Πολιτική|06.10.2020 22:30

Βαρώσια: Διπλωματικός «πυρετός» για τις προκλητικές κινήσεις από την Τουρκία

Newsroom

Με μια κίνηση πρόκληση ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι ανοίγει το παραλιακό μέτωπο της Αμμοχώστου, απειλώντας να «τινάξει στον αέρα» κάθε προοπτική διαλόγου με την Ελλάδα.

Ο λεγόμενος πρωθυπουργός του ψευδοκράτους ήρθε την Τρίτη το μεσημέρι εσπευσμένα στην Άγκυρα και αναχωρώντας, ο κύριος Ερσίν Τατάρ είπε ότι «σας έχω μια έκπληξη». Η έκπληξη ανακοινώθηκε σήμερα στις πέντε το απόγευμα από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος αποφάσισε να ανοίξει - μερικώς - την Αμμόχωστο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίας Ζαχαράκη για το Open, η έκπληξη ήταν ότι ανοίγουν μερικώς τα Βαρώσια, δηλαδή μόνο το παραλιακό μέτωπο, κάτι το οποίο η Τουρκία λέει ότι δεν παραβιάζει το ψήφισμα του ΟΗΕ, επειδή πρόκειται για ένα μερικό άνοιγμα.

Πάντως,  η αιφνίδια κίνηση αυτή γίνεται σε μια περίοδο που η ένταση στην Μεσόγειο δεν έχει κοπάσει. Πριν ξεκινήσουν οι διερευνητικές και δυο ημέρες πριν από την επικείμενη συνάντηση των υπουργών εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας και επίσης η ανακοίνωση για τα Βαρώσια γίνεται μια εβδομάδα από τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές και μάλιστα στην Άγκυρα -όχι στα Κατεχόμενα- κάλεσε εδώ τον Τατάρ και όχι τον λεγόμενο πρόεδρο του ψευδοκράτους που είναι ο Μουσταφά Ακιντζί ο οποίος κάνει τις διαπραγματεύσεις μέχρι σήμερα, γιατί ο Ερντογαν δεν έχει καλές σχέσεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η κίνηση αυτή θέλει να δείξει δυο πράγματα: Πρώτον, ότι θέλει να επηρεάσει τις εκλογές υπέρ του εκλεκτού της Άγκυρας, δηλαδή του Τατάρ και δεύτερον να δώσει το μήνυμα ποιος κάνει κουμάντο και στα Κατεχόμενα. Ο Ερντογάν όμως, με την κίνηση αυτή φαίνεται ότι ήθελε να δώσει και ένα μήνυμα στην Ευρώπη για την Ανατολική Μεσόγειο και ειδικά μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Σημειώνεται ότι η κίνηση αυτή ήταν εις γνώσιν της κυπριακής κυβέρνησης και από τη Δευτέρα το βράδυ ο κ.Αναστασιάδης επικοινώνησε αμέσως με Μακρόν, Μέρκελ ακόμη και τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών. Την Τρίτη το μεσημέρι έγινε αιφνιδίως ένα τηλεφώνημα στην Άγκυρα από την Άνγκελα Μέρκελ στον πρόεδρο Ερντογάν. Εκεί ο Ερντογάν εξέφρασε ανοιχτά τη δυσαρέσκεια του δηλώνοντας ότι υποκύπτει η Ευρώπη και η Γερμανία στα μικροσυμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου. Δεν αποκλείεται λοιπόν η Μέρκελ να θέλησε να συγκρατήσει τον Ερντογάν για αυτό και ο Τούρκος πρόεδρος έβγαλε την οργή του απέναντι στη Γερμανίδα Καγκελάριο. Να σημειωθεί ότι ήδη από αρχές Σεπτέμβρη, ο τύπος της Τουρκίας είχε προαναγγείλει το θέμα των κινήσεων Ερντογάν στα Κατεχόμενα.

Οι επιφυλάξεις Μητσοτάκη για τις προθέσεις της Τουρκίας

Δεν υπάρχει ακόμα επίσημη αντίδραση της Αθήνας στην κίνηση του Ερντογάν να ανοίξει τα Βαρώσια στην Αμμόχωστο. Ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τον προβληματισμό του στις δηλώσεις του ενώπιον του Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υποδεχόμενος τον Γενς Στόλτενμπεργκ, τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, είχε πει ότι η Ελλάδα επιθυμεί τον διάλογο αλλά αυτό εξαρτάται από την ειλικρίνεια και τις προθέσεις της Τουρκίας. «Δεν είναι διμερές ζήτημα. Αφορά όλους τους εταίρους του βορειοατλαντικού συμφώνου και πρόκληση προς την Ευρώπη συνολικά» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε. «Πρόκειται για κίνδυνο που καραδοκεί σε ζώνη ενδιαφέροντος και για τις ΗΠΑ».

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «προσδοκούμε, για να το πω διαφορετικά, συνέπεια και συνέχεια από τους γείτονές μας. Και αναμένουμε τον άμεσο καθορισμό ημερομηνίας για την έναρξη των διερευνητικών επαφών. Με μόνο αντικείμενο την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι το οποίο αποτυπώθηκε, εξάλλου, και πρόσφατα στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Και ο πρωθυπουργός τόνισε: «Στο ίδιο πλαίσιο αποφασίστηκε να καθιερωθεί απευθείας 24ωρη γραμμή επικοινωνίας μεταξύ στρατιωτικών επιτελείων. Είναι μέτρα που ακολούθησαν μια κρίση αλλά δεν την απέτρεψαν».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη, ο πρωθυπουργός τρεις φορές φάνηκε να προβληματίζεται και να αμφισβητεί τις προθέσεις της Τουρκίας. «Μένει τώρα να φανεί αν πρόκειται για μια ειλικρινή κίνηση ή έναν πρόσκαιρο ελιγμό», ανέφερε. Σχολιάζοντας τα μέτρα και τον μηχανισμό αποκλιμάκωσης είπε: «Είναι μόνο τεχνικά, δεν απέτρεψαν την κρίση. Σημασία έχει η βούληση των κυβερνήσεων» ενώ πρόσθεσε. «Εναπόκειται στην Τουρκία να κλείσει το δρόμο της κρίσης και να ανοίξει το δρόμο της λύσης. Εμείς είμαστε έτοιμοι να τη συναντήσουμε στο δεύτερο δρόμο».

Μέρκελ σε Ερντογάν: Να μειωθούν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Παντελή Βαλασόπουλου από το Βερολίνο, υπάρχει ανακοίνωση για την τηλεδιάσκεψη που έγινε νωρίτερα μεταξύ της καγκελαρίου Μέρκελ με τον Ερντογάν. Εκεί, η ανακοίνωση λέει πως η καγκελάριος υπογράμμισε την αναγκαιότητα να μειωθούν κι άλλο οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Μίλησε για γρήγορα βήματα που πρέπει να γίνουν για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων με την Τουρκία, όπως αυτές προβλέπονται στο κείμενο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η καγκελάριος είπε ότι πρέπει να μειωθούν οι εντάσεις, υπάρχουν εντάσεις που πρέπει να μειωθούν και αν μειωθούν θα συζητήσουμε αυτά που αποφασίστηκαν στη Σύνοδο δηλαδή την τελωνειακή ένωση και το προσφυγικό. 

Παρέμβαση Μόσχας ζητά η Κύπρος

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης κάλεσε τηλεφωνικά τον Σεργκέι Λαβρόφ, τον Ρώσο ομόλογό του και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Θανάση Αυγερινού ζήτησε την παρέμβαση της Μόσχας και τη βοήθειας της στο θέμα των Βαρωσίων, καθώς η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι ένας από τους εγγυητές των αποφάσεων και για τα Βαρώσια.

Η Ρωσία είχε τοποθετηθεί επανειλημμένως έναντι του θέματος, προειδοποιώντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει μια οποιαδήποτε κίνηση όπως αυτή που ανακοινώθηκε από τον Ερντογάν. Οι Ρώσοι διπλωμάτες, βρίσκονται σε μια κατάσταση έκπληξης, ενώ ετοιμάζεται μια καταδικαστική δήλωση από το υπουργείο Εξωτερικών.

κρίση στη ΜεσόγειοΟΗΕΑμμόχωστοςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΒαρώσιαΣύνοδος ΚορυφήςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΆνγκελα Μέρκελ