό να μας δολοφονήσουν. Εξάλλου, φρόντισαν να καταστήσουν σαφείς τις προθέσεις τους, αφού μπαίνοντας μας εξύβρισαν και παράλληλα φώναζαν “σήμερα θα πεθάνετε, σήμερα θα σας κάψουμε, εδώ είναι Πειραιάς”, φράσεις που, μαζί με άλλες απειλές, επανέλαβαν πολλές φόρες» θυμάται η Τομπατζόγλου. Η υπόθεση της συγκεκριμένης υπόθεσης βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης.
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό