Πολιτική|06.10.2020 16:25

Πώς θα αντιμετωπίσει η Βουλή τον διορισμό Ζαρούλια

Σοφία Σπίγγου

Τον τρόπο με τον οποίο θα «αντιμετωπιστεί» και θα αποφευχθεί ο διορισμός της Ελένης Ζαρούλια ως μετακλητής υπαλλήλου, αναζητά η Βουλή. Σύμφωνα με όσα ανάφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, όταν έφτασε το έγγραφο στο γραφείο του, αναζητήθηκε κώλυμα λόγω βαθμού συγγένειας, όπως ισχύει στο νόμο για το επιτελικό κράτος, όπου απαγορεύει να είναι μετακλητοί υπάλληλοι σύζυγοι, συμβίοι και συγγενείς α και β βαθμού αυτού που τους διορίζει.

Για τον λόγο αυτό, όπως διευκρίνισε καθυστέρησε για 20 ημέρες την υπογραφή του εγγράφου. Ωστόσο, τέτοιο κώλυμα δεν υπάρχει στον Κανονισμό και μια σκέψη φέρεται πως είναι να προταθεί η καθιέρωση αυτού του κωλύματος στην επιτροπή Κανονισμού της Βουλής. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ίσως επιχειρηθεί μια ακόμη προσθήκη στον Κανονισμό της Βουλής.

Ήδη, υπάρχει στο Δημόσιο και στον Κανονισμό μία απαγόρευση που δεν επιτρέπει το διορισμό σε υπόδικους σοβαρών κακουργημάτων, όπως η δωροδοκία και η απιστία. Ωστόσο, στα αδικήματα αυτά δεν περιλαμβάνεται αυτό της εγκληματικής οργάνωσης, όποτε και υπάρχει η σκέψη να προστεθεί.

Σημειώνεται, ότι σε περίπτωση καταδίκης των πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής, με τον νέο Ποινικό Κώδικα, δεν προβλέπονται παρεπόμενες ποινές στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων. Κατά συνέπεια, η αλλαγή του Κανονισμού με μια ανεκτή ελάχιστη αναδρομικότητα είναι μονόδρομος. Τέλος, ο Πρόεδρος της Βουλής, ξεκαθάρισε ότι αναμένεται η αυριανή απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που «μπορεί να μας καθοδηγήσει σε κάτι άλλο που δεν μπορώ ίσως να δω σήμερα».

Σχετικά με την βουλευτική αποζημίωση κι την κρατική επιδότηση, που έχει «κοπεί» από την Χρυσή Αυγή, ο κ. Τασούλας ξεκαθάρισε ότι «υπάρχει απόφαση ότι χρειάζεται αμετάκλητη αθωωτική απόφαση για να μπορούν να πάρουν τα χρήματα».

Ελένη ΖαρούλιαΧρυσή ΑυγήδιορισμόςΒουλή